Dins el mateix vaixell

Aquest documental ens presenta la situació econòmica mundial actual i busca solucions als problemes. Aborda qüestions com la globalització, la distribució de la riquesa i el treball i l'explotació dels recursos del planeta. Economistes, historiadors i persones del carrer exposen reptes i possibles solucions als problemes, com la renda mínima garantida.

 

La nostra civilització té davant seu una oportunitat única: els avenços tecnològics podrien esdevenir la clau per aconseguir un món millor, però, si no aprenem a administrar-los, el futur podria ser amenaçador.

 

Una producció de Pere Portabella-Films 59, Ancora Música i Nao Cinematogràfica

 

Mentre que l'economia i la productivitat mundials augmenten constantment, la renda mitjana dels treballadors no creix. A més, al mercat laboral moltes feines desapareixen a causa dels avenços tecnològics i, com que no se'n creen de noves, l'índex d'ocupació continua baixant. Ara, la feina no és per sempre ni garanteix tenir cobertes les  necessitats bàsiques. Les desigualtats socials augmenten dins de cada país de manera inexorable. Pel que fa la distribució de la riquesa, els experts comparen el moment actual amb l'època dels faraons, 2.000 anys abans de Crist. Als Estats Units, per exemple, només un 1% de la població acumula el 40% de la riquesa de tot el país, mentre que un 80% només el 7%. D'altra banda, si seguim consumint al ritme actual, la previsió és que d'aquí 30 anys necessitaríem quatre planetes com el nostre. Hi ha cap manera de reorientar i revertir aquesta situació?

A partir de la imatge d'un vaixell, com a metàfora de la nostra civilització, "Dins el mateix vaixell" ("In the same boat") analitza noves idees, com la renda bàsica o el repartiment del treball, com una possible solució a través del testimoni de pensadors, filòsofs, economistes de primer ordre mundial i gent anònima. Hi intervenen el sociòleg Zygmunt Bauman, desaparegut el gener del 2017; el president de l'Uruguai (2010-2015), José Mujica; els economistes Serge Latouche, Anthony B. Atkinson, Mauro Gallegati, Mariana Mazzucato i Daniel Raventós, fundador de la Xarxa Renda Bàsica; l'acadèmic nord-americà, actualment director del Centre del MIT per al negoci  digital i investigador  associat  a  l'Oficina  Nacional  d'Investigació  Econòmica (EUA) Erik Brynjolfsson; l'empresari Nick Hanauer, capitalista fundador d'Amazon; l'historiador i periodista Ruther Bregman i l'actor Àlex Brendemühl, que interpreta el paper de locutor de ràdio.

Després de dirigir el documental, Rudy Gnutti n'ha traslladat les reflexions dels entrevistats, interrogants i propostes al llibre "El mundo sin trabajo. Pensando con Zygmunt Bauman" (Icaria Editorial).

 

Premis
Menció d'honor en la categoria al millor llargmetratge de la secció internacional, Festiver, Festival de Cine Verde de Barichara, Colòmbia, 2017


Festivals
PerSo, Perugia Social Film Festival, Itàlia, 2018
Human Fest, Festival Internacional de Cine i Drets Humans de València, 2017
FICMA, Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, 2017
Festival Internacional de Cine de Santiago de Xile, Xile, 2017
OuiShare Fest Barcelona, 2017
ECOZINE, Festival Internacional de Cine i Medi Ambient de Saragossa, 2017


Més informació
Facebook      @inthesameb 
Twitter           @inthesameb 

 

Dirigit per Rudy Gnutti.

Informació d'interèsDisponible fins al 24/09/2020 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3