Els homes del silenci

Els homes del silenci és la història poc coneguda del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas a Catalunya el 23 d'octubre del 1977.

 

"Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí!"

24 d'octubre de 1977, Josep Tarradellas

 

40 anys després d'aquesta històrica frase, "Els homes del silenci" narra com va ser possible que, amb una democràcia jove i fràgil, s'arribés a un acord fora de la legalitat vigent per restablir la Generalitat de Catalunya del 1932 i el retorn de Josep Tarradellas com a president.

El documental aporta informacions sobre la negociació que no s'havien explicat fins ara.

 

Una producció d'Ottokar en coproducció amb TV3 i TVE, i la col·laboració de l'ICEC

 

El 23 d'octubre del 2017 es va commemorar el quaranta aniversari de la històrica frase de Josep Tarradellas, "Ja soc aquí", pronunciada des del balcó de la Generalitat de Catalunya.

"Els homes del silenci" és la història poc coneguda del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política en un moment històric complex, per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas a Catalunya el 23 d'octubre del 1977. Aquestes dues decisions, absolutament rupturistes en el seu moment, van generar enormes tensions entre els sectors més ultraconservadors del franquisme.

El documental aporta dos elements nous que no s'havien explicat fins ara d'aquest procés. El primer és que els contactes amb Tarradellas van començar molt abans del que se sabia, gràcies a Manuel Milián Mestre, periodista i assessor de Manuel Fraga (1970-80), a començaments del 1976, i, en segon lloc, treu a la llum una sèrie d'entrevistes que es van fer entre els anys 1986 i 1988.

La negociació va implicar molta gent, trobades i informes, i va fer possible que dos caràcters tan oposats com els d'Adolfo Suárez i Josep Tarradellas poguessin construir ponts d'entesa. Fernando Ónega, director de premsa de Presidència del govern de Suárez (1977-1978), recorda la primera trobada entre tots dos, el 21 de juny de 1977, com "un diàleg entre dos galls. Suárez deia que el president del govern era ell. Tarradellas responia que hi podria haver un milió de persones que el seguirien i li donarien suport. I Suárez replicava: 'Vostè no és ningú. Vostè serà el que digui jo'". Va ser el principi d'unes intenses i controvertides negociacions entre els dos polítics. 

"Els homes del silenci" compta amb els testimonis de membres del gabinet d'Adolfo Suárez, els ministres Rodolfo Martín Villa i José Manuel Otero Novas, d'alts càrrecs del seu govern, com Federico Mayor Zaragoza i Salvador Sánchez-Terán, i dels periodistes Fernando Ónega i Miguel Ángel Aguilar.

També hi participen Narcís Serra, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Ramon Espasa, Josep Tarradellas (fill de Tarradellas), els periodistes Albert Arbós, Manuel Milián Mestre, Màrius Carol, Ricardo Fernández Deu i Valentín Villagrasa, que el van conèixer a l'exili de Saint-Martin-le-Beau, i el director de cinema Pere Portabella, responsable de la cerimònia d'arribada de Josep Tarradellas a Barcelona.

 

"A Espanya, hi ha hagut massa baralles, massa guerres i massa morts. El que hem de fer tots plegats és reunir-nos al voltant d'una taula i discutir, parlar i posar-nos d'acord en què hem de fer el dia de demà."

Josep Tarradellas

 

Dirigit per Josep Morell i Jordi Vilar.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3