Propaganada contra el feixisme

El feixisme va néixer fa 100 anys a Itàlia. Des de llavors, amb els seus alts i baixos, és un mal present en aquest planeta.
Quan va esclatar a Espanya, va provocar la Guerra Civil i va rebre una contestació immediata, també, en forma de propaganda política.

Ara ens ho explica una exposició titulada "Aixafem el feixisme", al Palau Robert, comissariada per Ester Boquera. L'exposició explica el naixement i el funcionament del Comissariat de Propaganda que va crear la Generalitat l'any 1936, un ens molt actiu que va utilitzar tot tipus d'estratègies comunicatives que encara ara s'utilitzen per a la mateixa finalitat.

El bàndol rebel també tenia el seu ens de "Prensa i propaganda", dirigit per José Millán-Astray. Un documental recent explica el seu funcionament i, especialment, l'ús propagandístic que es va fer d'una figura molt potent de l'època, Miguel de Unamuno.
El film, "Palabras para un fin del mundo", dirigit per Manuel Menchón, a través de la investigació, desmunta molts dels missatges erronis que es van difondre sobre l'escriptor, arribant, fins i tot, a tergiversar la seva mort.

Aquest recorregut sobre els pioners de la propaganda política s'atura, també, a l'exposició "Dies d'ira" que La Virreina dedica al sevillà, gitano i barceloní Helios Gómez.
Aquest artista va estar en contacte directe amb les avantguardes dels anys 20 i 30 del segle passat i part de la seva obra la va dedicar a combatre l'aleshores recent feixisme.

TEMES:
Cultura
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3