Desemparats. El dolor

Primer capítol de la minisèrie documental d'investigació sobre les retirades de menors per part de l'administració. En la majoria de casos estan justificades, però el documental aborda les errades del sistema. Centenars de famílies trencades per protocols qüestionables, construïts per protegir els menors.

 

Minisèrie documental d'investigació de Montse Armengou, Ricard Belis i Albert Elfa


Una producció de TV3

El primer documental del "Sense ficció" es fixa en aquells casos en què el sistema ha fallat i, per tant, ha provocat una terrible i innecessària situació de trencament familiar.

En el primer capítol, el dolor d'aquestes famílies n'és el protagonista. Un dolor provocat per errades dels serveis mèdics, per les presses dels serveis socials, per les pors mediàtiques del sistema... Pares que no poden recuperar els seus fills fins passats molts anys i que, mentrestant, han d'acceptar un règim de visites escàs i vigilat. Alguns no els recuperen mai.

L'administració, per protegir els menors, ha teixit una sèrie de protocols que s'han de complir. La roda, quan s'engega, costa molt d'aturar.

 

 
"De cop i volta te trobes que t'han arrabassat es teu fill des teus braços. No saps on l'han dut, no saps on és. Ho vius com que te segresten es teu fill."
Cristina

"El temps perdut no el recuperes mai. Jo no vaig veure els primers passos dels meus fills, les primeres paraules, la primera vegada que van dir mama, papa... No es recupera."
Vanessa

"Cal analitzar què és millorable, amb l'objectiu de disminuir el nombre de retirades de menors. El marge d'error de les resolucions de la DGAIA és bastant petit, que això no treu –i vull deixar-ho molt clar– el dolor que senten aquestes famílies."
Georgina Oliva, directora DGAIA
 


El segon capítol, "Desemparats. L'abús" posa el focus del documental posat als centres de menors. Com són aquests centres on van a parar els nens? És ètic obtenir-ne beneficis econòmics? Va seguit de "Desemparats. El debat".

 

Fitxa tècnica
Una minisèrie documental de Montse Armengou, Ricard Belis i Albert Elfa
Producció: Ruth Llòria
Imatge: Carlos Díaz
Muntatge: Marc Escòlies
Il·lustracions i disseny gràfic: Pep Presas
Muntatge postproduccions: Marta Barbal
Muntatge musical: David Bustamante
Postproducció so: Albert Juvé
Documentació: Elisabet Díaz, Raquel Vizcaya
Imatge addicional: Domènec Gibert, Carles Mallol, Marc Durà, Agustí Poch
Titulació: Núria Barba, Nanda de Sangenís
Producció executiva: Muntsa Tarrés

2018

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3