"Neorrancis". Qualsevol passat mai va ser millor

La nostàlgia és un sentiment humà ben habitual, però, què passa quan ens domina o, fins i tot, es converteix en un projecte polític?

Hem vist Donald Trump apel·lar a la suposada grandesa del passat i, alhora, el seu rival polític utilitzar un eslògan que també invoca un esperit ancestral.
Recórrer als temps pretèrits davant de la incertesa i complexitat del present és una temptació en què també cauen algunes obres culturals.

Això denúncia un assaig titulat "Neorrancios", en què han participat diversos autors per alertar dels perills de deixar-se arrossegar per la nostàlgia, entre els quals la periodista Noelia Ramírez.

En la novel·la finalista als premis Anagrama i Òmnium, "Terres mortes", Núria Bendicho Giró evoca un passat molt més fosc del que recorden els qui enyoren èpoques en què tot estava més ordenat.

Amb la intenció de fer memòria per no oblidar d'on venim es situen dues peces teatrals, també.
Per un cantó, al TNC, "El mar: Visió d'uns nens que no l'han vist mai", un muntatge en què Xavier Bobés i Alberto Conejero recorden la figura del mestre Antoni Benaiges. Ell va portar les noves tècniques pedagògiques en una petita escola rural durant la República, fins que amb l'esclat de la Guerra Civil seria afusellat.
D'altra banda, el musical "Una llum tímida" d'Àfrica Alonso Bada i Andrea Puig Doria al Teatre Condal recupera la vida de la Isabel i la Carmen, una parella de dones lesbianes que van haver d'amagar la seva relació fins ben entrat el període democràtic.

TEMES:
Cultura
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3