Tot és cultura

 • Et sents observat? i manipulat? "Big data"
  Veure vídeo

  Et sents observat? i manipulat? "Big data"

  El telèfon mòbil s'ha convertit en el gran aliat de molts humans. Molts, però, no són conscients que també és el seu principal espia, un vigilant que registra mil·limètricament tots els seus passos. I aquesta no és l'única eina que escolta les seves converses privades. Tota la varietat d'artefactes de l'anomenat internet de les coses també es dedica a recollir el poderós "big data" que generen, constantment, els terrícoles. En parlem en aquest reportatge amb Ingrid Guardiola, autora de l'assaig "L'ull i la navalla"; Mara Balestrini, tecnòloga d'Ideas For Change; l'artista Martina Solés i el col·lectiu d'investigadores Geocinema, participants de la darrera edició del Festival The Influencers.

 • Educació, instruccions per a la vida
  Veure vídeo

  Educació, instruccions per a la vida

  L'educació és un repte permanent, i els nous sistemes educatius, un motiu d'anàlisi i exploració constant. Sobre l'educació a l'escola, i també l'educació familiar i l'educació del món de les imatges, de tot allò que ens impacta, tracta "Arma de construcción massiva", que la companyia teatral José y sus Hermanas porta aquests dies al teatre Tantarantana de Barcelona. En aquest reportatge en parlen dos dels seus membres, Francesc Cuéllar i Isabel Ferrando. I sobre educació parlen també Eduard Vallory, president del centre UNESCO a Catalunya i director del programa Escola Nova 21, i la Laia Collet i la Carla Simón, impulsora i professora respectivament dels projectes educatius En residència o Cinema en curs.

 • Tertúlies: em deixes parlar?
  Veure vídeo

  Tertúlies: em deixes parlar?

  Vivim en l'era de la opinió, i les tertúlies en són la màxima expressió. Estan en marxa a totes hores i a tot arreu. Perquè són barates de produir, però també perquè ens enganxen. En parlem amb la periodista Laia Altarriba, autora d'un informe sobre els creadors d'opinió a Catalunya; el filòsof Santiago Gerchunoff, autor de l'assaig "Ironía On", i l'actor Ricard Farré, que porta al Maldà un muntatge de la comèdia de Molière "Les dones sàvies".

 • Tocar els intocables
  Veure vídeo

  Tocar els intocables

  Aquesta setmana parlem de les institucions, persones o coses de la nostra societat que cada cop costa més qüestionar. Els hem anomenat "intocables" i entre els exemples que citem hi ha el rei, les banderes, els polítics o l'Església. Parlem de "Tocar els intocables", amb Alberto San Juan i Guillermo Toledo, que acaben de presentar la pel·lícula "El rey", en què un personatge anomenat Juan Carlos I rep la visita de tota una sèrie de fantasmes del seu passat. També entrevistem Ernesto Ekaizer, que ha publicat "El libro negro" sobre la fusió de Bankia i el paper que va fer el Banc d'Espanya. I comptem amb el testimoni d'un jove dramaturg alemany, Bonn Park, que estrena a la Sala Beckett "El rugit de la Via Làctia", una obra sobre un món ideal amb personatges de la talla de Donald Trump o Kim Jong-un.

 • "Bullying": L'assignatura pendent
  Veure vídeo

  "Bullying": L'assignatura pendent

  Últimament, al "bullying" li hem posat nom. Tot i que sigui en anglès, potser aquest és el primer pas necessari per eliminar un mal que fa temps que pateixen els més joves: el de l'assetjament escolar. L'estrena de l'adaptació musical de "Carrie" al Teatre Gaudí de Barcelona ens ha fet recordar que venen de molt lluny aquestes històries que, per exemple, han inspirat obres com la novel·la original de Stephen King. També cada vegada hi ha més víctimes que expliquen en primera persona la seva experiència, és el cas d'en Brian Giner, amb qui parlem en aquest reportatge, un noi que ha relatat en un llibre els 12 anys de maltractaments des de Primària en diversos centres escolars. També preguntem a un especialista en la matèria, Oriol Julià, responsable del protocol anti-bullying PDA i a Albert Blay, un dels directors del curtmetratge "Bruna", una peça basada en un rol de què no se sol parlar gaire quan s'aborda el problema i que és fonamental i majoritari, el de l'espectador.

