Les pal·liatives

Les pal·liatives

Una història sobre la dignitat, l'amor i l'esperança a través del seguiment d'un equip de cures pal·liatives de Nou Barris, format per set dones, que apliquen un programa pioner creat a Vic fa gairebé 30 anys i que s'ha convertit en referència mundial.

 

Una coproducció de La Lupa Produccions i Televisió de Catalunya, en col·laboració amb Obra Social "la Caixa" i amb el suport Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.

 

Fa gairebé 30 anys a Catalunya es va posar en funcionament un servei públic de cures pal·liatives a domicili. S'anomenen PADES (Programa d'Atenció Domiciliària, Equips de Suport) i actualment hi ha 72 equips.

No només va ser pioner a tot l'Estat, sinó a tot el món, ja que Catalunya va ser  el primer país que va implantar un programa sistemàtic de cures pal·liatives. I, amb el temps, ha esdevingut una referència mundial. El model català s'ha exportat a 52 països. El documental "Les pal·liatives" ensenya com funciona aquest programa, ret homenatge als professionals que s'hi dediquen amb una vocació increïble i mostra les relacions que s'estableixen entre ells i els pacients.

Un dels primers equips va ser el de Nou Barris de Barcelona, integrat al CAP Turó. "Les pal·liatives" se centra en aquest PADES. Aquí, un equip de set dones lluita dia rere dia per dignificar el tram final de vida dels malalts que assisteixen i de les famílies: la Dolors i la Teresa, metgesses; l'Emma, l'Alba i la Maria, infermeres; l'Anna Maria, treballadora social i la Núria, psicòloga. El documental les segueix durant quatre mesos per retratar el seu dia a dia amb un accés únic i privilegiat, ja que l'Emma, una de les infermeres, és germana del codirector, Oriol Gispert.

Són dones valentes, empàtiques, amb una feina molt dura que afronten amb optimisme i il·lusió. Viuen amb una consciència de la mort constant, la tenen molt assumida. Tanmateix, cadascuna ha hagut de trobar les seves vies d'escapament. A cavall entre la feina vocacional i la família, fan malabarismes per aconseguir el seu objectiu com a equip: que els seus estimats pacients pateixin el mínim possible abans de morir.

Aquest PADES dona cobertura a una població d'uns 130.000 habitants. Atenen a domicili una mitjana mensual de 50 a 60 persones que es troben en fase terminal. De 10 a 20 d'aquests pacients moren cada mes. Els casos que més s'allarguen poden arribar als sis mesos. Alguns, en canvi, s'estabilitzen i els donen l'alta del servei del PADES. Aquest equip compta també amb la col·laboració de voluntaris d'acompanyament, gent que fa teràpies a través de l'art o la música, meditació zen... Recursos pensats perquè el malalt i la seva família afrontin el tram final amb la màxima comoditat i dignitat.

La mort és un tabú social, evitem pensar-hi. Amb aquest documental volem donar eines per afrontar-la de la manera més optimista possible, fins i tot divertida, i ho fem de la mà d'aquesta unitat, que amb la seva experiència troben respostes i maneres d'encarar-la.

Les cures pal·liatives

De les 60.000 persones que moren cada any a Catalunya, més de la meitat necessitarien cures pal·liatives. I dels 58 milions que moren cada any al món, gairebé la meitat necessitarien aquesta atenció. Només el 30% de països tenen desenvolupats sistemes de cures pal·liatives

"Exportar un bon model de cures pal·liatives és una font de dignitat per al nostre país. En el fons, el respecte per aquestes persones és un bon indicador de la dignitat d'una societat. La compassió és l'ànima intel·ligent d'una societat."

doctor Xavier Gómez-Batiste, pioner de les cures pal·liatives a Catalunya i fundador del PADES

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) considera que les cures pal·liatives són un dret humà fonamental. Per això en va crear una unitat específica i hi va posar al capdavant el metge català Xavier Gómez-Batiste, que la va dirigir durant un temps. Gómez-Batiste i el seu equip van començar a gestar aquest programa l'any 1984 a l'Hospital de la Santa Creu de Vic.

Nota del codirector, Oriol Gispert, director del multipremiat "Glance Up" ("Mirant amunt"). Es va estrenar també a "Sense ficció"

"La meva germana Emma s'ha dedicat tota la vida a la gent gran. I des de fa vint anys treballa al PADES Nou Barris. Sempre m'ha impactat quan m'explica històries del seu dia a dia i dels malalts terminals que tracta. Ha estat la meva heroïna a la Terra. Aprofitant l'accés privilegiat, a través d'ella, al PADES del qual forma part, hem volgut fer aquest documental per informar tothom d'aquest fantàstic servei, relativament poc conegut i molt necessari, i fer un petit homenatge a tots aquests professionals que, com l'Emma, dediquen el seu temps i la seva energia a millorar la vida dels altres."

Dirigit per Oriol Gispert i Marta Valls

 

 

Fitxa tècnica
Direcció: Oriol Gispert i Marta Valls
Realització i fotografia: Oriol Bosch Castellet
Guió: Oriol Gispert, Marta Valls i David Casademunt
Càmera auxiliar: Marta Valls
So: Júlia Benach i Pablo Yrazu
Editatge: David Casademunt
Etalonatge i grafisme: Minifilms
Postproducció de so: Fabiola Ordoyo
Música: Mischa Dohler
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Edició continguts TV3:  Montse Armengou
Producció delegada TV3: Elisa Plaza
Producció executiva: Marta Palacín i Oriol Gispert
Correcció lingüística: Jordi Mir
Arxiu Súper 8: Josep Maria Gispert

In memoriam
Francesc Segura "Xiscu"
Ramon Calvo
Juan Antonio Núñez
Maria Lluïsa Lafuente

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3