TOTS ELS PROGRAMES

 • QQC i ...neurones i cervell
  Veure vídeo
 • Nitrogen fins a l'arrel
  Veure vídeo

  Nitrogen fins a l'arrel

  La increïble i cruenta història del N, un element que és a les proteïnes, als explosius i als fertilitzants. Però els nitrats enverinen l'aigua. Una empresa catalana ha inventat un mètode eficaç de descontaminació.

 • Canvi climàtic: nivell crític
  Veure vídeo

  Canvi climàtic: nivell crític

  L'escalfament del planeta no s'atura d'ençà de la revolució industrial i "Quèquicom" n'és testimoni. L'any 2006 va dedicar un reportatge al canvi climàtic i ara, tretze anys després, en fa una actualització. Com era de preveure, la situació ha empitjorat. En aquest període, la concentració de CO2, el principal gas d'escalfament, a l'atmosfera, ha passat de 370 parts per milió (ppm) a 412 ppm. També s'hi constata que la temperatura del mar a la Costa Brava ha pujat un grau, que ja hi ha espècies de peixos tropicals a les costes catalanes, que les orenetes arriben 15 dies abans i que hi ha menys papallones al Montseny.

 • Mobile 5G
  Veure vídeo

  Mobile 5G

  Des del 2006 Barcelona acull el Mobile World Congress, un dels esdeveniments tecnològics més importants del món. "Quèquicom" el visita per esbrinar cap on es mouen els mòbils. En relació amb el disseny, totes les marques tenen models molt semblants, amb pantalles de vidre planes i una interfície tàctil, la novetat és el mòbil desplegable. Però el gran protagonista de l'última edició del MWG ha estat el 5G, la tecnologia mòbil de cinquena generació, que s'espera que es comenci a desplegar l'any 2020. Serà més ràpida que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons. Amb aquestes prestacions permetrà ciutats intel·ligents, videojocs de realitat augmentada, domòtica, telecirurgia, o conducció autònoma. S'espera que el 5G revolucioni les telecomunicacions i consolidi l'internet de les coses, a banda de continuar augmentant els beneficis a les empreses de telecomunicacions.

 • QQC i... enginyeria: mines i carreteres
  Veure vídeo

  QQC i... enginyeria: mines i carreteres

  Com es fa una carretera? Han canviat gaire els càlculs des de l'època romana? Veurem el procés de construcció d'una carretera, des del desbrossament i el moviment de terres, fins a l'aglomerat i l'asfaltatge.

 • Modelats per les hormones
  Veure vídeo

  Modelats per les hormones

  Creixem fins a una mida determinada, ens diferenciem en homes i dones i regulem la temperatura o l'energia corporal a través d'hormones. Si els gens són el projecte, les hormones són les mans de l'escultor.

 • El gust de l'aigua
  Veure vídeo

  El gust de l'aigua

  Fem un tast cec de l'aigua de l'aixeta de Barcelona i la comparem amb la de 6 fonts naturals. Identifiquem els components químics que donen bon gust i fabriquem l'aigua perfecta. Amb això entendrem què és el pH, la duresa i la conductivitat

 • Tractors, de la mula al xip
  Veure vídeo

  Tractors, de la mula al xip

  Llaurem amb un cavall, comparem la potència d'un tractor antic amb un de modern capaç de veremar o recollir el blat de moro automàticament. Tot llaurant aprenem perquè tenen les rodes tan grosses i que són el Watt i el cavall de vapor.

 • QQC i ...La genètica
  Veure vídeo

  QQC i ...La genètica

  En un viatge del cromosoma al gen, revisem les bases de la revolució genètica: conceptes com el cariotip, la divisió cel·lular i l'herència, els caràcters lligats al sexe, les mutacions i el càncer.

 • QQC i ...ferro i acer
  Veure vídeo

  QQC i ...ferro i acer

  Anem a una siderúrgia a fer acer. El ferro (Fe) mineral no és pur, el dels meteorits sí. Mart és ple de Fe, com Riotinto. La metal·lúrgia va fer un gran pas amb la farga catalana. Forgem un ganivet. S'oxidarà? Per cert, el Fe es crema?

 • Prevenir les allaus
  Veure vídeo

  Prevenir les allaus

  Esquiar pot provocar allaus? Ho sabrem mentre pugem a un cim amb esquís de muntanya amb Ivan Alfonso, sobrevivent d'una allau. Com és que es provoquen explosions per prevenir-les? Són compatibles les pistes d'esquí amb el gall fer?

 • El cafè
  Veure vídeo

  El cafè

  És cert que un cafè augmenta l'eficàcia cerebral? Sol a amb sucre? I quantes tasses al dia? Quan et despertes, o millor esperar-te una estona? Fa pujar la pressió arterial? Com l'haurien de preparar als bars?

 • Arqueologia d'un naufragi
  Veure vídeo

  Arqueologia d'un naufragi

  Fem immersió en un vaixell romà que va naufragar fa 2.000 anys a les Illes Formigues i que s'ha conservat intacte. Què el va fer naufragar? Com era la seva estructura? Què duia a les àmfores?

 • Desextinció: reviure una espècie
  Veure vídeo

  Desextinció: reviure una espècie

  Seria possible desextingir la cotorra de Carolina a partir d'un exemplar dissecat? Un equip de la UPF en desxifra el 95% de l'ADN. Caldran tècniques CRISPR d'edició genètica i de clonació, però no és cap utopia.

 • Desextinció: reviure una espècie (subtitulat a l'anglès)
  Veure vídeo

  Desextinció: reviure una espècie (subtitulat a l'anglès)

  In Masjoan at Espinelves (Girona) there is a collection with more than 250 species of stuffed birds, gathered by the naturalist Marià Masferrer Rierola in the late nineteenth century. Among the various species there is the Carolina parakeet (Conuropsis carolinensis), a bird native to the United States, which was extinct in 1918 by hunting and deforestation. Would it be possible to desextinct it? The program team explores what should be the steps to revive an extinct animal. First, the specialist in ancient DNA Carles Lalueza manages to sequencing its nuclear genome after almost two years of work. For the first time 95% of the genetic material of this animal has been recovered, a total of 1.100 million bases. The second step would be to identify what genetic differences exist between this extinct parakeet and its closest alive relative, the sun parakeet (Aratinga solstitialis). Then the changes should be introduced in cells of the alive parakeet through a revolutionary genetic editing technique called CRISPR and, finally, these cells should be cloned and introduced into the reproductive apparatus of an alive parakeet to form the eggs, lay them and feed the chicks. The current genetic manipulation techniques still have to progress before completing all these steps, but within a decade it will be possible. Maybe someday the same can be done with the mammoths or the tiger of Tasmania. But genetic engineering does not stop there, this is a scientific-technical revolution that can change the course of humanity. The following people speak: David Masferrer; Antoni Ballester, veterinarian of equidae; Carles Lalueza-Fox, Institute of Evolutionary Biology (CSIC-UPF); Jordi Grífols, Veterinary Zoo; Anna Pujol, Transgenic Animal Unit, CBATEG; Elena Ibáñez, Cell Biology Unit, UAB; and Josep Maria Ramió, parrot breeder.