L'última frontera

Milers de migrants il·legals, incloent-hi famílies amb nens i menors no acompanyats, s'amaguen als boscos prop de Calais i Dunkerque, a França. El Regne Unit s'ha convertit en la seva última esperança per començar una nova vida després de no haver obtingut residència, permís de treball o estatus de refugiat a Europa.

La creuada il·legal del Canal de la Mànega amb contrabandistes és perillosa, i la policia francesa està decidida a aturar el seu viatge. Fins i tot si aconsegueixen creuar la nova i controvertida llei migratòria del Regne Unit, que planteja preocupacions sobre el seu impacte en els drets humans bàsics i en els drets d'asil, hi ha la possibilitat de ser enviats de tornada. 

Això planteja la pregunta: Estem arribant a un punt de no retorn en com Europa i el Regne Unit tracten els migrants il·legals, deshumanitzant-los i sense trobar una solució per a un problema que continuarà persistint i potencialment empitjorar? 

En aquesta entrega, Punt de No Retorn és testimoni de la vida als campaments de Calais i acompanya als voluntaris i activistes de Utopia 56, una xarxa independent que ofereix assistència i informació les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana i supervisa la conducta policial i el compliment dels protocols bàsics de protecció dels migrants.

Crèdits

Una producció de 3Cat en col·laboració amb Raül Gallego Abellán

Producció executiva 3Cat
Adrià Serra Mayoral, Medir Plandolit Casals i Anna Lòpez Gonzàlez

Producció 3Cat
Montserrat Rovira Gil

Coordinació Contingut 3Cat
Andrés Palomino

Producció França
Sergi Cámara

Ajudant de producció
Mariona Castellví

Imatge
Raül Gallego Abellán

Guió
Raül Gallego Abellán

Edició
Àlam Raja

Postpo
Àlam Raja

Lingüistes
Ignasi Oliver, Yannick Garcia Porres, Maryam Ashrafi, Leyre Molina Duran, Nadia Ghulam

Agraïments
Thomas, Salomé, Ghislaine, Pierre, Mahi, Lena, Amin, Alyx, Utopia 65 volunteers, Salam volunteers
 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3