 • Guerra al periodisme: els perills d'informar
  Veure vídeo

  Guerra al periodisme: els perills d'informar

  L'esgarrifós assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, a més de plantejar seriosos conflictes d'interessos internacionals, ha posat en relleu fins a quin punt el periodisme és una professió de risc. Reporters sense Fronteres ha xifrat en 63 els assassinats de periodistes a tot el món des de principi d'any. Sobre els perills d'informar, en parlen en aquest reportatge el fotògraf Emilio Morenatti, que va ser ferit a l'Afganistan i que participa en l'exposició "Creadors de consciència. 40 fotoperiodistes compromesos", que es pot veure aquests dies al Palau Robert. També Neus Tomàs, subdirectora del diari digital Eldiario.es, i Mayte Carrasco, periodista i vocal de Reporters sense Fronteres.

 • Tots junts podem para la sida
  Veure vídeo

  Tots junts podem para la sida

  Fa 30 anys, l'artista Keith Haring va pintar el mural "Tots junts podem parar la sida" a la plaça Salvador Seguí de Barcelona, a tocar d'on ara hi ha el MACBA. El mateix artista va morir víctima de la malaltia poc després. Al llarg d'aquests 30 anys, i amb l'aparició dels antiretrovirals, la sida ha deixat de ser una malaltia mortal (per a aquells amb accés a la medicació), per passar a ser una malaltia crònica. Però la incidència no ha disminuït. De la sida, en parlem amb el Dr. Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, fundador i president de la Fundació Lluita Contra la Sida i director de l'Institut de Recerca de la sida IrsiCaixa. També en parlem amb David Selvas, director del muntatge "Àngels a Amèrica", que es pot veure aquests dies al Teatre Lliure de Montjuïc. Amb Nancy Garín i Linda Valdés, membres del col·lectiu Equipo re, que ha desenvolupat un treball d'investigació i producció sobre la dimensió cultural i social de la continuada crisi del VIH a l'estat espanyol i a Xile i que exposen els seus treballs al MACBA. I amb Ferran Pujol, director del Projecte dels NOMS-Hispanosida.

 • Desconnexió: volem una vida online?
  Veure vídeo

  Desconnexió: volem una vida online?

  Qui de nosaltres no ha pensat alguna vegada a desconnectar-se del món digital, apagar les xarxes socials i recuperar una manera de viure que sembla que està desapareixent? La dependència d'internet és un fet contrastat, i cada vegada hi ha més gent que decideix abaixar la persiana. És el cas d'Enric Puig Punyet, director del centre d'art contemporani La Escocesa i autor de "La gran adicción", que reflexiona sobre tot això en aquest reportatge en què també participen l'artista Núria Guiu, que presenta a la Sala Hiroshima l'espectacle "Likes", el director Gaspar Noé, autor de la premiada "Climax", i Núria Perpinyà, que publica la novel·la "I, de sobte, el paradís".

 • Una solució equivocada. La xacra del suïcidi juvenil.
  Veure vídeo

  Una solució equivocada. La xacra del suïcidi juvenil.

  El suïcidi és la primera causa de mort entre els adolescents i els joves. Però no se'n parla. Continua sent un tabú en la nostra societat. I és bo que se'n parli, que s'exposi? Quina incidència ha tingut una sèrie televisiva com "Por trece razones"? Parlem d'aquesta xacra amb Francisco Villar, psicòleg clínic i responsable de la Unitat de Conducta Suïcida del Servei de Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona; Llàtzer Garcia, que dirigeix l'obra de teatre documental "No m'oblideu mai" al Festival Temporada Alta; Eva Baltasar, autora de la novel·la "Permagel", i joves participants en el muntatge "Trigger of Happiness", que es podrà veure al Mercat de les Flors.

 • Superant la por de l'amenaça terrorista
  Veure vídeo

  Superant la por de l'amenaça terrorista

  El terrorisme ens fa por, ens fa por l'amenaça de la destrucció del món que coneixem, dels valors que el sustenten. I és possible refer-se d'un atac terrorista, individualment i col·lectivament, pair-lo i fins i tot convertir-lo en una obra artística? Ho ha fet Albert Vilalta, enginyer i membre de l'ONG Barcelona Acció Solidària, que el 2010 va ser segrestat per Al-Qaeda. Durant el seu captiveri de nou mesos a Mauritània i Mali, l'Albert va escriure un seguit de poemes que han estat musicats. L'espectacle "Des del desert" es podrà veure a la Sala Beckett. També parlen en aquest reportatge Sergi Pompermayer, autor de "Blues", que obre el cicle de la Sala Beckett "Terrors de la ciutat. Escenaris de conflicte i de por". I també en parla el consultor i professor visitant de la Universitat George Washington Javier Lesaca, autor del llibre "Armas de seducción masiva" (Ed. Península) i expert en les estratègies de captació d'ISIS.

