Puigdemont i els consellers a l'exili anuncien que es querellen contra Llarena

L'exconseller de Salut Toni Comín ha anunciat la presentació de querelles davant la justícia belga i dels tribunals a Espanya, i interposaran una demanda civil contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant la justícia belga.

"Sempre hem dit que érem aquí per defensar-nos. Fins ara, la nostra defensa estava focalitzada a evitar l'extradició, però, aconsellats pels nostres advocats, creiem que hem de tirar endavant dues accions: la primera, una demanda civil contra el jutge Llarena davant la justícia belga."

Comín ha justificat la querella perquè "vulnera el dret a un procés judicial equitatiu i el dret a la presumpció d'innocència.":

"Avui hem lliurat davant els tribunals una demanda contra Llarena en la jurisdicció civil en la mesura que tenim la certesa que el procés judicial que té lloc a Espanya vulnera el nostre dret a tenir un jutge imparcial i independent."

L'exconseller també ha justificat que ho fan perquè "es posa de manifest que se'ns persegueix per les nostres idees polítiques i perquè Llarena ha actuat fora de la seva jurisdicció."

"Això ens dona el dret d'iniciar la demanda civil a Bèlgica perquè ha fet unes declaracions fora de la seva acció com a jutge. Tenim el dret a protegir-nos davant la jurisdicció belga. Tenim la convicció que a Bèlgica tenim el nostre dret a la defensa robustament garantit."

La segona acció, ha dit, és una conseqüència de la primera: la recusació del jutge Llarena al Tribunal Suprem.

"L'article 219.8 de la llei orgànica del poder judicial recull que és causa de recusació d'un jutge el fet que tingui un judici pendent amb una de les parts de la causa que està instruint. Per tant, iniciem la recusació del jutge Llarena."

L'objectiu, ha conclòs:

"Poder-nos defensar més enllà de l'ordre europea de detenció. Creiem que tenim accions legals a tirar endavant que faran més robusta la nostra defensa.

Comín ha avançat que a partir d'ara el jutge Llarena "té una causa pendent"

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3