Els últims homes d'Alep

Els últims homes d'Alep

Contingut per majors de 18 anys

Després de cinc anys de guerra a Síria, els 350.000 habitants que encara queden a Alep estan assetjats. Aquest documental segueix uns voluntaris dels Cascos Blancs que es dediquen a entrar als edificis destruïts per buscar cossos i indicis de vida entremig de les runes. Han decidit quedar-se a Alep per ajudar la seva gent en aquest setge tan llarg, tot i el perill que suposa això tant per a ells com per a les seves famílies.

"Salvar una vida és salvar tota la humanitat", lema dels Cascos Blancs

El multipremiat documental "Els últims homes d'Alep" ("Last Men in Aleppo") del cineasta sirià Feras Fayyad és la primera producció síria que ha aconseguit una nominació als Oscars de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood. El 2018 es va estrenar al festival Sundance, on va obtenir el Gran Premi del Jurat. Aquest va ser el primer guardó d'una llarga llista que s'estén arreu del món, en què destaquen un Emmy al millor documental d'actualitat o el Dox:Award, del Festival Internacional de Documental CPH:DOX, i, més a prop nostre, el Premi al Nou Talent de DocsBarcelona el 2017.

"Obra mestra", Nick Fraser, The Guardian

"Els últims homes d'Alep" no és un documental fàcil de veure. Situa l'espectador en la primera línia dels bombardejos i el setge que va patir la ciutat d'Alep l'any 2016. Després de cinc anys de guerra a Síria, els 350.000 habitants que encara hi quedaven estaven assetjats. Com més s'intensificava el setge, més atrapada quedava la població, amb escassos recursos i possibilitats limitades.

Khaled, Subhi i Mahmoud són membres fundadors dels Cascos Blancs, un cos de voluntaris civils que es dedica a entrar als edificis destruïts per buscar cossos i indicis de vida entremig de les runes. Han decidit quedar-se a Alep per ajudar la seva gent en aquest setge interminable. Cada dia afronten un dilema: haurien de quedar-s'hi i continuar arriscant les seves vides per salvar les víctimes dels atacs aeris o haurien d'intentar fugir per salvar la seva vida i la de les seves famílies?

 

Khaled, Casc Blanc a Alep

 

 "Amb tot aquest desastre, comença a ser impossible viure en aquest país. Els bombardejos, la runa... No es pot concebre, és incomprensible, per a una persona, per a tothom. Imagina't que ets a casa teva i, de cop i volta, s'ensorra tot l'edifici. És una destrucció a gran escala, és una cosa horripilant. Quan miro tota aquesta runa, tinc la sensació que he de marxar. Mira quin desastre.", Khaled, Casc Blanc a Alep

 

Abans de la guerra a Síria, Alep era la ciutat més poblada del país, la segona més gran després de Damasc i una de les més antigues de la regió. El 2016, l'Alep que retrata el documental és un infern en runes i flames, víctima de la barbàrie i el sense sentit de la guerra, dels atacs indiscriminats a la població civil, de famílies destruïdes i cossos trencats.

Filmar una pel·lícula en una ciutat bombardejada va resultar estremidor. L'equip de rodatge es va jugar la vida per filmar les imatges del documental. En ocasions, havien de deixar la càmera per ajudar a rescatar persones de les runes. "Aquesta experiència em va canviar molt com a cineasta i ésser humà –afirma el director, Feras Fayyad. Vam fer la pel·lícula com a testimoni de la història de la nostra regió. Un testimoni dels crims de guerra que algun dia es podrà utilitzar per portar els criminals de guerra davant la justícia."

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Feras Fayyad
Codirecció i muntatge: Steen Johannessen
Producció: Soren Steen Jespersen i Kareem Abeed
Síria, Dinamarca
2017
Una producció de Larm Film i Aleppo Media Center en col·laboració amb DR TV, SWR/ARTE, SVT, RTS, NRK, YLE, VPRO i TVE.

 

Mahmoud, Casc Blanc a Alep

 

Premis (selecció)
Gran Premi del Jurat, Sundance Film Festival, 2018
Dox:Award, Festival Internacional de Documental CPH:DOX, 2018
Emmy, Millor documental d'actualitat, 2018
Millor documental, Robert Award, 2018
Millor producció, Cinema Eye Honors Awards, 2018
Millor documental, Bodil Awards, 2018
Millor programa, Premi Ondas Internacionl de Televisió, 2017
Millor documental, Asia Pacific Screen Awards, 2017
Premi Nou Talent, DocsBarcelona, 2017
Millor documental, Full Frame
Millor cinema del món, Sarasota Film Festival, 2017
Millor Documental Innovador, Premis de la Crítica Cinematogràfica (Critics Choice Award), 2017
Millor documental, Gran Premi del Jurat, MSP International Film Festival, 2017
Millor documental, Danish Film Awards (Robert), 2017
Premi Inspiració, Full Frame, Festival de Cine Documental, 2017
Premi del públic, Festival Internacional de Cinema de Washington DC, 2017
Millor llargmetratge, Festival Internacional de Cinema de Cork, 2017
Menció especial, millor pel·lícula, Beldocs, Festival Internacional de Documental, 2017
Menció especial, Gran Premi, Against Gravity, 2017
Gran Premi, EBS, Festival Internacional de Documental, 2016


Nominacions
Millor llargmetratge documental, Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood, 2018
Millor documental de l'any, Cinema per la Pau, 2018
Millor documental, Independent Spirit Awards, 2017

  

Xarxes socials
Facebook
YouTube, tràiler

Informació d'interèsDisponible fins al 31/12/2020 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3