TOTS ELS CLIPS

 • Resilina, la molla secreta de les puces
  Veure vídeo

  Resilina, la molla secreta de les puces

  La puça acumula l'energia en una "molla" que té a les articulacions. La seva molla són uns petits coixins fets d'una proteïna molt elàstica anomenada resilina, pròpia de molts insectes. Si observem en l'anatomia de la puça el punt d'ancoratge de les potes, trobarem, en el seu interior, uns nòduls que estan fets de resilina. La resilina és el biomaterial més elàstic que es coneix. Retorna pràcticament tota l'energia que s'hi dona, de l'ordre del 97%. Una elasticitat molt més alta que qualsevol goma artificial.

 • Epigenètica de la longevitat
  Veure vídeo

  Epigenètica de la longevitat

  Se sap que els hàbits modifiquen l'expressió dels nostres gens. La disciplina científica que estudia aquesta relació a escala molecular s'anomena epigenètica

 • Moment angular
  Veure vídeo

  Moment angular

  Quin efecte té sobre el gir la postura del ballarí? Com influeix acostar o separar els braços del cos? Jaume Vilalta ho explica amb un "ballarí Quèquicom"

 • La dansa és expressivitat
  Veure vídeo

  La dansa és expressivitat

  La dansa és expressivitat a través del moviment del cos. Seguim una ballarina de l'Institut del Teatre per entendre com l'anatomia humana treu partit de les lleis de la física per crear bellesa.

 • Insecticides, dosi i toxicitat
  Veure vídeo

  Insecticides, dosi i toxicitat

  La majoria d'insecticides domèstics són neurotòxics derivats d'una substància present als crisantems. Hem de patir si en fem servir a casa seguint les instruccions? Hi ha raons de pes per creure que no.

 • La Laia va viure al Miocè
  Veure vídeo

  La Laia va viure al Miocè

  En el moment en què va viure la Laia, el mapa de la Mediterrània era una mica diferent de com el coneixem actualment. Tot el que ara seria la conca del Danubi era un gran mar interior poc profund. Els Balcans i la península itàlica encara s'havien de formar. Tot el sud de la península Ibèrica encara estava en plena transformació, i l'estret de Gibraltar era força més ample.

 • Els políedres regulars
  Veure vídeo

  Els políedres regulars

  Després de l'èxit comercial del cub de Rubik, han sortit tota mena de formes explotant-ne la idea. N'hi ha que són tetràedres, dodecàedres i, fins i tot, de vint cares, un icosàedre. La immensa majoria són políedres regulars. Quins volums es poden crear a partir de polígons regulars?

 • Alan Turing i la màquina Enigma
  Veure vídeo

  Alan Turing i la màquina Enigma

  Tal com es veu en la pel·lícula "The Imitation Game", Turing va assumir el repte de desxifrar l'Enigma: una màquina mecànica que tenien els nazis durant la Segona Guerra Mundial per encriptar missatges.

 • Viatge a Mart
  Veure vídeo

  Viatge a Mart

  La pròxima cita amb la història és que l'home trepitgi Mart l'any 2030. Mart és el planeta del sistema solar on hi ha més probabilitats de trobar indicis de vida actual o passada.

 • Mercuri al riu Ebre?
  Veure vídeo

  Mercuri al riu Ebre?

  Sabó, lleixiu, PVC, insecticides i pinsos es fan amb el clor, la sosa i productes químics fets a Flix. Tones de tòxics han anat a l'Ebre i s'ha contaminat molt terreny. A més, s'hi processa fosforita, un mineral lleugerament radioactiu.

 • Les víctimes de la batalla de l'Ebre
  Veure vídeo

  Les víctimes de la batalla de l'Ebre

  La batalla de l'Ebre és l'episodi més sagnant de la història de Catalunya. En només 16 setmanes, 115 dies, moren 25.000 soldats, molts d'ells joves de 18 anys, i uns 60.000 queden ferits. Estem parlant de 500 baixes diàries!

 • Crema catalana amb microones
  Veure vídeo

  Crema catalana amb microones

  Pot ser el microones la cuina del futur? Pere Castells, de la Unitat d'Educació i Recerca en Ciència i Cuina de la UB, elabora una crema catalana amb el microones.

 • Gossos que detecten el càncer de pulmó
  Veure vídeo

  Gossos que detecten el càncer de pulmó

  Descobrim les extraordinàries capacitats olfactives dels gossos per detectar malalties com la diabetis o el càncer de pulmó, o la seva amatent conducta social que els converteix en ideals per a l'assistència de persones discapacitades.

 • Com sap una planta que ha de florir?
  Veure vídeo

  Com sap una planta que ha de florir?

  En aquest clip aprenem quin és el procés que fa una planta per saber si està preparada per florir i quin és el moment adequat.

 • Què és l'efecte papallona?
  Veure vídeo

  Què és l'efecte papallona?

  La teoria del caos és una branca de la matemàtica que estudia els fenòmens complexos molt sensibles a petites variacions i que en conseqüència són gairebé impredictibles.

Anar al contingut