Plantant cara a l'Alzheimer
INSEREIXCopia aquest codi per afegir-lo a la teva pàgina:
L'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa, de moment incurable, que roba als humans la seva personalitat i els condemna a l'oblit i a la dependència més extrema. És la malaltia que més preocupa la gent gran, fins i tot per sobre del càncer o l'infart, ja que, més enllà de qualsevol altre factor, fer-se gran és el principal factor de risc per tenir Alzheimer. L'absència de tractaments efectius i l'augment de l'esperança de vida, diuen els experts, la poden convertir en l'epidèmia del nostre segle.
En parlem en format conversa, amb quatre persones que hi tenen relació directa:
Albert Solé, periodista i cineasta, que des de la mort del seu pare, Jordi Solé Tura, s'ha convertit en impulsor de la difusió de la malaltia. Des de fa 6 anys és al capdavant dels Premis de Cinema Solé Tura i del Brain Film Festival, que se celebra a Barcelona del 15 al 19 de març.
Josep Maria Pou, director i actor, s'ha posat a la pell d'Anthony, el malalt d'Alzheimer de 83 anys de l'obra teatral i també de la pel·lícula "El pare", de Florian Zeller. Pou explica que la temàtica, lluny d'allunyar el públic del teatre, ha ajudat a donar visibilitat a la cruesa de la malaltia i reconeixement a les persones cuidadores. Aquests dies "El pare" està de gira per Catalunya.
Pol Batlle, músic, ens acosta a la realitat d'haver de cuidar la mare, a qui de molt jove van diagnosticar d'un Alzheimer precoç.
El Pol destaca la necessitat d'humor i de la música a l'hora de conviure amb aquesta malaltia, i ha dedicat la cançó "Ojos de papel" a la seva mare.
El tema forma part del seu primer disc en solitari, "Salt mortal", que aquests dies està presentant en concert al costat de Rita Payés.
Karine Fauria és la directora de l'Oficina de Coordinació Científica del Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), que és al centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall. La investigació es troba en un moment clau i esperançador.
- TEMES:
- Cultura
TV3alacarta ofereix alguns continguts amb subtítols en diferents idiomes obtinguts automàticament a partir de la subtitulació en català.
La traducció automàtica és una eina molt útil i flexible que aporta una gran immediatesa, però també cal tenir en compte que pot generar errors.
Amb aquest servei, els continguts de TV3 són més accessibles per a les persones que no entenen el català o que estan en procé d'aprendre'l.
Més informació sobre el Servei de subtitulació.
- Aquest clip és de: Alzheimer i Ernest Crusats