Tot és cultura

 • La gent sense llar
  Veure vídeo

  La gent sense llar

  Fa pocs dies es va fer a Barcelona el recompte de persones sense llar, i el nombre de persones que dormen al carrer ha crescut més d'un 40% en les últims 10 anys. "Aporofòbia" va ser triada com una de les paraules del 2017, i és que la fòbia a la pobresa va en un augment paral·lel. Per què no volem veure el problema, per què no som capaços de mirar de cara la gent més vulnerable? En parlem amb Juan Carlos Martel, director de l'obra de creació col·lectiva "Sis personatges. Homenatge a Tomás Giner", que es pot veure aquests dies al Teatre Lliure de Montjuïc i en què bona part dels intèrprets són persones sense llar; amb Miquel Fuster, dibuixant de còmic i pintor que ha passat 15 anys de la seva vida al carrer, i amb Julia Solomonoff, directora de la pel·lícula "Nadie nos mira".

 • La primavera la sang altera. El Maig del 68
  Veure vídeo

  La primavera la sang altera. El Maig del 68

  Aquest mes de maig se celebren els 50 anys del Maig del 68, els esdeveniments que semblava que podrien canviar el món i que van treure la cotilla a la societat francesa. Quina és l'herència d'aquella onada de revoltes, que també es van viure a molts altres llocs del món, i que encara ara tenen tanta presència en l'imaginari col·lectiu? En parlen l'escriptora Pauline Dreyfus, autora d'"El banquete de las barricadas", ambientat en el Maig del 68 dins del luxós hotel Le Meurice de París; el periodista i filòsof Josep Ramoneda, i Bruno Icher, periodista i membre del comitè de selecció de la Quinzena de Realitzadors, una secció dins del Festival de Canes que justament es va crear arran del Maig del 68.

 • Semblava impossible. Gestes fetes realitat
  Veure vídeo

  Semblava impossible. Gestes fetes realitat

  Fins fa quatre dies semblava impossible que hi hagués un nou president de la Generalitat o que els presidents de Corea del Nord i Corea del Sud encaixessin les mans. El periodista especialitzat en Corea Roger Mateos en fa l'anàlisi geopolítica en un "Tot és cultura" que repassa exemples de gestes, de projectes que s'han convertit en epopeies i que, contra tot pronòstic, s'han acabat fent realitat. Com és el cas d'"El hombre que mató a Don Quijote", la pel·lícula que Terry Gilliam presenta aquesta setmana al Festival de Canes després de gairebé 20 anys d'haver-la començat. Parlem amb Gerardo Herrero i Mariela Besuievsky, productors del film. En Petitet és un exmúsic gitano que va prometre a la seva mare abans de morir que un dia portaria la rumba catalana a l'escenari d'un gran teatre de Barcelona. Parlem amb Carles Bosch, que ha documentat aquesta promesa a "Petitet", el film que inaugura el festival de documental DocsBarcelona d'enguany.

 • Com eduquem? Adoctrinament, pares, professors i alumnes
  Veure vídeo

  Com eduquem? Adoctrinament, pares, professors i alumnes

  Arran de les acusacions d'adoctrinament contra professors arran dels darrers episodis polítics, el programa es pregunta sobre la permeabilitat o impermeabilitat que han de tenir les aules respecte al que passa fora de les seves parets, la relació entre professors i alumnes i el paper que hi juguen els pares. En parlen l'escriptor francès -i professor durant més de 25 anys- Daniel Pennac; el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín; el cineasta francès Laurent Cantet, que pròximament estrenarà el film "El taller de escritura", i l'actor, director i dramaturg Roger Torns, que aquesta setmana estrena l'obra "Distància" a la Sala Beckett.

 • Els límits de l'humor. Es pot fer broma del cas de La Manada?
  Veure vídeo

  Els límits de l'humor. Es pot fer broma del cas de La Manada?

  Es pot fer broma de qualsevol tema? Sobre el que pot ser subjecte de comentari humorístic, en parlen amb Joan Ferrús, subdirector d'"El Jueves", imputat per un delicte d'injúries com a autor d'un acudit sobre l'acció policial de l'1 d'octubre. També Jordi Casanovas, que dirigeix a la Sala Muntaner "Mala broma"; Isa Calderón, que condueix el programa cultural i polític "Deforme semanal"; l'humorista Roger Peláez, autor d'"El procés explicat als idiotes" i que ara presentarà a l'Antic Teatre el monòleg "Precinti'm l'esfínter", i el periodista i parlamentari europeu per Syriza Stelios Kouloglou, que ha realitzat el documental "Morir de riure".

 • Sant Esteve de les Roures i altres llocs nascuts del no-res
  Veure vídeo

  Sant Esteve de les Roures i altres llocs nascuts del no-res

  Sant Esteve de les Roures és un poble inexistent que, des que va aparèixer en un informe de la Guàrdia Civil sobre els fets de l'1 d'octubre, s'ha convertit en tot un fenomen viral. Aquest reportatge es pregunta què són els "no-llocs" i si existeixen els llocs ideals, i per això en parlen l'escriptor Jordi Puntí, autor d'"Això no és Amèrica", l'editora Iolanda Batallé, el músic Joan Miquel Oliver i el periodista i escriptor especialitzat en viatges Xavier Moret.

 • No soc racista, però...
  Veure vídeo

  No soc racista, però...

