La gent de l'escala

La gent de l'escala

"La gent de l'escala", de Francesc Escribano i Jordi Fusté, reconstrueix la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a l'Institut Pau Claris de Barcelona a partir dels testimonis i els vídeos que van fer la volta al món. Les imatges de l'actuació policial a l'escala del centre es van fer virals i en unes hores van ser vistes per milions de persones.

Una producció de TV3 amb la col·laboració de Minoria Absoluta

 

"L'1 d'octubre de 2017 vaig gravar aquestes imatges. Segur que les heu vist. Són les escales de l'Institut Pau Claris de Barcelona, al costat de l'arc de Triomf. Són només 45 segons. 45 segons de puntades de peu, cops i de gent tirada escales avall.

Aquest soc jo. Soc periodista i veí - com tota aquesta gent- del barri de Sant Pere. L'actuació policial em va enxampar al costat de l'escala i vaig gravar tota l'escena. Encara impressionat pel que acabava de veure, quan vaig sortir del Pau Claris el primer que vaig fer va ser compartir les imatges per WhattsApp i Twitter. D'aquí van saltar a les pantalles de les televisions de tot el món.

En 12 hores les imatges de l'escala les havien vist més de 40 milions de persones.

Ara, un any després, m'he proposat posar cara a totes aquestes persones. Vull saber qui són i com van viure aquell dia."

Jordi Fusté

 

L'institut IES Pau Claris de Barcelona, que era seu electoral de l'1 d'octubre, va ser protegit pels veïns durant la matinada i durant l'entrada dels antiavalots del Cos Nacional de Policia. Les imatges d'un policia que dona una puntada de peu i la de les persones llançades escales avall van ser unes de les imatges més difoses de les càrregues policials d'aquell matí. En poques hores, les imatges havien fet la volta al món i les havien vist 40 milions de persones.

Tots hem vist imatges de l'actuació policial d'aquell dia en diferents col·legis. "La gent de l'escala", però, és la primera vegada que les persones que eren en un col·legi electoral, el de l'Institut Pau Claris, expliquen com van viure aquells fets, minut a minut, des que es van llevar fins que la policia va entrar al col·legi i es va endur les urnes, així com els moments i dies posteriors.

"La gent de l'escala" ha entrevistat 23 persones que eren al col·legi electoral i també ha volgut saber les opinions d'alguns veïns que van decidir no anar a votar. Testimonis de totes les edats, condicions socials, ideologia, gent d'un mateix barri que eren allà en aquell moment, tracen una crònica d'aquella jornada. Així, coneixerem com van viure aquells moments la Maria i el Pau, mare i fill, que van anar plegats al col·legi i que van acabar a l'hospital i interposant una denúncia per danys. També escoltarem el punt de vista d'un grup de bascos i mallorquins que eren al col·legi electoral i que van ser claus en la defensa de les urnes; viurem la reacció de la María José Vilches, una àvia combativa que va acabar fent fora els policies del col·legi, escales avall; la vivència de Raquel Figa, que va estar setmanes sense menjar ni dormir; i el testimoni de Marta Torrecillas, que, després de ser arrossegada escales avall per dos policies i d'acabar amb els dits embenats, va ser acusada de ser "la gran mentida de l'1 d'octubre".

La gent de l'escala van poder votar? Creuen que hi ha fractura social? En quin moment es troben, ara? Com s'expliquen la violència policial un any després? Han digerit què els va passar? I sobretot, tornarien a seure a l'escala del Pau Claris sabent que serien agredits?

23 persones van denunciar haver patit ferides durant la intervenció policial a l'Institut Pau Claris. A principis de setembre el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha començat a investigar tres agents del Cos Nacional de Policia per l'actuació en aquell col·legi. El jutge considera l'actuació "desproporcionada i perillosa". Els agents de la Policia Nacional que van participar en l'operatiu del Pau Claris  han rebutjat participar en aquest documental.

👉 Més informació, notícies i entrevistes als autors, aquí.

Fitxa tècnica
Direcció: Francesc Escribano i Jordi Fusté
Realització: Marc Martín
Guió: Quirze Arenas
Redacció: Oriol Clavell
Director de fotografia: Marc Juan
Muntatge: Roger Gispert
Grafisme: Guayarmina Amador

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3