 • El preu de l'excel·lència
  Veure vídeo

  El preu de l'excel·lència

  Mentre que sembla que per alguns l'obtenció de títols és cosa de bufar i fer ampolles, per molta altra gent, darrere dels seus mèrits hi ha un esforç ingent. Aquest reportatge gira entorn de l'excel·lència i dels sacrificis i patiments que comporta. Hi reflexionen el director d'orquestra Gustavo Dudamel, que inaugura la temporada del Palau de la Música, Carmen Corella i Dayron Vera, directors de la Corella Dance Academy de Barcelona, i Marta Prus, directora del documental "Over the Límit", que relata el patiment viscut per la gimnasta russa Margarita Mamun per aconseguir l'èxit esportiu.

 • El retorn a la rutina
  Veure vídeo

  El retorn a la rutina

  Al setembre, en general, tornem a la rutina. És així i no hi ha res a fer. Però què hi ha de positiu a tornar a allò que coneixem, als llocs, les tasques i les persones que ens són familiars, a l'ordre i la repetició? En parlen amb Elena Trapé, directora de la pel·lícula "Les distàncies", que s'acaba d'estrenar; amb l'actriu Carme Pla, membre de la companyia T de Teatre, que torna amb "E.V.A.", l'obra amb què han celebrat els 25 anys de trajectòria; amb Paco Mir, membre de Tricicle, companyia que ha anunciat el comiat dels escenaris amb l'espectacle "Hits", i amb el psicòleg Andrés Cuartero.

 • Alertadors i "whistleblowers", els qui xiuxiuegen informació sensible
  Veure vídeo

  Alertadors i "whistleblowers", els qui xiuxiuegen informació sensible

  Julian Assange, Chelsea Manning o Edward Snowden són enemics públics número 1. Aquests "whistleblowers" o alertadors d'informació mitjançant la xarxa han fet trontollar governs i empreses alhora que obrien els ulls a una societat encara atrapada en l'opacitat dels fils del poder. El festival Grec d'enguany els dedica un muntatge, un espectacle de teatre documental a ritme de thriller tecnològic: "La revelació". Sobre la censura moderna, la llibertat d'expressió, les formes de control del govern, les noves formes digitals de resistència, l'abús o la corrupció en parlen els responsables de l'obra, el creador Jorge-Yamam Serrano i la periodista Neus Molina, Moritz Riesewieck - codirector del documental "The Cleaners" - i Enric Luján, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona i membre de Críptica, una associació sense ànim de lucre centrada en la defensa de la privacitat i la seguretat.

 • Vivim temps nous?
  Veure vídeo

  Vivim temps nous?

  En només dues setmanes, el panorama polític s'ha girat com un mitjó: hi ha hagut la moció de censura a Mariano Rajoy, un canvi de govern espanyol, la dimissió d'un ministre després de dies en el càrrec... També hem vist el cunyat del rei entrar a la presó... Els temps estan canviant? Ho preguntem a la directora teatral i "estratega tecnopolítica" Simona Levi, que presentarà al Festival Grec d'enguany l'espectacle "Realidades avanzadas 2", una nova versió de l'espectacle del mateix títol que va fer fa just 10 anys. També al músic Nacho Vegas, que ha presentat nou treball discogràfic, "Violética", i amb el politòleg de la Universitat de València Juan Rodríguez Teruel.

 • El Mundial de Rússia
  Veure vídeo

  El Mundial de Rússia

  El Mundial de futbol de Rússia ha posat en marxa tots els ressorts d'un gran espectacle que genera fascinació, competició, interessos econòmics i no poques contradiccions. Ho analitzen, en aquest reportatge, la periodista esportiva Gemma Herrero; l'escriptor Jordi Puntí, autor de "Tot Messi", un llibre amb què recrea la dimensió del jugador argentí i la felicitat que suscita, i Aaron Altaras, protagonista de la pel·lícula "Mario", que s'ha pogut veure a la mostra de cinema gai i lesbià FIRE!! Aquest film, ambientat al vestidor d'un equip de futbol, tracta sobre el tema de l'homofòbia en l'esport d'elit.

Anar al contingut