Reportatges

 • Els marcians recomanen Nits del Fòrum i Cruïlla XXS
  Veure vídeo

  Els marcians recomanen Nits del Fòrum i Cruïlla XXS

  Dos dels grans festivals de l'estiu, el Primavera Sound i el Cruïlla, han hagut d'adaptar-se als nous temps. El primer impulsa el cicle de concerts Nits del Fòrum, que des d'ara i fins al setembre comptarà amb noms com Mala Rodríguez o Kiko Veneno. I el Cruïlla es transforma en "XXS": al llarg de juliol s'escampa per Barcelona oferint música, però també circ, dansa i humor. Tot, això sí, en espectacles d'aforament limitat, amb distàncies de seguretat i seients preassignats.

 • Els joves i la seva "nova normalitat" cultural
  Veure vídeo

  Els joves i la seva "nova normalitat" cultural

  Quina ha estat la relació dels joves amb la cultura durant aquest confinament? I com han començat a viure la "nova normalitat" cultural? Els marcians acompanyen cinc joves en les seves trobades amb la cultura: El Marcel Graell, a més de veure pel·lícules a Filmin –de les quals ni havia sentit a parlar–, ha compost música. L'Ada de Mingo, mentre estudia el MIR i veu concerts en línia, ha començat els assajos amb mascareta amb el seu grup musical. El Ferran Bassaganyes està desitjant anar al teatre i s'apunta a la inauguració del Grec. L'Ignacio Garriga, després de consumir molt cinema confinat, va al Phenomena a veure "Carretera perduda", de David Lynch, i la Rut Valls es planta amb les amigues en una "scape room" de terror. Amb mascareta, això sí.

 • Crisi sobre crisi. Com veuen els joves el futur?
  Veure vídeo

  Crisi sobre crisi. Com veuen els joves el futur?

  Els joves seran un dels col·lectius més afectats econòmicament per la pandèmia. Però com encaixaran aquesta crisi, si encara cueja la del 2008? Quines són les aspiracions vitals i professionals d'aquesta generació marcada per dues grans recessions? Per esbrinar-ho, els marcians reuneixen quatre joves del sector cultural d'entre 26 i 35 anys. Andrea Ros, actriu i emprenedora, Bernat Daviu, artista i galerista, Víctor Recort, periodista cultural i escriptor, i Ofèlia Carbonell, música i escriptora.

 • El marcians recomanen: festival Grec.
  Veure vídeo

  El marcians recomanen: festival Grec.

  Semblava que no havia d'arribar mai, però ja ha arrencat el festival Grec. La Júlia Bertran repassa algunes de les perles que s'hi podran veure. "Please, please, please" de La Ribot, Mathilde Monnier i Tiago Rodrigues, "Teatro Amazonas" de Txalo Toloza i Laida Azcona, la primera Producció Nacional de Circ "Estat d'Emergència, el concert d'El Petit de Cal Eril i "Geometria", un espectcale de dansa i 3D per a tota la família.

 • Artistes per la gent gran
  Veure vídeo

  Artistes per la gent gran

  Exercicis de Sol Picó dirigits a la gent gran, cançons per als usuaris de la residència geriàtrica Zoilo Feliu de la Bisbal d'Empordà i el projecte comunitari Gran Circ de l'Ateneu Popular 9 Barris. Durant la pandèmia no tothom s'ha oblidat de les persones grans.

 • V DE VELLESA.
  Veure vídeo

  V DE VELLESA.

  Un dels col·lectius més damnificats en aquesta crisi múltiple ha estat el de la gent gran. Milers d'ancians han mort sols en residències i hospitals, cosa que evidencia la incapacitat del sistema per garantir el dret a una vellesa digna. Els marcians no ho entenen: si tots els humans hi volen arribar, per què giren l'esquena a la vellesa? Ho pregunten a la filòsofa i catedràtica d'Ètica Adela Cortina, a la "cantaora" cordovesa María José Llergo, a la fotògrafa Laura Abad i a membres de la cooperativa d'habitatge sènior Walden XXI.

 • Manuel Vicent: "Trobar Ava Gardner a les llibreries després del confinament pot ser un bon destí per al llibre"
  Veure vídeo

  Manuel Vicent: "Trobar Ava Gardner a les llibreries després del confinament pot ser un bon destí per al llibre"

  L'escriptor Manuel Vicent ha plantat cara al virus i als 84 anys acaba de publicar "Ava en la noche" (Alfaguara). La novel·la ens remet als anys 60, i en concret a l'època en quÈ l'actriu nord-americana va rodar diversos films a Espanya i es va convertir en protagonista de la nit madrilenya i dels "tablaos" flamencs. L'autor considera que publicar la novel·la després del confinament pot ser un al·licient de cara als possibles lectors que tinguin moltes ganes de tornar a les llibreries. La història està farcida de personatges reals i també d'imaginaris i, fins i tot, el protagonista, el jove valencià David Arnau, estudiant de Dret, podria ser d'alguna manera l'"alter ego" de Manuel Vicent.

