TOTS ELS CLIPS

S'han trobat 252 resultats.

 • Et sents observat? i manipulat? "Big data"
  Veure vídeo

  Et sents observat? i manipulat? "Big data"

  El telèfon mòbil s'ha convertit en el gran aliat de molts humans. Molts, però, no són conscients que també és el seu principal espia, un vigilant que registra mil·limètricament tots els seus passos. I aquesta no és l'única eina que escolta les seves converses privades. Tota la varietat d'artefactes de l'anomenat internet de les coses també es dedica a recollir el poderós "big data" que generen, constantment, els terrícoles. En parlem en aquest reportatge amb Ingrid Guardiola, autora de l'assaig "L'ull i la navalla"; Mara Balestrini, tecnòloga d'Ideas For Change; l'artista Martina Solés i el col·lectiu d'investigadores Geocinema, participants de la darrera edició del Festival The Influencers.

 • Maleïda soledat
  Veure vídeo

  Maleïda soledat

  El 8% de la població assegura que se sent sola i està demostrat que aquesta circumstància és contraproduent perquè escurça la vida. Un estudi de la Universitat Harvard mostra que tenir relacions socials fa que la nostra vida sigui més alegre i més saludable. Hem parlat del tema amb Víctor Pérez Sola, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar de Barcelona; amb l'escriptora Sara Mesa, que en el seu llibre "Cara de pan" parla de la soledat de dos personatges que no se senten integrats en la societat, i amb Sayaka Murata, l'escriptora japonesa que a "La noia de la botiga 24hores" ens descriu les dificultats que troba en el dia a dia una dona japonesa de 36 anys, soltera, sense fills i sense amics. I ara que el telèfon de l'esperança fa 50 anys hem parlat també amb Maria Rosa Buxarrais, presidenta de la Fundació Ajuda i Esperança, que gestiona el servei, per saber quina és la seva funció. I també amb una voluntària, Alba Martínez, que dedica part del seu temps a escoltar els usuaris del telèfon de l'esperança.

 • Agenda del cap de setmana a la Terra
  Veure vídeo

  Agenda del cap de setmana a la Terra

  L'agenda d'aquesta setmana inclou: - Actuació de Les Luthiers: "Viejos hazmerreíres". Teatre Auditori de Sant Cugat, 14 i 15 de març. Auditori de Granollers, 16 de març. - Obra "L'últim acte", al Teatre Goya, Barcelona. Fins al 31 de març. - Concert de Lágrimas de Sangre. Sant Jordi Club, 23 de març. - Exposició d0Enric Sió. Centre Cultural El Carme, Badalona. Fins al 14 d'abril.

 • Qui cuida a qui cuida?
  Veure vídeo

  Qui cuida a qui cuida?

  La pel·lícula "Roma" s'ha fet un lloc en la història del cinema. Més enllà del seu valor artístic, ha estat reconeguda per posar rostre a unes dones que habitualment han estat invisibilitzades, malgrat la seva aportació innegable al manteniment de l'estat del benestar, quan l'Estat no se n'ha ocupat, precisament. Són les cuidadores. Però qui cuida a qui cuida? Qui s'ocupa d'atendre aquelles persones que dediquen la vida a tenir cura dels altres? Júlia Bertran en parla en aquest reportatge amb Carmen Juares, excuidadora, activista dels drets de les dones migrants i coordinadora de l'associació Mujeres Migrantes Diversas. També amb la sociòloga de la UAB Sara Moreno, membre del Grup d'Estudis Sociològics de la Vida Quotidiana, i amb la filòloga i poeta Sònia Moll, que en el seu darrer recull d'articles, "Beneïda sigui la serp", aborda temes com la dependència i les cures.

 • Agenda del cap de setmana a la Terra
  Veure vídeo

  Agenda del cap de setmana a la Terra

  L'agenda inclou: - Concert d'Outer Space. Jamboree, Barcelona. 15 de març. - Festival del pop metafísic. Sala Green's, Ponts. 16 de març. - "Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford"? Teatre Akadèmia, Barcelona. Fins al 31 de març. - Festival Elmini. Diversos espais, Olot. Del 14 al 17 de març.

 • Qui ho diu que no hi encaixo?
  Veure vídeo

  Qui ho diu que no hi encaixo?

  Cada època té uns cànons de bellesa ideals associats, però qui els dicta? I què passa quan no hi encaixem, quina és la pressió que es pateix per no tenir un cos "normatiu"? En parlen en aquest reportatge Esther Soto, actriu protagonista de l'obra "No hi entro", que es pot veure al Jove Teatre Regina de Barcelona, i també l'artista i il·lustradora Cinta Tort Cartró "Zinteta", que en el seu treball defuig els retocs fotogràfics i subratlla la singularitat dels cossos. I Berta Vallvé, que va realitzar el projecte "We don't fit" ("No encaixem"), explica per què treballa per als "cossos diferents" des de l'àmbit de l'art tèxtil.

 • Dones darrere l'escenari
  Veure vídeo

  Dones darrere l'escenari

  Com és l'experiència de tenir una professió en què la majoria de companys de feina són homes? Després que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) hagi presentat l'informe sobre les "Desigualtats de gènere en l'ocupació cultural a Catalunya", una de les seves autores, la Dra. Anna Villarroya, n'exposa les principals conclusions, alhora que quatre dones professionals comparteixen les vivències sobre treballar en un món encara molt masculinitzat. En aquesta taula rodona hi participen la cap tècnic i cap de producció en arts escèniques Susanna Jové la tècnic de so Marta Baena, la creadora de videojocs Gisela Vaquero i Montse Ribé, pionera a Catalunya en el món dels efectes visuals al cinema i guanyadora d'un Oscar per "El laberinto del fauno".

