No tornaran a passar, l'antifeixisme

No tornaran a passar, l'antifeixisme

La nova onada de l'extrema dreta torna a amenaçar els drets democràtics de diversos països europeus. De fet, actualment, les principals agències d'intel·ligència d'estats membres de l'OTAN consideren el terrorisme inspirat pel feixisme o el supremacisme blanc com la principal amenaça per a la seguretat interior. Alhora, no deixen de succeir-se diferents agressions tenyides d'ideologia ultradretana.

Davant d'això, l'antifeixisme torna a invocar i actualitzar l'eslògan "No passaran". En parlem amb en Pol Andiñach (Cuellilargo), autor de "Tothom pot ser antifa", una obra entre el manual i l'assaig, que dissecciona el present d'aquesta amenaça.

També és el que fan Proyecto Una a "Leia, Rihanna & Trump", un estudi cultural d'aquest col·lectiu que desemmascara les noves formes que adopta el feixisme a internet i als nous mitjans.

A tot això, diversos artistes es posicionen com a antifeixistes, entre ells, la rapera Santa Salut, una de les artistes més prometedores de l'escena actual.

Blackie Books, una editorial que també ha pres partit, acaba de reeditar "L'onada" de Todd Strasser, un llibre basat en fets reals que fa prendre consciència de la facilitat de caure en els discursos d'odi.

Situat en l'actual context de la França del Front Nacional, ho trobem, també, a "Lo que falta de noche" de Laurent Petitmangin.

O veure-ho en la versió ressorgiment del supremacisme blanc que ha suposat l'era Trump a la sèrie documental "Q: en el ojo del huracán".

No perdre la memòria històrica és clau per no cometre els mateixos errors i això pretenen publicacions com el còmic divulgatiu "Què és en realitat el feixisme?" de Kalle Johansson.

La sèrie "22 de julio" és una mena d'examen de consciència de la societat noruega, basada en testimonis reals, a partir de la massacre terrorista més important que va patir el país a causa de l'extrema dreta.

Una amenaça que l'escriptor Stieg Larsson temia des de fa dècades, tal com s'explica a la sèrie "El hombre que jugó

TEMES:
Cultura
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3