TOTS ELS CLIPS

 • Imparable
  Veure vídeo

  Imparable

  El Dr. Martín-Vide adverteix que l'escalfament global és imparable i que ens hi haurem d'adaptar.

 • Josep Pascual, 45 anys enregistrant la temperatura del mar
  Veure vídeo

  Josep Pascual, 45 anys enregistrant la temperatura del mar

  Josep Pascual s'ha passat gairebé mig segle observant la meteorologia i ha aplegat una de les sèries temporals més llargues de la Mediterrània. Durant els 45 anys que en Josep ha estat enregistrant la temperatura del mar, ha detectat un augment de més d'un grau tant en fondària, com especialment en superfície.

 • 5G i ample de banda
  Veure vídeo

  5G i ample de banda

  Podríem dir que l'ample de banda és el gruix de la canonada que permet enviar informació. Aquest gruix depèn de la tecnologia que s'utilitza, però sobretot de la freqüència de transmissió i l'ample de banda és aproximadament un 1% de la freqüència portadora.

 • Comprimir la veu
  Veure vídeo

  Comprimir la veu

  El negoci gran de la telefonia no està a fabricar mòbils sinó a transportar missatges. Les empreses de telecomunicacions i les de logística saben que reduir la mida del paquet és augmentar el benefici.

 • En què consisteix el 5G
  Veure vídeo

  En què consisteix el 5G

  El gran protagonista del Mobile World Congress de 2019 ha estat el 5G, la tecnologia mòbil de cinquena generació. S'espera que es comenci a desplegar l'any 2020, serà més ràpida que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons.

 • Indicador domèstic del pH
  Veure vídeo

  Indicador domèstic del pH

  El pH és una escala per mesurar l'acidesa o alcalinitat de les dissolucions i va de 0 a 14. El punt de referència és el 7, el pH de l'aigua pura, destil·lada. Seguidament anirem ordenant algunes de les substàncies de l'entorn domèstic. El salfumant és una dissolució d'àcid clorhídric. Potser direu: "Jo no hi estic en contacte, amb l'àcid clorhídric!" I tant que sí! El tenim a l'estómac, en el suc gàstric! I si tens acidesa, prens bicarbonat, que és bàsic. El contrari d'àcid, en química, és la base o àlcali. Àcids i bases es neutralitzen entre si. En l'extrem domèstic de les bases hi ha la sosa càustica, i tant el lleixiu com l'amoníac també són àlcalis. Una cosa que també és bàsica -al voltant de 9- són els sabons, també la pasta de dents. No ens deixem enganyar pels números, l'escala del pH és logarítmica i cada punt és 10 vegades més alt que l'anterior. El suc pur de llimona és un dels aliments més àcids. Però, què és més àcid, la beguda carbònica de cola o el vinagre? El refresc de cola, però la dolçor en dissimula l'acidesa. El cafè, per la seva part, té una acidesa una mica superior a l'aigua de pluja, que s'acidifica en contacte amb el CO2 i la contaminació. I passem a les aigües. La normativa obliga que l'aigua de boca estigui entre un pH de 6,5 a 9,5, però és estrany que superi el 8. I us hem de dir que cap dels tècnics a qui hem preguntat, i han estat una bona colla, es dedica a anar mesurant el pH de l'aigua de casa seva, estan ben tranquils.

 • Mutacions genètiques i càncer
  Veure vídeo

  Mutacions genètiques i càncer

  El gens codifiquen la funció de les cèl·lules. Si aquest codi s'altera o muta, la cèl·lula acostuma a morir, però si sobreviu i, a més, es reprodueix sense control, comença el càncer

 • Com es forma la neu?
  Veure vídeo

  Com es forma la neu?

  La neu es forma als núvols per un procés sorprenent que es diu "sublimació inversa", però un cop a terra es comporta de manera poc previsible i pot formar allaus que poden desplaçar milers de tones de neu al llarg de centenars de metres de distància, d'aquí el seu poder devastador.

