Una passejada pel MNAC: la "Mare de Déu dels Consellers"

L'obra de Lluís Dalmau és un repte i representa una gran innovació. En el retaule, encarregat pel Consell de Cent, hi ha retratats amb gran realisme els cinc consellers de l'any 1443 a la mateixa escala que la mare de Déu i els sants. Era un fet comú entre la classe benestant de l'època fer-se retratar, com a símbol de poder i de prestigi.

Aquest retaule Gòtic, encarregat pel Consell de Cent (el govern de Barcelona), representa els cinc consellers de l'any 1443, retratats del natural amb un gran realisme i a la mateixa escala que la mare de Déu i els sants. Fer-se retratar per passar a la posteritat, com a símbol de poder i prestigi, va ser un fet comú entre la classe dominant i benestant del moment.

L'obra de Lluís Dalmau és un repte i representa una gran innovació per la nova tècnica a l'oli sobre fusta de roure de Flandes (importada dels Països Baixos), pel tipus de format de grans dimensions, inusual a l'època, i per la representació mateixa, que situa personatges reals en un espai il·lusori, influït per la moda flamenca del moment.

El caràcter avantguardista de l'obra s'explica sobretot pel viatge que Dalmau va fer a Flandes l'any 1431 en qualitat de pintor del rei Alfons el Magnànim. Allà va poder veure de primera mà l'activitat i l'obra de Jan van Eyck, el pintor més cèlebre de l'Europa del seu temps.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3