 • La realitat ha superat la meva ficció
  Veure vídeo

  La realitat ha superat la meva ficció

  Quantes vegades hem sentit que la realitat supera la ficció? Doncs ara en podem parlar amb coneixement de causa. La pandèmia ens ha recordat les distopies que havíem vist al cinema o havíem llegit i ens ha posat damunt la taula el dilema de com serà a partir d'ara la ciència-ficció i com ens podríem imaginar la fi del món. Hem parlat de totes aquestes qüestions amb els escriptors de ciència-ficció Marc Pastor i Roser Cabré-Verdiell, i amb el crític de cinema Toni García Ramon.

 • Fotografiar la pandèmia
  Veure vídeo

  Fotografiar la pandèmia

  Com ha estat l'experiència d'intentar fotografiar les conseqüències d'una pandèmia que ha resultat ser com una pel·lícula de terror? Els fotògrafs Judith Prat, Anna Surinyac i Albert Alemany expliquen la vivència personal i professional en haver deixat testimoni d'aquest episodi.

 • Àlex i David Pastor: "La realitat s'ha arribat a aproximar a les nostres pel·lícules"
  Veure vídeo

  Àlex i David Pastor: "La realitat s'ha arribat a aproximar a les nostres pel·lícules"

  La del coronavirus no és la primera crisi vírica que es creua en el seu camí. Àlex i David Pastor havien dirigit dues pel·lícules sobre epidèmies mortals: "Infectats (Carriers)" (2009) i "Los últimos días" (2013). I totes dues contenen elements i situacions molt semblants al que estem vivint aquests dies. Lluís Salgado parla amb els cineastes de distòpies que es fan realitat, de com aquesta pandèmia afectarà la narració de ficció i de les incerteses que planen en el sector del cinema amb l'escenari actual.

 • Aprendre (i ensenyar) a distància
  Veure vídeo

  Aprendre (i ensenyar) a distància

  La situació provocada per la pandèmia, amb alumnes i docents a casa, ha accelerat l'interès i la necessitat de l'aprenentatge a distància. Estem davant d'una revolució en la manera d'aprendre i ensenyar? Quines poden ser les seves virtuts i els seus riscos? En parlem amb Sebastián Rodríguez, professor honorífic de pedagogia de la UB, Alicia Cañellas, pedagoga i consultora a Visyon, Carles Sigalés, vicerector de la UOC, i les professores Mireia Corbera, Lucía Laborda i Gerard Segura.

 • Joan-Carles Mèlich: "Per fer una classe he de poder mirar als ulls els meus alumnes"
  Veure vídeo

  Joan-Carles Mèlich: "Per fer una classe he de poder mirar als ulls els meus alumnes"

  El filòsof i professor de Filosofia de l'educació a la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan-Carles Mèlich, parla en aquesta entrevista de què és l'educació integral de les persones i de com la tecnologia pot afectar-la. Mèlich defensa "poder mirar als ulls" els alumnes i generar una determinada atmosfera a l'aula per poder crear una comunicació exitosa.

 • Com s'estudia bateria, dansa i cinema des de casa?
  Veure vídeo

  Com s'estudia bateria, dansa i cinema des de casa?

  Com és estudiar bateria, aprendre a ballar i mirar de fer cinema sense sortir de casa? Tres estudiants que han seguit a distància les seves classes de disciplines artístiques explicaran com ha estat l'experiència. Són Joan Torn, músic i alumne de bateria, Joan Vives, alumne de 2n d'ESO, i Alba Pujol, actriu i alumna d'un tipus de dansa que es diu "gaga"

 • Grace Munene: lluita i dignitat
  Veure vídeo

  Grace Munene: lluita i dignitat

  Grace Munene, àlies Grammo Suspect, és una rapera i activista de Kènia que lluita pels drets de les persones LGTBIQ. Després d'agressions i amenaces de mort, el 2019 va haver de fugir del seu país perquè la seva vida hi corria perill. Durant tres mesos va viure al centre artístic Konvent, de Berga, acollida per una xarxa d'artistes i activistes locals. Alguns d'aquests activistes es retroben al Konvent per explicar-nos la història de l'acollida de Grace Munene: Pep Espelt, director del Konvent; Fernando Paniagua, de la plataforma en favor de la llibertat d'expressió No Callarem; el mànager Javi Zarco, i Edu Libra, del grup Las Bajas Pasiones, que van col·laborar amb Grammo Suspect i que publiquen el disc "Bichx Rarx".

 • La gran immersió
  Veure vídeo

  La gran immersió

  Joguines, andròmines, o el futur de la narració audiovisual? Parlem de realitat virtual i d'altres formats immersius amb Carles Sora, Xavi Conesa, Marc Ripoll, Marta Rodríguez-Coronil i Ibai Abad.

Anar al contingut