 • Ramon Mirabet: "Per perdre el nord has de saber on és"
  Veure vídeo

  Ramon Mirabet: "Per perdre el nord has de saber on és"

  Els marcians estan enlluernats per la connexió que Ramon Mirabet té amb el seu públic. Per això abdueixen el músic, ara que treu un nou àlbum, "Begin again", i el presenta als escenaris per conèixer els secrets del seu encant i mirar d'emular-los.

 • Josep Pedrals: "De poeta, músic i boig tothom ho és una mica"
  Veure vídeo

  Josep Pedrals: "De poeta, músic i boig tothom ho és una mica"

  Com que a Mart no n'hi ha, els marcians no havien tingut mai tracte amb poetes. Per això abdueixen Josep Pedrals, guanyador del Premi Ciutat de Barcelona 2018 de Literatura en Llengua Catalana pel llibre "Els límits del Quim Porta", perquè els expliqui què és això de la poesia.

 • Separar-se: ja no som assumpte nostre
  Veure vídeo

  Separar-se: ja no som assumpte nostre

  Una gran part dels humans s'acaben aparellant. Això vol dir, també, que molts en algun moment o altre corren el risc de viure una separació. Establir una relació és crear un "assumpte nostre" i el trencament arriba quan deixa de ser-ho. L'escriptora Esmeralda Berbel, a través d'un diari personal, relata el procés de separació, que es va allargar durant tres anys, de qui havia sigut el seu marit, l'actor Eduard Fernández, al llibre "Irse". Jordi Casanovas ha escrit el que es podria considerar com el manual del que no s'ha de fer per tancar un divorci, una obra teatral titulada "La dansa de la venjança", que interpreten Pablo Derqui i Laia Marull a La Villarroel. En un altre teatre barceloní, la Sala Atrium, es pot veure "Interiors", una peça de Concha Milla que mostra què passa després d'una ruptura sentimental, quin tipus de relacions poden establir després uns separats.

 • Educació, instruccions per a la vida
  Veure vídeo

  Educació, instruccions per a la vida

  L'educació és un repte permanent, i els nous sistemes educatius, un motiu d'anàlisi i exploració constant. Sobre l'educació a l'escola, i també l'educació familiar i l'educació del món de les imatges, de tot allò que ens impacta, tracta "Arma de construcción massiva", que la companyia teatral José y sus Hermanas porta aquests dies al teatre Tantarantana de Barcelona. En aquest reportatge en parlen dos dels seus membres, Francesc Cuéllar i Isabel Ferrando. I sobre educació parlen també Eduard Vallory, president del centre UNESCO a Catalunya i director del programa Escola Nova 21, i la Laia Collet i la Carla Simón, impulsora i professora respectivament dels projectes educatius En residència o Cinema en curs.

 • Clara Segura: "Costa trobar persones bones o és que les dolentes fan més soroll"
  Veure vídeo

  Clara Segura: "Costa trobar persones bones o és que les dolentes fan més soroll"

  Els marcians abdueixen l'actriu Clara Segura, protagonista de "La bona persona de Sezuan", obra que es pot veure al TNC i en què interpreta dos papers, un d'ells, el d'una persona extremadament bona. Per això els marcians l'abdueixen, per saber si realment existeix la bondat a la Terra.

 • Realitat vs. ficció: m'havia oblidat que m'ho havia inventat
  Veure vídeo

  Realitat vs. ficció: m'havia oblidat que m'ho havia inventat

  Els humans tenim tan interioritzades les ficcions que de vegades confonem la vida amb la literatura, el que hem viscut amb el que hem imaginat. Ho prova en primera persona en Jofre Font, que per entendre-ho entrevista en aquest reportatge el dramaturg Juan Mayorga, un dels més reputats del panorama espanyol, autor d'"El chico de la última fila", que es pot veure aquests dies a la Sala Beckett. I també ho demana a Pol Beckmann, autor de la novel·la "Novel·la" (Quaderns Crema), el seu debut literari, en què la vida de l'escriptor i el protagonista s'entrellacen.

 • El sentit d'envellir
  Veure vídeo

  El sentit d'envellir

  El combat contra l'envelliment humà semblava del tot perdut, però, a mesura que la ciència fa nous avenços, aquest pas inexorable del temps i els seus efectes en els nostres cossos sembla que es pot posar en qüestió. En la setmana en què se celebra la Biennal de Ciutat i Ciència a Barcelona, aquest reportatge explora el tema de l'envelliment amb el testimoni de la Dra. Núria Montserrat, una de les comissàries de la Biennal i investigadora de l'IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya), també amb el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, que als 66 anys presentarà al TNC l'obra "Nom", i amb Gretel Rafuls, comissària de l'exposició "Immenses elles", i del documental "Guerreres del temps", que es pot veure a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.

 • Agenda del cap de setmana a la Terra
  Veure vídeo

  Agenda del cap de setmana a la Terra

  L'agenda inclou - L'obra "El brindis". Sala petita Teatre Gaudí, Barcelona. Fins al 24 de febrer - El Festival internacional de circ Elefant d'Or. Girona. Del 14 al 19 de febrer - L'exposició "Dürer. Mestre del Renaixement". Reial Cercle Artístic, Museu Diocesà i Catedral de Barcelona. Fins al 26 de maig. - El cicle musical interuniversitari. Fins al 22 de febrer, a diverses ciutats del territori.