Japó, la utopia d'IA i robots

Mentre el món es pregunta si la intel·ligència artificial serà una amenaça per a l'existència humana, el Japó hi veu una possible solució a molts dels seus problemes. Estem en un punt de no retorn amb la irrupció de la IA?

El món s'està preguntant si la irrupció de la intel·ligència artificial podria ser una amenaça fins i tot per a l'existència humana. Al Japó, en canvi, el govern, els científics i la majoria de la població veuen la IA i els robots com una solució a la majoria dels seus problemes.

La percepció dels japonesos dels robots i la IA és molt diferent de l'occidental, per motius tan diversos com les particulars necessitats demogràfiques d'una societat cada cop més envellida, la influència del manga i l'anime o les creences espirituals.

Però realment al Japó tothom creu que el futur podria ser una utopia on treballarem menys, viurem molts més anys, ens fusionarem amb la IA i on, fins i tot, la IA podria ajudar en la conquesta de l'espai?

"Punt de no retorn" viatja al Japó i entrevista un reconegut expert mundial en androides i pioner d'aquest àmbit, el professor Hiroshi Ishiguro, que comparteix la seva visió d'un futur pròxim on la IA i els androides ajudaran a superar les limitacions del cos humà.

El programa també mostra la versió experimental amb tecnologia ChatGPT d'Hikari, una parella virtual de l'empresa japonesa Gatebox; dona a conèixer Rootpor, el primer autor que ha creat un manga fent servir únicament eines d'IA creativa, i el primer monjo budista androide, i parla amb el professor Takagi, un neurocientífic que, amb l'ajuda de la IA, ha aconseguit llegir la ment de les persones.

 

Crèdits

Una producció de CCMA en col·laboració amb Raül Gallego Abellán

Producció executiva CCMA
Adrià Serra Mayoral, Medir Plandolit Casals i Anna Lòpez Gonzàlez

Producció CCMA
Montserrat Rovira Gil

Coordinació Contingut CCMA
Andrés Palomino

Producció Japó
Makiko Kobayashi

Imatge
Raül Gallego Abellán i Francisco López

Guió
Raül Gallego Abellán

Edició
Martí Genís Bardolet

Pospo
Pospotime

Lingüistes
Ignasi Oliver, Yannick Garcia Porres, Ayami Ishizawa, Ayaka Ueda

Agraïments
Miraikan The National Museum of Emerging Science and Innovation, Osaka University, Prof. Shinji Nishimoto, Momo Oshima, Reiya Itatani, ATR, Minaka Honma, Prof. Mel Slater, Jaume Gallego, Ramon Oliva, Gatebox, Social Welfare Corporation Zenkoukai, Yuri Takase, Keiko Ichiki, Special Nursing Unit leader, Shunsuke Tsusumi, OPENHUB, NTT Communications Corporation, Yukari Yaso, Fujisawa SST Panasonic Hakobo team, Dai Fujikawa i Risa Sato.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3