Kursaal, la força de la gent

Kursaal, la força de la gent

"Kursaal, la força de la gent" explica la història del renaixement del teatre Kursaal, de llarga trajectòria i arrelament a Manresa, gràcies a la implicació de la ciutadania i el moviment social per recuperar el teatre que estava en ruïnes.

 

L'excepcional història d'uns somiadors que van rescatar el teatre Kursaal de Manresa de la ruïna amb la implicació de la ciutadania i les institucions.

Il·lusió, tenacitat i un punt de bogeria que va arrencar amb una proposta ben singular: compraries una entrada de teatre per una funció que potser es realitza d'aquí deu anys?  

 

Aquesta és la història del moviment popular col·laboratiu que fa 20 anys va decidir recuperar el derruït teatre Kursaal de Manresa amb una idea revolucionària: vendre entrades per a la funció inaugural que tindria lloc 10 anys després. Les entrades es van exhaurir i, en la data promesa, el Kursaal va tornar a obrir les portes per convertir-se en el teatre amb més espectadors de Catalunya.

El 20 de febrer del 2007 es va reinaugurar el teatre Kursaal de Manresa, després d'un singular procés de recuperació iniciat el 1995. L'associació cultural El Galliner, moguda per les ganes i la il·lusió de retornar el teatre a la ciutat, va impulsar l'organització de múltiples accions de mobilització ciutadana que van comptar amb el suport, la participació i la implicació d'entitats, artistes, públic... fins a aconseguir també la complicitat de tot el sector polític. Va ser amb l'esforç col·lectiu que va renéixer el Kursaal, fundat el 1927 a Manresa i que s'havia tancat el 1988.

El documental, dividit en sis apartats, explica una història col·lectiva de forma personal. I en paral·lel va prenent força l'empoderament ciutadà, la força de la gent, el micromecenatge, la tenacitat, les relacions institucionals i la superació de moments difícils. El teatre Kursaal ha esdevingut un equipament de referència en el món de les arts escèniques a Catalunya.

Per arribar a materialitzar-se, tant el teatre com el documental han fet servir la fórmula del micromecenatge, en què han participat persones a títol individual, empreses o entitats, una via que ara està normalitzada però que l'any 1995 era revolucionària. En el cas del teatre, a més, la iniciativa era sorprenent: comprar entrades a deu anys vista per a la sessió inaugural del nou teatre Kursaal, l'any 2006.

El documental és una producció de Paral·lel 40 amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de Highvideo i Quarantados i les aportacions de nombroses persones i empreses.

Crèdits

Direcció: Èric Motjer
Producció Executiva: Joan González
Producció: Albert F. Arcarons
Direcció de fotografia: Èric Motjer
Càmeres: Ferran Calbet i Èric Motjer
2a unitat de càmera: Guillem Ayats
So directe: Issac Bonfill
2a unitat de so: Ander Agudo
Imatges aèries: Nils Bonfill
Muntatge: Lupe Pérez García i Jaume Patrís
Popstproducció i VFX: Àlex Roca (Quarantados)
Etalonatge: Jordi Bransuela
Postproducció de so: Maiki Calvo
Música original: Eloi Casellas

Informació d'interèsDisponible fins al 16/09/2019 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3