TOTS ELS CLIPS

 • Els insectes poden ser una pista clau per resoldre un crim
  Veure vídeo

  Els insectes poden ser una pista clau per resoldre un crim

  L'entomologia pot ajudar els forenses a resoldre crims.

 • Característiques dels insectes
  Veure vídeo

  Característiques dels insectes

  Els insectes són el grup animal amb més diversitat. Se n'ha descrit més d'un milió d'espècies i es creu que encara en queden deu milions més per descriure. És normal, doncs, que tinguin tota mena d'aspectes i d'aparences.

 • Alcaloides i herbivoria
  Veure vídeo

  Alcaloides i herbivoria

  Els alcaloides són molècules nitrogenades d'origen vegetal derivades d'aminoàcids. Les plantes els segreguen per resultar amargants i dissuadir els herbívors, és a dir, els utilitzen de defensa química. Un equip del Departament de Fisiologia Vegetal de la UB, liderat per l'ecofisiòleg Sergi Munné-Bosch, ha dut a terme un estudi a Montserrat amb una planta típicament mediterrània anomenada estepa ("Cistus albidus"), per determinar com varien diferents compostos químics en una població exposada a l'herbivoria de la cabra salvatge.

 • Els gasos d'efecte hivernacle
  Veure vídeo

  Els gasos d'efecte hivernacle

  El C02 es comporta com un escalfador, més que com un vidre d'hivernacle.

 • Imparable
  Veure vídeo

  Imparable

  El Dr. Martín-Vide adverteix que l'escalfament global és imparable i que ens hi haurem d'adaptar.

 • Cremar fusta augmenta el nivell de CO2?
  Veure vídeo

  Cremar fusta augmenta el nivell de CO2?

  Un bosc és un reservori de CO2 que d'altra manera seria a l'atmosfera provocant efecte hivernacle. Però la fusta no és un dipòsit etern, és a termini.

 • Desglaç i nivell del mar
  Veure vídeo

  Desglaç i nivell del mar

  Jaume Vilalta explica que el desglaç del gel continental és una greu amenaça: si Groenlàndia continua fonent-se, el nivell dels oceans pujarà 7 metres a finals de segle.

 • Josep Pascual, 45 anys enregistrant la temperatura del mar
  Veure vídeo

  Josep Pascual, 45 anys enregistrant la temperatura del mar

  Josep Pascual s'ha passat gairebé mig segle observant la meteorologia i ha aplegat una de les sèries temporals més llargues de la Mediterrània. Durant els 45 anys que en Josep ha estat enregistrant la temperatura del mar, ha detectat un augment de més d'un grau tant en fondària, com especialment en superfície.

 • En què consisteix el 5G
  Veure vídeo

  En què consisteix el 5G

  El gran protagonista del Mobile World Congress de 2019 ha estat el 5G, la tecnologia mòbil de cinquena generació. S'espera que es comenci a desplegar l'any 2020, serà més ràpida que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons.

 • Comprimir la veu
  Veure vídeo

  Comprimir la veu

  El negoci gran de la telefonia no està a fabricar mòbils sinó a transportar missatges. Les empreses de telecomunicacions i les de logística saben que reduir la mida del paquet és augmentar el benefici.

 • 5G i ample de banda
  Veure vídeo

  5G i ample de banda

  Podríem dir que l'ample de banda és el gruix de la canonada que permet enviar informació. Aquest gruix depèn de la tecnologia que s'utilitza, però sobretot de la freqüència de transmissió i l'ample de banda és aproximadament un 1% de la freqüència portadora.

 • Indicador domèstic del pH
  Veure vídeo

  Indicador domèstic del pH

  El pH és una escala per mesurar l'acidesa o alcalinitat de les dissolucions i va de 0 a 14. El punt de referència és el 7, el pH de l'aigua pura, destil·lada. Seguidament anirem ordenant algunes de les substàncies de l'entorn domèstic. El salfumant és una dissolució d'àcid clorhídric. Potser direu: "Jo no hi estic en contacte, amb l'àcid clorhídric!" I tant que sí! El tenim a l'estómac, en el suc gàstric! I si tens acidesa, prens bicarbonat, que és bàsic. El contrari d'àcid, en química, és la base o àlcali. Àcids i bases es neutralitzen entre si. En l'extrem domèstic de les bases hi ha la sosa càustica, i tant el lleixiu com l'amoníac també són àlcalis. Una cosa que també és bàsica -al voltant de 9- són els sabons, també la pasta de dents. No ens deixem enganyar pels números, l'escala del pH és logarítmica i cada punt és 10 vegades més alt que l'anterior. El suc pur de llimona és un dels aliments més àcids. Però, què és més àcid, la beguda carbònica de cola o el vinagre? El refresc de cola, però la dolçor en dissimula l'acidesa. El cafè, per la seva part, té una acidesa una mica superior a l'aigua de pluja, que s'acidifica en contacte amb el CO2 i la contaminació. I passem a les aigües. La normativa obliga que l'aigua de boca estigui entre un pH de 6,5 a 9,5, però és estrany que superi el 8. I us hem de dir que cap dels tècnics a qui hem preguntat, i han estat una bona colla, es dedica a anar mesurant el pH de l'aigua de casa seva, estan ben tranquils.

 • Mutacions genètiques i càncer
  Veure vídeo

  Mutacions genètiques i càncer

  El gens codifiquen la funció de les cèl·lules. Si aquest codi s'altera o muta, la cèl·lula acostuma a morir, però si sobreviu i, a més, es reprodueix sense control, comença el càncer

 • Com es forma la neu?
  Veure vídeo

  Com es forma la neu?

  La neu es forma als núvols per un procés sorprenent que es diu "sublimació inversa", però un cop a terra es comporta de manera poc previsible i pot formar allaus que poden desplaçar milers de tones de neu al llarg de centenars de metres de distància, d'aquí el seu poder devastador.

 • Cafè, atenció i son
  Veure vídeo

  Cafè, atenció i son

  El nostre despertador natural és un còctel de substàncies químiques que l'organisme va preparant al final del son. Entre aquestes substàncies hi ha el cortisol, l'acetilcolina, la noradrenalina, la serotonina i la dopamina. Quan arriben a cert nivell ens despertem de manera espontània. Però, en general, ens desperta una alarma, i, encara que hagis obert els ulls, et sents lent, amb poca empenta física i mental, perquè la teva química natural encara no n'ha assolit el nivell òptim. És un bon moment per prendre's un cafè o un te, que completarà l'efecte del còctel químic activador. Ben aviat augmenten el ritme cardíac, la pressió arterial, el to muscular i l'estat d'alerta i d'atenció. També s'ha vist que el cafè millora el rendiment mental, perquè incrementa els nivells d'acetilcolina, necessària per a la concentració, l'aprenentatge i la memòria. I, per arrodonir-ho, un cafetó millora l'estat anímic, gràcies a la serotonina. Quan cal prendre's el primer cafè? Quan el cos te'l demani. No cal esperar-se un parell d'hores després de despertar-se, com s'ha dit. Incloure un cafè en l'esmorzar és una estratègia bona i segura per estimular-se.