Les criades no només viuen a la ficció

Les criades no només viuen a la ficció

Les recomanacions que ens fa Begoña Garcia Pla en aquest reportatge giren al voltant del tema de les "criades":

- La directora Roser Corella ens parla del seu últim documental, "Room Without a View", Premi Aministia Internacional Catalunya de l'última edició del DOCS Bracelona, en què explica la realitat de milers de dones al Líban dedicades a les feines de la llar, que malviuen en unes condicions deplorables. La legislació d'aquell país permet en un buit legal que les famílies paguin per tenir una criada de propietat.

- Victoria Szpunberg pren la veu de Poncia, la criada de "La casa de Bernarda Alba", de Federico García Lorca, per fer una adaptació teatral per a nens, il·lustrada per Ana Yael, que es pot veure en xarxa al canal del Teatre Lliure.

- Però la criada més famosa de totes és la protagonista d'"El conte de la criada", June Osborne, interpretada per Elisabeth Moss. La sèrie d'HBO dosifica setmana rere setmana la quarta temporada de la saga, que té més sang i fetge que les anteriors.

- A partir del 25 de juny unes altres criades acapararan l'atenció al Teatre Goya de Barcelona, "Las criadas", de Jean Genet, interpretades per Alicia Borrachero i Ana Torrent. La senyora en aquest muntatge, dirigit per Luis Luque, és Jorge Calvo.

- També és novetat editorial "Confesiones de una criada", el debut literari de l'escriptora jamaicana Sara Collins.

- I una altra sèrie d'Amazon Prime, també protagonitzada per una criada esclava, "The Underground Railroad", és un crit contra el racisme i l'abús de les persones. Adaptació de la novel·la guanyadora del Pulitzer 2017 de l'escriptor afroamericà Colson Whitehead.

TEMES:
Cultura
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3