Anem a les urnes

Abstenció, vot nul, vot en blanc, vot útil... Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d'unes eleccions? Què és la llei d'Hondt? Per què acostumen a fallar els sondejos electorals? El vot d'un ciutadà de Lleida val més que el dels altres catalans? Per què? El sistema electoral de Catalunya es podria millorar molt. Hi ha diverses propostes. Votem?

El reportatge mostra l'elecció de delegat en una classe de 6è de primària de l'escola Andreu Castells de Sabadell. Com en una petita tribu, les relacions que tenen els tres candidats amb els seus companys decideix el guanyador. El més popular és el més votat.
En el món dels adults les coses no són tan senzilles. Per començar, els milions de ciutadans no tenen cap relació amb els candidats. En conseqüència, cal muntar costoses campanyes electorals. Les enquestes electorals publicades als diaris són un element clau en l'estratègia.
El reporter Pere Renom consulta l'analista d'ESADE Xavier Fernández, perquè li expliqui el disseny de les enquestes.
Jaume Vilalta explica amb detall la llei d'Hondt i la influència del tipus de circumscripcions en el repartiment d'escons que fa que actualment a Catalunya no es compleixi el principi "un ciutadà, un vot".
El matemàtic de la UAB Xavier Mora i el professor de Ciències Polítiques de la UPF Jaume López proposen que s'adoptin sistemes electorals més equilibrats i els expliquen.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3