El món segons Trump

El món segons Trump

Contingut per majors de 13 anys

Un retrat implacable del president més controvertit dels EUA

Aquest dimarts els nord-americans votaran per triar el pròxim president dels Estats Units i la incògnita és saber si Donald Trump serà reelegit. La desastrosa gestió de la crisi del coronavirus i el fet d'haver-ne negat la gravetat, l'han debilitat. Per gestionar la pandèmia s'ha comportat de la mateixa manera que ho ha fet des que va arribar a la Casa Blanca: amb un estil agressiu, fent tuits incendiaris i declaracions radicals, atacant els seus oponents i els mitjans de comunicació, fent promeses a l'electorat conservador i religiós, negant-se a fer cas dels seus assessors i rebutjant el multilateralisme.

 

"El virus no té res a fer contra nosaltres. No hi ha cap país més preparat ni més resistent que els Estats Units."

"Trobo que portar mascareta per saludar presidents, primers ministres, dictadors, reis, reines... No ho sé. No m'hi veig."

"I es veu que, amb desinfectant, s'esvaeix en un minut. Un minut. Potser hi ha alguna manera de fer-ho. Potser amb una injecció o fent alguna mena de neteja. Perquè es fica als pulmons i els afecta molt. Seria interessant. Si es pogués fer. Potser es pot fer, potser no. Ho repeteixo, potser es pot fer, potser no. No soc metge. S'ha de consultar metges. Però a mi em sembla interessant."

Donald Trump, president dels Estats Units

 

Fent servir com a fil conductor la política de Trump davant de la Covid-19, el documental repassa els principals episodis del mandat de Donald Trump, des de la "caravana d'immigrants" sud-americans fins a la mort de George Floyd, passant per la crisi de Corea del Nord, la seva diplomàcia al Pròxim Orient i els seus atacs contra les minories.

Dirigit per William Karel, director de nombrosos documentals sobre la política dels Estats Units ("Hillary Clinton, una dona a abatre" (2016), "El món segons Bush" (2004), "CIA, guerres secretes" (2003)), "El món segons Trump" ("The World According to Trump") explica la història dels quatre anys d'una presidència sense precedents, que ha deixat el país profundament dividit, des de l'òptica del poder, el periodisme, la medicina, la psiquiatria o l'activisme de Black Lives Matter.

Per explicar com exerceix el poder Donald Trump des de dins, el documental compta amb el testimoni de dos dels seus antics col·laboradors: John Bolton, exassessor de Seguretat Nacional, i Anthony Scaramucci, exdirector de Comunicacions de la Casa Blanca, el qual declara: "Hem posat una persona molt anormal en un càrrec molt important. I estàs allà assegut –a mi m'ha passat– i penses: "Aquest paio no pot estar tan boig. És impossible. Ha arribat a la presidència." I intentes normalitzar les coses. Mires de dissimular el que fa. Si diu això i allò, diguem a la gent que ho diu de broma, que tots aquests disbarats són broma. Però és que no fa broma. És boig de debò."

Durant el seu mandat, Donald Trump ha despatxat o forçat el comiat de trenta-set dels seus col·laboradors principals, ha declarat la guerra als mitjans de comunicació i ha posat la diana sobre els periodistes de prestigi que l'han qüestionat, com ara Jonathan Karl, de l'ABC, o Jim Acosta, de la CNN. Des que Trump el va declarar "enemic del poble", li van anul·lar el passi de premsa de la Casa Blanca i rebia amenaces de mort i missatges intimidatoris cada dia a través de les xarxes.

El doctor Ashish Jha, director del Harvard Global Health Institute, critica durament la gestió de la Covid-19 per part de Trump, i el psiquiatra Lance Dodes en fa un retrat psicològic:"És un psicòpata o un sociòpata. I en aquest sentit, és correcte descriure'l com a depredador. Però ni tan sols això és massa fort. És dolent. I no és un terme tècnic."

"No hauria de ser president. És un perill per a la civilització nord-americana i la civilització global, com a president.", Anthony Scaramucci, exdirector de Comunicació de Donald Trump

Malgrat les veus crítiques amb la figura de Trump, admeten que hi ha molts nord-americans que l'adoren i consideren que podria sortir reelegit a les eleccions presidencials del 3 de novembre.

Informació d'interèsDisponible fins al 03/12/2020 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3