Ernest Lluch, lliure i atrevit

L'impacte de l'assassinat d'Ernest Lluch per part d'ETA encara és viu. Del seu llegat destaca la defensa d'establir ponts de diàleg amb la banda armada i una sanitat pública universal i gratuïta.

Ernest Lluch va ser un agitador del pensament i un home polièdric, que tenia una gran capacitat d'enlluernar la gent amb noves idees. Ell va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per fer d'Espanya un país modern. Com a ministre de Sanitat i Consum del govern socialista de Felipe González, va reformar la llei de la sanitat per tal d'implantar la sanitat pública universal i gratuïta. Li va costar tres anys de feina i negociacions i la redacció de 15 esborranys. Finalment, la Llei General de Sanitat va entrar en vigor el 1986 i va posar les bases del sistema de salut actual. La seva llei més polèmica, però, seria la que despenalitzava parcialment l'avortament, l'any 1985.

 

 "Hem fet ja coses importants. Una tercera part dels espanyols ja no va al consultori o l'ambulatori, sinó al centre de salut. Estem a punt d'aconseguir que qualsevol espanyol tingui un hospital a seixanta minuts.", Ernest Lluch, ministre de de Sanitat i Consum

 

Durant la seva trajectòria humana professional, Ernest Lluch va conèixer en profunditat la realitat política i social de València, Catalunya i Euskadi, va veure com es feia política a Madrid i va reflexionar sobre els seus problemes, molts dels quals avui dia encara estan presents.

El documental aborda també el paper de Lluch dins del socialisme català i valencià, les seves divergències i la polèmica de la LOAPA. Va ser un dels primers polítics mediàtics que va participar en tertúlies de ràdio i televisió.

"Ernest Lluch, lliure i atrevit" explica què va impulsar Lluch en l'època àlgida del terrorisme d'ETA a viure llargues temporades a Euskadi. Sempre defensava construir ponts de diàleg per acabar amb la violència de la banda terrorista d'ETA. "Aquestes són les primeres eleccions en les quals ningú no serà assassinat i aquest és un gran missatge d'alegria per a aquest país que hem guanyat a pols", afirmava eloqüent a Donostia en un acte electoral el 1999, en un moment de treva de la banda armada.

Abans d'acabar amb la seva vida, ETA ja l'havia posat en el punt de mira. La seva filla Eulàlia Lluch recorda que "havia rebut una carta amenaçadora d'ETA. La van llegir dues persones, el pare i una senyora que venia a casa que ens ajudava a netejar. I van prometre's l'un a l'altre que no en dirien res." Allunyat de la primera línia política, feia vida normal, donava classes a la universitat i participava en tertúlies radiofòniques. Els seus horaris eren previsibles i anava sense escorta.

La nit del 21 de novembre del 2000, el Comando Barcelona va assassinar Ernest Lluch de dos trets al cap en el pàrquing del seu domicili quan tornava de donar classes a la universitat. El seu cos va estar-se una hora i mitja a terra fins que el van trobar. L'impacte de la seva mort encara és viu. L'emoció en recordar-la va fer parar moltes vegades el rodatge de les entrevistes d'aquest documental.

 

"'Sapere aude', atreveix-te a pensar", Ernest Lluch

 

Josep Morell i Jordi Vilar dirigeixen aquesta producció d'Ottokar Editora Audiovisual en coproducció amb TV3 sobre la figura personal i política d'Ernest Lluch de la mà de gent que el va conèixer. Intel·lectual, treballador incansable, de caràcter independent, amb idees pròpies, amic magnífic, erudit, màgic, seductor, et feia somiar... Així descriuen Ernest Lluch els testimonis del documental, entre els quals hi ha els periodistes Gemma Nierga, Josep Cuní, Xavier Sardà, Alberto Surio o Lluís Foix; els economistes Josep Maria Carreras,Antón Costas o Eugeni Giral; i els polítics Joaquín Almunia, ministre de Treball i Seguretat Social (1982-86), Odón Elorza, alcalde de Donostia (1991-2011) o Narcís Serra, ministre de Defensa (1982-1991). La producció també compta amb el testimoni de l'historiador Joan Esculies, autor d'"Ernest Lluch. Biografia d'un intel·lectual agitador", Premi Gaziel de Biografies i memòries impulsat per l'editorial RBA amb la Fundació Conde de Barcelona.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Josep Morell i Jordi Vilar
Guió: Josep Morell i Montserrat Rossell
Realització: Jordi Vilar
Productor: Jordi Vilar i José Gordejuela
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Joan Tisminetzky
Muntatge: José M. L. Godínez
Director de producció: Sílvia Houdier
Música: Albert Guinovart (interpretació) i Iñaki Plaza, Ion Garmendia
Lingüista: Dolors Casals
Grafisme: Sergi Esgleas
Veu en off: Dolors Martínez

"Ernest Lluch, lliure i atrevit" (2020) és una producció d'Ottokar Editora Audiovisual en coproducció ambTelevisió de Catalunya, Radio Televisión Española (RTVE) i Cambio de Imagen (EITB), amb la col·laboració de l'ICEC.


Festivals
Festival de Cine de Drets Humans de Sant Sebastià, 2020
FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, 2020
Festival de Cinema i Fotografia Documental de Menorca, 2020

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3