Egunkaria: Ales de paper

Egunkaria: Ales de paper

El 20 de febrer de 2003 l'Estat va tancar el diari Euskaldunon Egunkaria. Com es va tramar l'operació de tancament? Per què va decidir l'Estat actuar contra aquest rotatiu? Què es pretenia aconseguir amb la detenció, la tortura i la humiliació pública de personatges coneguts i prestigiosos del moviment cultural basc? Per què va tancar la Guàrdia Civil l'únic diari en euskera? Aquest documental mira de respondre aquestes preguntes fixant-se en diversos factors i fets claus de l'època.

* Disponible fins al 8 de juliol del 2021. Geoblocat a Espanya.

 

El documental és el fruit d'una investigació feta amb profunditat. Recorrent als testimonis dels qui van viure els fets en primera persona i a imatges inèdites extretes dels arxius del mateix Egunkaria, la pel·lícula revela informació i punts de vista desconeguts fins ara. Els autors d'aquest documental reflecteixen amb imatges la ferida que el tancament va causar a la societat basca i donen un cop d'ull al seu interior mitjançant nombrosos testimonis: detinguts, advocats, periodistes, polítics i el mateix president del tribunal que els va jutjar i absoldre...

 

Més informació

Les clavegueres de l'Estat contra Egunkaria

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Samara Velte i Josu Martínez
Producció executiva: Ane Antoñanzas i Fernando Bernués
Producció: Mikel Arredondo
Director de fotografia: Hibai Castro Egia
Muntatge: Maialen Sarasua
Música: Joserra Senperena
Il·lustracions: Adur Larrea
Postproducció de so: Xanti Salvador

"Egunkaria: ales de paper" ("Paperezko Hegoak")  és una producció de La Tentación Producciones  amb la participació d'EITB i la col·laboració del Govern Basc, Gipuzkoako Foru Aldundia, Etorkizuna Orain i la Fundació Otxoa de Barandika.

 

 

TEMES:
País Basc
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3