Ciutadà Quatre

Accedeix a la versió amb audiodescripció

Ciutadà Quatre

Accedeix a la versió amb audiodescripció
Contingut per majors de 7 anys

En aquest documental, Laura Poitras recull les trobades que va mantenir amb Edward Snowden, l'exempleat de la CIA que va destapar les pràctiques d'espionatge sobre la població per part de l'NSA i altres agències dels serveis d'intel·ligència dels EUA. Amb la col·laboració de Glenn Grenwald i Ewan MacAskill, periodistes de The Guardian, Poitras va fer pública la filtració de dades secretes de Snowden que va atiar el debat sobre els abusos contra la privacitat que els EUA i altres països cometen en nom de la seguretat nacional.

El gener del 2013, Laura Poitras va començar a rebre correus electrònics xifrats amb el remitent "Citizenfour", que assegurava tenir proves dels programes de vigilància il·legals dirigits per l'NSA, l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, en col·laboració amb altres agències d'intel·ligència. Cinc mesos després, el juny del 2013, Poitras va viatjar a Hong Kong amb els periodistes Glenn Greenwald i Ewen MacAskill. Va ser la primera trobada de les moltes que tindria amb el misteriós confident. Poitras sempre els va enregistrar amb una càmera per deixar-ne constància.


Qui havia contactat amb la directora era Edward Snowden, un analista d'alt nivell que pretenia donar a conèixer la vigilància massiva dels ciutadans dels Estats Units per part de l'NSA. Els va entregar documents classificats que posaven de manifest les invasions massives, indiscriminades i il·legals que efectuava l'NSA.


Quan les revelacions de Snowden van sortir a la llum pública, va esclatar una tempesta mediàtica. Tots van haver de fer front als mitjans i vetllar per la seva seguretat, ja que a partir de llavors estaven en perill. I van haver de prendre decisions que tindrien conseqüències en les seves vides i en la de les persones més properes.


Un cop hagi vist la pel·lícula, l'espectador no podrà veure de la mateixa manera el telèfon, el correu electrònic, la targeta de crèdit, el navegador web o les xarxes socials.


Des de l'estrena mundial en el prestigiós Festival de Cine de Nova York, la pel·lícula ha guanyat diversos premis, com l'Oscar a la millor pel·lícula documental o els de la Crítica de Nova York, Los Angeles, Boston, San Francisco, Detroit, Londres, Gothams i els IDA, International Documentary Awards.

Els informes de Laura Poitras, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill i Barton Gellman basats en els documents d'Edward Snowden van ser guardonats amb el premi Pulitzer per al servei públic 2014 atorgat a "The Guardian" i "Washington Post".
Actualment, Edward Snowden viu exiliat a Rússia per evitar ser processat als Estats Units, tot i que el seu parador es manté en secret.

Premis (selecció)
Oscar, millor pel·lícula documental, 2015
BAFTA, millor documental, 2015
Gotham Independent Film Awards, millor documental
Intependent Spirit Awards, millor documental
IDA, International Documentary Awards, millor documental, 2015
Satellite Awards, millor documental
Lola Awards, millor documental

Crítiques
"El thriller més esgarrifós de l'any", "The Guardian"
"La pel·lícula del segle", Rogereberet.com 
"Tensa i aterridora. Una faula política indispensable en l'era digital", "The New York Times"
"Un dels documentals més importants i definitius dels últims temps", The Hollywood Reporter
"Un drama esfereïdor, amb tints d'intriga que ens fan adonar-nos que no, no és només una pel·lícula", BBC

Més informació
Web https://citizenfourfilm.com/ 
Distribuïdora http://www.avalon.me/distribucion/catalogo/citizenfour# 

Dirigit per Laura Poitras.

Informació d'interèsDisponible fins al 08/02/2018 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3