Sense papers

La Generalitat de Catalunya, partits polítics catalans, sindicats, associacions diverses i particulars han protagonitzat una demanda per reclamar que els tornin els documents que les tropes franquistes els van espoliar durant la guerra civil. Formen la Comissió de la Dignitat. La documentació es troba a l'Arxiu General de la Guerra Civil, situat a Salamanca. Els documents, requisats pel Servicio de Recuperación de Documentos, van servir com a proves per jutjar i condemnar milers d'antifranquistes. Els papers han estat a punt de retornar a Catalunya en dues ocasions: l'any 1980, mentre governava l'UCD, i l'any 1995, quan manava el govern socialista de Felipe González. En aquesta ocasió l'oposició frontal de tot el PP i del PSOE de Salamanca en va frustrar el retorn. Moltes persones, com el cartellista Carles Fontserè, l'escriptora Teresa Pàmies i la filla del polític i periodista Antoni Rovira i Virgili, han sabut que hi ha documents privats seus a Salamanca. Però se'ls en denega el retorn. La iniciativa de la reclamació ha passat de la Generalitat a la societat civil quan milers de persones sortien als carrers de Barcelona per reclamar els papers. La posició del govern del PP és la de donar el tema per tancat i oposar-se a la sortida de cap document de l'arxiu. El programa entrevista partidaris i detractors de la restitució dels documents. Ni la ministra de Cultura, Pilar del Castillo, ni l'alcalde de Salamanca, ni el president de la junta de Castella i Lleó ni el director de l'arxiu han volgut fer declaracions a aquest programa.

És un problema que fa 22 anys que s'arrossega, i la solució encara sembla lluny. La Generalitat de Catalunya, partits polítics catalans, sindicats, associacions diverses i particulars demanen que els tornin els documents que les tropes franquistes els van espoliar durant la Guerra Civil i que són a l'Arxiu General de la Guerra Civil. Són coneguts com "els papers de Salamanca", i es van fer servir com a proves per jutjar i condemnar milers d'antifranquistes. Durant molts anys, l'arxiu va ser un aparell més de la repressió.

Els papers han estat a punt de retornar a Catalunya en dues ocasions: l'any 1980, mentre governava l'UCD, i l'any 1995, quan el govern socialista de Felipe González va decidir restituir els papers de la Generalitat de Catalunya. L'oposició frontal de tot el PP espanyol i del PSOE de Salamanca, que va desembocar en una multitudinària manifestació en aquella ciutat, en va frustrar el retorn.

Ara, a Catalunya, la Comissió de la Dignitat, integrada per institucions, partits, associacions i particulars, torna a reclamar la restitució dels papers. Però ara se'n saben més coses. Moltes persones, com el cartellista Carles Fontserè, l'escriptora Teresa Pàmies i la filla del polític i periodista Antoni Rovira i Virgili, han sabut definitivament que hi ha documents seus a Salamanca. La iniciativa de la reclamació ha passat de la Generalitat a la societat civil. El 15 d'octubre, per primer cop, milers de persones sortien als carrers de Barcelona per reclamar els papers. Mentrestant, el govern del PP ha decidit donar el tema per tancat i oposar-se a la sortida de cap paper de l'arxiu.

El programa "30 minuts" entrevista, a Catalunya i a Salamanca, partidaris i contraris de la restitució dels documents. Els reclamants catalans consideren de justícia que els sigui retornat el que els van robar per la força de les armes. Afirmen, a més, que l'Arxiu de Salamanca no és un autèntic arxiu de la Guerra Civil: a Salamanca hi ha cartes privades, llibres de literatura i documents personals que no tenen res a veure amb la Guerra Civil. També hi ha documents molt anteriors a aquest conflicte, i no hi ha documentació del bàndol franquista ni de les operacions militars. Els partidaris de no tornar els papers volen mantenir la unitat de l'arxiu i argumenten que, si es tornen els papers a Catalunya, altres comunitats reclamaran els seus, i això significarà la fi de l'arxiu.

"30 minuts" ha entrevistat alguns afectats, com Carles Fontserè, a qui van confiscar tots els cartells, i Teresa Rovira, que ja va reclamar els documents del seu pare als anys seixanta. L'any 1978, el Ministeri de Cultura li va contestar que durant la Guerra Civil no s'havien fet registres a la casa de Rovira i Virgili i que la seva biblioteca no era a l'arxiu. Però els mateixos reporters del programa han trobat a l'Arxiu cinc llibres propietats del polític, que demostren que sí que es va produir el registre i l'espoli. "30 minuts" ha seguit també les dues visites de la Comissió de la Dignitat a Salamanca i ha entrevistat historiadors catalans que han investigat el tema i intel·lectuals salmantins contraris a la restitució. Ni la ministra de Cultura, Pilar del Castillo, ni l'alcalde de Salamanca, ni el president de la Junta de Castilla i Lleó -tots tres del PP- ni el director de l'arxiu han volgut fer declaracions a aquest programa. Per tots ells, "els papers de Salamanca" són un tema definitivament tancat.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3