Mundial de Qatar: pilotes fora

Coincidint amb el Mundial, ens qüestionem un dels grans fenòmens a escala planetària: el futbol, des de la seva relació amb la cultura, la política o l'homosexualitat i fins a la designació de Qatar com a seu d'aquesta edició del Mundial.

Des del principi s'han sentit veus crítiques pel que fa a l'elecció del país amfitrió, i Aitor Lagunas, editor de la revista Panenka, ens explicarà per què considera que aquest Mundial pot passar a la història com el Mundial de la vergonya.

Sabem que el futbol ha estat tradicionalment territori masclista, però gràcies a la irrupció del futbol femení s'estan insinuant petits canvis. Gemma Herrero és periodista esportiva i feminista. Ella és conscient que el boom del futbol femení està provocant noves maneres d'actuar a les grades, tot i que encara queda molt per fer.

Anna Ballbona, escriptora, ha publicat "Elles competeixen". Explica els canvis que s'estan produint a l'esport gràcies a les dones que han lluitat per poder dedicar-se al que més els agrada.

Toni Padilla, historiador, periodista esportiu del diari Ara, ens explica la relació entre art i futbol. Especialment la música, un binomi que comença a les grades però que també serveix per fer negoci.

I és que malgrat el que puguin dir alguns, política i futbol sempre han estat relacionats. Ramon Usall és vocal de la comissió de control i transparència del Barça, també és historiador i acaba de publicar "Futbolítica", en què explica la història de 60 clubs que han tingut una relació estreta amb la política.

Amb tots ells també repassem diverses obres que a través del futbol expliquen la seva realitat, des de la sèrie "Ted Lasso", fins als còmics d'Eric Castel, mangues com "Inazuma Eleven", "Hijos del fútbol" o "El fútbol no te dará de comer".

TEMES:
Cultura
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3