  Ha fet 50 anys de l'assassinat de Martin Luther King, i, encara ara, molts dels seus anhels esperen fer-se realitat. I és que el racisme és un gran assumpte pendent encara avui i arreu del món. Ho sap bé l'escriptor Colson Whitehead, autor de la colpidora novel·la -i guanyadora d'un premi Pulitzer- "El ferrocarril subterrani"; la professora i activista Angela Davis; Miriam Hatibi, activista i portaveu de la Fundació Ibn Battuta, i Alba Cuevas, directora de SOS Racisme.

 • En companyia d'animals
  Veure vídeo

  En companyia d'animals

  Dia sí dia també, els nostres dispositius mòbils s'omplen d'imatges de gatets o d'altres animals que o bé ens entendreixen o bé ens exasperen. Quina és la relació dels humans amb la resta d'animals? Els entenem? Els respectem? Ens hi veiem emmirallats? Hi vivim d'esquena? En parlen en aquest reportatge Yoko Tawada, autora de la novel·la "Memorias de una osa polar", Blaï Mateu i Camille Decourtye, membres de la companyia de circ contemporani Baró d'Evel, que presenta l'espectacle "Bèsties" al Mercat de les Flors, i la filòsofa i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Marta Tafalla.

 • Putinejant el món: La Rússia de Vladimir Putin
  Veure vídeo

  Putinejant el món: La Rússia de Vladimir Putin

  Vladimir Putin ha tornat a revalidar la presidència russa amb uns percentatges de vot espectaculars. Desentrellem les claus de la Rússia actual, l'organitzadora del Mundial de futbol 2018, amb Nadya Tolokno, integrant de Pussy Riot, la fotògrafa, escriptora i traductora dels grans autors russos Marta Rebón i el periodista del The New Yorker Adrian Chen.

 • El canvi climàtic: Hi som a temps?
  Veure vídeo

  El canvi climàtic: Hi som a temps?

  Els efectes del canvi climàtic són cada vegada més greus i som la darrera generació que pot revertir-los. Serem capaços de salvar el planeta? Hi reflexionen McKenzie Wark, professor de la Universitat The New School de Nova York; Anna Pérez Català, membre de la xarxa internacional d'observació del canvi climàtic Climate Tracker, i Julia Dahr, autora del documental "Gràcies per la pluja", que es pot veure en el marc d'"El Documental del mes".

 • Dona treballadora? Sí, gràcies.
  Veure vídeo

  Dona treballadora? Sí, gràcies.

  En el Dia Internacional de la Dona treballadora, el "Tot és cultura" està dedicat a explorar quina és la situació laboral de les dones i les desigualtats i dificultats que té. En parlen l'actriu i directora Leticia Dolera, que acaba de publicar "Morder la manzana"; l'escriptora xilena Lina Meruane, autora de "Contra los hijos", i Joana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 • Maleïda guerra
  Veure vídeo

  Maleïda guerra

  Sobre la guerra i les seves conseqüències tracta el "Tot és cultura" d'aquesta setmana, que compta amb la participació de l'actor sirià Ahmad Alhamsho, Agus Morales, director de Revista 5W –guardonada fa poc amb el Premi Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació– i de Gaël Faye, escriptor i raper que va viure en primera persona la guerra al seu Burundi natal i que ha escrit "Un país petit", tot un fenomen a França.

 • Creació artística amb el mòbil
  Veure vídeo

  Creació artística amb el mòbil

  L'omnipresència dels mòbils a les nostres vides és una evidència, i hi ha qui ha vist que se'ls pot treure un bon profit artístic. És el cas del compositor Ferran Cruixent, que ha dut els mòbils als faristols dels músics de l'OBC, de Manuel Bartual, que va escriure un relat per a Twitter que va tenir milers de persones enganxades i que pròximament publica novel·la, i del col·lectiu Becoming, que participa en l'exposició "El futur quotidià" al Disseny Hub Barcelona, en el marc de la Mobile Week Barcelona.

 • Tot és cultura: soc incòmode
  Veure vídeo

  Tot és cultura: soc incòmode

  No són poques les persones que han vist com les seves opinions, expressades en els mitjans pels quals treballen, els han comportat l'acomiadament. És el cas del ninotaire Miquel Ferreres, acomiadat d'"El Periódico de Catalunya", o de l'actor Guillermo Toledo, que ha vist com les seves opinions li han acabat comportant un aïllament professional i l'han forçat a buscar feina a l'estranger. També Ken Loach, que ha estat tota una vida denunciant injustícies. Tots ells han resultat incòmodes i, al "Tot és cultura", en parlen sense pèls a la llengua.

 • Tot és cultura
  Veure vídeo

  Tot és cultura

  Aquesta setmana s'inauguren els XXIII Jocs Olímpics d'Hivern a la ciutat de Pyeongchang, a Corea del Sud. L'enemistat amb el país veí, Corea del Nord, és ben coneguda. La rivalitat és el tema del "Tot és cultura" d'aquesta setmana, i ho fem explicant el cas real que hi ha darrere la pel·lícula "Yo, Tonya", que va viure en primera persona el periodista de "Mundo Deportivo" Davi Llorens. També parlen de rivalitat Aitor Lagunas, editor de la revista esportiva i cultural "Panenka", i l'obra de teatre "Bull", que dirigeix Pau Roca –que es podrà veure a La Villarroel de Barcelona– i que tracta de la competitivitat extrema al món laboral.

Anar al contingut