 • Cafè, atenció i son
  Veure vídeo

  Cafè, atenció i son

  El nostre despertador natural és un còctel de substàncies químiques que l'organisme va preparant al final del son. Entre aquestes substàncies hi ha el cortisol, l'acetilcolina, la noradrenalina, la serotonina i la dopamina. Quan arriben a cert nivell ens despertem de manera espontània. Però, en general, ens desperta una alarma, i, encara que hagis obert els ulls, et sents lent, amb poca empenta física i mental, perquè la teva química natural encara no n'ha assolit el nivell òptim. És un bon moment per prendre's un cafè o un te, que completarà l'efecte del còctel químic activador. Ben aviat augmenten el ritme cardíac, la pressió arterial, el to muscular i l'estat d'alerta i d'atenció. També s'ha vist que el cafè millora el rendiment mental, perquè incrementa els nivells d'acetilcolina, necessària per a la concentració, l'aprenentatge i la memòria. I, per arrodonir-ho, un cafetó millora l'estat anímic, gràcies a la serotonina. Quan cal prendre's el primer cafè? Quan el cos te'l demani. No cal esperar-se un parell d'hores després de despertar-se, com s'ha dit. Incloure un cafè en l'esmorzar és una estratègia bona i segura per estimular-se.

 • "Desextinció: reviure una espècie" (subtítols en castellà)
  Veure vídeo

  "Desextinció: reviure una espècie" (subtítols en castellà)

  Sería posible desextingir la cotorra de Carolina a partir de un ejemplar disecado? Un equipo de la UPF descifra el 95% del ADN. Serán necesarios técnicas CRISPR de edición genética y de clonación, pero no es ninguna utopía.

 • La Moto a les aules
  Veure vídeo

  La Moto a les aules

  Visitem l'escola Monlau, on es formen mecànics enginyers i pilots. Entrem a l'aula mentre creen una moto de competició basant-se en una moto comercial i en fan les rectificacions o adaptacions que calgui per guanyar una cursa.

 • La filosofia de la ciència
  Veure vídeo

  La filosofia de la ciència

  A banda de tractar la moral humana, la filosofia també reflexiona sobre la ciència, i de fet, en proporciona els fonaments teòrics. El professor de lògica, història i filosofia de la ciència de la UB José Díez explica els dos procediments de contrastació d'hipòtesis: el deductiu i l'inductiu. Com ja va assenyalar el filòsof Karl Popper, la ciència no avança confirmant, sinó refutant hipòtesis. Una àrea de la ciència on trobem bons exemples de contrastació d'hipòtesis és la genètica. Les hipòtesis invisibles sobre gens o cromosomes donen prediccions visibles en organismes com la mosca del vinagre. El biòleg de l'IRB Barcelona Jordi Casanova ho explica. En conclusió el coneixement, per ser interessant, ha de ser fal·lible. Perquè l'única manera d'aconseguir coneixement nou és pel procediment inductiu, i això implica la possibilitat d'errar. L'aspiració d'un coneixement cert i ampliatiu és inassolible.

 • La repercussió de la percussió
  Veure vídeo

  La repercussió de la percussió

  Dani Guisado, percussionista de l'Orquestra Simfònica del Vallès, explica quins elements componen una caixa i quin ha estat el paper de la percussió en les orquestres simfòniques al llarg del temps.

 • Els requisits de la moneda
  Veure vídeo

  Els requisits de la moneda

  La moneda, a més de ser una unitat de compte i un instrument d'intercanvi, és un dipòsit de valor. El denari era una moneda romana que va donar lloc a la paraula "diner", una manera d'expressar i de comptar la riquesa. A l'edat mitjana, per raons de seguretat, sobretot, apareixen els bancs. Algú et guarda l'or i te'n dona un rebut, un bitllet de paper que diu que es donarà a qui el presenti una certa quantitat d'or. Tothom confia en la validesa d'aquest paper certificat fins al punt que, al segle passat, ja es va prescindir de l'or com a garantia. El que llavors valia era la paraula de l'entitat emissora. Actualment, monedes i bitllets no tenen valor propi, són simples expressions de la confiança econòmica que mereix el seu posseïdor.

 • Moneda local
  Veure vídeo

  Moneda local

  A banda de la quantitat de diner, la manera com circula també determina la riquesa. El municipi de Santa Coloma de Gramenet es troba envoltat de dos grans centres comercials: la Maquinista a l'oest i Montigalà a l'est. Una part de la població compra en aquests centres i els seus diners van a parar a multinacionals amb seus a d'altres països. Una manera d'aconseguir mantenir els diners dins la ciutat és introduint una moneda local, la grama.

Anar al contingut