Fastigosament rics

Als humans, les xifres immenses ens costa calibrar-les. Entre les dimensions que no acabem de visualitzar d'una manera prou realista hi ha la riquesa dels multimilionaris. Ho dificulta que la diferència del seu capital respecte a la resta dels terrícoles no deixa d'augmentar. Fins i tot ara, enmig d'una nova crisi, la de la Covid, s'han enriquit, encara més, i la desigualtat s'eixampla.

Ens embarquem per parlar-ne amb l'escriptor Albert Pijuan, l'autor de "Tsunami", que s'ha endut el Premi Ciutat de Tarragona de Novel·la Pin i Soler, el Premi Finestres de Narrativa i el Premi de la Crítica 2021.
La novel·la està protagonitzada pels tres hereus d'un gran grup hoteler català i mostra fins a quin punt pot corrompre l'ànima tenir una quantitat ingent de diners.

També ens dona el seu parer Natalia Brovedanni, de la banda Chaqueta de Chándal, que dedica el seu últim senzill doble, "La insoportable levedad del ser rico", a criticar la creixent desigualtat i l'acumulació descontrolada de capitals.

Les arrels d'algunes de les grans fortunes mundials apareixen en el còmic divulgatiu "Multimillonarios", de Darryl Cunningham, que fullegem.
La sèrie d'HBO "Succession" és una ficció molt versemblant que ens mostra com pot ser la vida d'una de les famílies més riques del planeta.
L'escriptor Truman Capote es va convertir en un gran confident de la jet-set novaiorquesa i va pretendre relatar com era la vida amoral dels seus integrants en la seva última novel·la, que va deixar inacabada, un últim gran projecte que s'explica en el documental "The Capote Tapes" (Filmin).
Una altra sèrie televisiva, "Exit" (Filmin), directament, basa la seva trama en testimonis reals oferts per algun dels inversors noruecs més adinerats.
Al nou disc de Barba Corsini, "Un nou incendi", el duet electropoètic dedica els seus versos a la generació de la riquesa actual, concentrada en molt poques mans i empobridora per a la gran massa d'humans.

TEMES:
Cultura
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3