Espies en l'arena. Objectiu Espanya

La inèdita i tràgica història d'un grup de republicans espanyols, exiliats al nord d'Àfrica, al servei de la intel·ligència militar dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial.

Disponible a la carta fins al 14 de juny.

El 1943, un grup de republicans espanyols exiliats al nord d'Àfrica van ser reclutats, amb la col·laboració del Partit Comunista d'Espanya per l'Office of Strategic Services, predecessora de la CIA, que els va entrenar en tècniques d'espionatge i sabotatge. De juny a desembre del 1943, els agents espanyols va realitzar tres desembarcaments clandestins a les costes de Màlaga amb la missió de recaptar informació militar davant una possible invasió alemanya d'Espanya i, si era possible, preparar el terreny de cara a una resposta bèl·lica aliada, la coneguda com a operació Backbone. El documental, que barreja animacions creades per Luis Ozonas, imatge real i d'arxiu, revela la història completa d'aquest tràgic i desconegut succés, i creua per primera vegada fonts documentals nord-americanes, britàniques i espanyoles.

Pablo Azorín i Marta Hierro, directors d'"Espies en l'arena. Objectiu Espanya", van localitzar els familiars de diversos dels participants en aquesta operació clandestina, van accedir al sumari judicial dels detinguts el 1944, custodiat a l'Arxiu General i Històric de Defensa, a imatges inèdites d'Espanya el 1943 procedents del National Archives Records and Administration dels Estats Units i de la Filmoteca Espanyola i a documents, també inèdits, de l'Arxiu Històric del Partit Comunista d'Espanya i dels Arxius Britànics. D'aquesta manera, els directors van poder contrastar la documentació per conformar un relat històricament rigorós.

"Espies en la arena. Objectiu Espanya" és una coproducció de Quindrop Produccions Audiovisuals amb la Televisió Pública de les Illes Balears IB3, Ràdio Televisió Espanyola RTVE i Dacsa Produccions amb el suport de Culturarts de la Generalitat Valenciana, el Consell de Mallorca i l'Institut d'Estudis Baleàrics i la col·laboració de Filmoteca Espanyola i l'Arxiu General i Històric de Defensa de Madrid.

 

Premis
Premi del Públic, Memorimage, Festival Internacional Cinema de Reus, 2017
Millor llargmetratge documental, Som Cinema, Festival de l'Audiovisual Català, Lleida, 2017
Millor documental, Festival Ciutadà Compromès, València, 2017
Menció especial al millor documental de memòria històrica, Festival ExtremaDoc, 2016

 

Dirigit per Pablo Azorín i Marta Hierro.

Informació d'interèsDisponible fins al 23/04/2020 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3