Fòrum, la recta final

El documental fa un seguiment de les obres i els preparatius d'espectacles i exposicions del Fòrum de les Cultures 2004 quan estava a punt d'inaugurar-se. També s'entrevista els veïns de la zona, que expressen opinions diverses sobre l'efecte urbanístic i social del Fòrum als barris del Poblenou, la Mina, Macosa i l'antic Camp de la Bota.

Falta tot just una setmana perquè el Fòrum Universal de les Cultures obri les portes al públic. Durant cinc mesos i mig, Barcelona oferirà al món un espai on es podrà pensar i experimentar sobre els conflictes socials i culturals que la humanitat ha d'afrontar en aquest mil·lenni que tot just hem encetat.

Però mentre aquests debats no comencen, centenars de persones treballen per tenir-ho tot a punt. Un equip del programa ha seguit durant l'últim mes i mig tota l'activitat que hi havia al territori del Fòrum: des dels assajos dels espectacles diaris que s'hi faran fins al muntatge i els retocs finals de les quatre grans exposicions produïdes pel mateix Fòrum. Per portar i muntar a Barcelona la col·lecció de guerrers de terracota de la primera gran civilització xinesa, per exemple, s'ha hagut de mobilitzar un equip de restauradors i conservadors que ha controlat que cap mal pas pogués fer malbé aquestes joies arqueològiques. En un compte enrere trepidant, es reflecteixen les dificultats d'última hora i els entrebancs meteorològics a què ha hagut de fer front l'equip de producció.

El Fòrum també ha permès urbanitzar més de 200 hectàrees d'una part de Barcelona considerada fins ara com una zona marginal. Els veïns dels barris del Besòs -des del Poble Nou fins a la Mina-, han vist transformar el seu entorn en poc més de mil dies. La majoria veuen amb bons ulls aquests canvis, però no tant la prioritat que s'ha donat a l'esdeveniment ni els diners que s'hi han invertit. Els veïns de la Mina temen que el 2005, al Consorci que ha de gestionar el Pla de Transformació del barri, no li arribi més el finançament. Els habitants del bloc de treballadors de l'antiga fàbrica Macosa, situat enmig dels nous gratacels de Diagonal Mar, esperen amb inquietud el moment de ser reallotjats a un edifici de nova construcció.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3