El dilema de Crimea

Arran de la crisi i la revolta a Ucraïna, la comunitat russòfona de Crimea ha convocat un referèndum per decidir l'annexió o no de la península a Rússia. Un gir històric que ha encès totes les alarmes a Europa.

Un equip de "30 minuts" s'ha desplaçat a Crimea per relatar la tensió a la península. Una escalada d'esdeveniments que torna a trasbalsar Europa, gairebé 25 anys després de la caiguda del mur de Berlín i l'enfonsament progressiu del bloc comunista de l'Est. La minoria tàrtara de Crimea, històricament una de les principal ètnies pobladores de la península fins a la seva deportació per Stalin l'any 1944, ha cridat els habitants d'aquesta autonomia ucraïnesa a boicotejar el referèndum. Actualment, es calcula que els tàrtars representen el 12% de la població de Crimea.  L'equip de "30 minuts" seguirà de prop els temors d'aquesta minoria musulmana, que no vol quedar al marge de la nova estratègia de Kíev cap a Europa ni tampoc quedar en mans de Moscou si es confirma l'annexió. La por de la comunitat tàrtara, que aquest dies es veu assetjada per elements radicals favorables a l'annexió, ha obligat molts dels seus membres a abandonar casa seva i buscar refugi en la localitat ucraïnesa de Lviv, a l'extrem occidental d'Ucraïna.
Nariman Dzhelial, vicepresident del Medzhlis, l'assemblea parlamentària dels tàrtars a Crimea, ha fet una crida a la comunitat internacional perquè impedeixi amb les seves sancions a Moscou la celebració del referèndum. Altres líders de la comunitat han amenaçat fins i tot amb la creació d'una guerrilla per combatre les intencions de la majoria russòfona d'unir-se a la Federació Russa. "El dilema de Crimea" tractarà a fons la qüestió, com també la situació de la minoria ucraïnesa, que alguns polítics han qualificat "d'ostatges" en el seu propi país, i la reivindicació de la majoria russòfona de la península, que vol posar fi a "l'anomalia" històrica de pertànyer a Ucraïna, d'acord amb la decisió del dirigent soviètic Nikita Khrusxov el 1954.
El context del dia a dia, amb l'ocupació de Crimea per l'exèrcit "fantasma" a les ordres de Moscou i la tensió amb les forces militars fidels a Kíev, també formarà part d'aquest reportatge d'urgència. I el compte enrere del referèndum, amb les tensions que tenen lloc i que continuarà havent-hi entre les diferents comunitat de la península de Crimea.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3