EnFemme

EnFemme

El Club EnFemme, un petit refugi per a l'anonimat a la metròpolis de Barcelona, obre la porta al secret: "m'agrada vestir-me de dona". A poc a poc descobrirà la fluïdesa del gènere en un món vertiginós que ens exigeix constantment posicionar-nos.

Una pel·lícula de l'antropòloga Alba Barbé i Serra, amb la col·laboració del Club EnFemme

 

"Sempre hem estat callant! Sempre hem tingut la por que som així perquè hem fet alguna cosa que està malament, que ens hem d'amagar... Amagar de què?"

Carol

 

Sinopsi

El Club EnFemme, un petit refugi per a l'anonimat a la metròpolis de Barcelona, obre la porta al secret: "m'agrada vestir-me de dona". A poc a poc descobrirà la fluïdesa del gènere en un món vertiginós que ens exigeix constantment posicionar-nos.

Amb el "boom" d'internet surt a la llum un col·lectiu de persones que comencen a pensar-se com a "cross-dressers". No els encaixava la imatge que deixà en herència "la travesti" en els moviments d'alliberament sexual durant el tardofranquisme o la Transició. "En Femme" revela el silenci d'una vivència que ja no es pot mantenir oculta, però també la solidaritat i la importància del plaer a l'hora de construir la identitat.

Amb aquest documental, ens convertim en testimonis del naixement d'una comunitat.

 

 

Els membres del Club EnFemme afronten amb valentia la recerca de la seva identitat com a "cross-dressers" i les conseqüències de donar-li espai: el risc d'allunyar-se de la seva zona de confort i perdre la família, la feina o els amics, per passar a ser el centre de totes les mirades o fins i tot d'agressions.

També es recull el punt de vista de les seves famílies, amb el testimoni de la Carme. L'any 2009, just tres dies abans del seu 25è aniversari de casament, el seu marit li va confessar que era un "cross-dresser". Vuit anys després, la Carme recupera els diaris que va escriure recollint les emocions i situacions viscudes a partir d'aquell moment. Són uns anys de descoberta, del seu marit i d'ella mateixa, d'un camí vital que transiten amb les seves dues filles.

 

"Va passant el temps i el que no acabo de dur bé, de fet ho duc fatal, és trobar-me'l per casa vestit. Cada cop que entro a casa, em trobo una tieta. El meu marit transvestit vestit de la manera més estranya. És que no la suporto, aquesta senyora!"

Carme.

 

La intenció de la directora, Alba Barbé i Serra, amb el documental "EnFemme", era donar un marc de reconeixement a les persones que practiquen "cross-dressing" i de la comunitat trans, sensibilitzar sobre les violències de gènere, l'homofòbia i la transfòbia, i conscienciar sobre "les conseqüències que té la imposició d'identitats rígides per al desenvolupament integral de la persona".


Festivals
Festival Internacional de Cine Queer d'Hamburg, 2018
Cinespaña, 2018
FICG, Festival Internacional de Cine de Guadalajara
ZINEGOAK, 2018
MIC Género, 2018    


Més informació
Web: http://enfemmedoc.com
Facebook: @docenfemme
Twitter: @docenfemme

Fitxa tècnica
Direcció i producció: Alba Barbé i Serra
Guió: Alba Barbé i Serra amb assessorament de Laia Manresa
Direcció de fotografia: Mar C. Llop
Direcció de so: Pol Galofré
Música: Clara Peya, DJ Huete, Nu, Degiheugi
Muntatge: Núria Esquerra, Andrea Corachán
Disseny: Milvietnams


Alba Barbé i Serra, directora
Doctora en Antropologia Social i Cultura. Autora de la tesi doctoral "El cross-dressing en el context català del segle XXI", realitzada en el club EnFemme i en diversos contextos europeus.
Com a antropòloga i educadora social, està especialitzada en l'estudi, l'elaboració de polítiques públiques i la realització d'intervencions educatives per erradicar les violències de gènere, l'homofòbia i la transfòbia.
Membre de GRECS, Grup de Recerca en Exclusió i Control Social i de l'Institut Català d'Antropologia.
"EnFemme"

 

Informació d'interèsDisponible fins al 22/11/2018 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3