Desemparats. L'abús

El segon i últim capítol de la minisèrie documental d'investigació de Montse Armengou, Ricard Belis i Albert Elfa sobre les retirades de menors per part de l'administració posarà el focus als centres de menors. Com és la vida dels infants en aquests centres?
És ètic fer negoci amb els desemparats?

"Sense ficció" estrena la segona part del treball d'investigació "Desemparats", que es iniciar amb el capítol "Desemparats. El dolor".

En alguns casos la situació de sobreocupació i barreja de menors de diferents edats i problemàtiques fa que el centre de menors es converteixi en un malson, pitjor que el lloc d'on s'ha volgut rescatar el menor. Nois i noies que han viscut en centres de menors comparteixen a "Sense ficció" les seves experiències, abusos, intimidacions, pors i, també, l'alliberament de la sortida o l'escapada d'aquell lloc que els angoixava.

 


L'execució dels protocols de desemparament fa créixer el nombre de menors susceptibles d'haver d'ingressar en un centre d'acollida o protecció. Això suposa unes necessitats en infraestructures que les fundacions del Tercer Sector estan disposades a assumir. Algunes fundacions, que són entitats sense ànim de lucre, creen Societats Limitades que sí que treuen beneficis de la seva vinculació amb el tercer sector. És ètic fer negoci amb els desemparats?

 

"Hi havia un educador en especial que es passava molt. Pegava quan ell creia que era necessari... Els càstigs eren excessius."
Ida, extutelada

"Jo era una princeseta de l'American School i vaig xocar amb moltes coses. Em vaig sentir que m'estaven castigant perquè havia fet alguna cosa dolenta."
Noa, extutelada

"Nos dopaban a todos. Nos tenían totalmente drogados. Me daban Prozac, Tranxilium, Orfidal, Trankimanzin... me daban multitud de pastillas."
Susana, extutelada

 

"Hi ha sobreocupació, massificació. Infants i adolescents dormint a terra, sense llit ni habitació."
Robert, educador

"Si tu treus un menor i el poses en un lloc on tindrà més problemes dels que tenia al lloc d'on ve, quina mena de protecció és aquesta?"
David, educador

"No és ètic que una entitat sense ànim de lucre creï una immobiliària i a través d'aquesta immobiliària s'estigui quedant diner públic destinat a la infància més vulnerable."
Joan, educador

 

Després del documental "Desemparats. L'abús", el programa "Sense ficció" continua amb "Desemparats. El debat" sobre el sistema de protecció de menors conduït per Albert Elfa i Montse Armengou. Hi participen Georgina Oliva, directora general de la DGAIA, Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència; Pilar Núñez, en representació de FEDAIA, Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i a l'Adolescència; Paco Cárdenas, president d'APRODEME, Associació per la Defensa del Menor; Conchita Peña, degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya; David Rodríguez, educador social i membre CGT i el psiquiatre i psicòleg Juan Luis Linares, director de l'Escola de Teràpia Familiar de l'Hospital Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Fitxa tècnica
Una minisèrie documental de Montse Armengou, Ricard Belis i Albert Elfa
Producció: Ruth Llòria
Imatge: Carlos Díaz
Muntatge: Marc Escòlies
Il·lustracions i disseny gràfic: Pep Presas
Muntatge postproduccions: Marta Barbal
Muntatge musical: David Bustamante
Postproducció so: Albert Juvé
Investigació: Ferran Moreno
Documentació: Elisabet Díaz, Raquel Vizcaya
Imatge addicional: Domènec Gibert, Carles Mallol, Marc Durà, Agustí Poch
Titulació: Núria Barba, Nanda de Sangenís
Producció executiva: Muntsa Tarrés
2018

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3