Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Made in China
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Made in China

Sota quines condicions laborals es fabriquen els nostres "gadgets" electrònics preferits? Foxconn, la pedra a la sabata d'Apple.

Fa dos anys, es va encendre l'alarma: a Foxconn --el principal fabricant xinès dels dispositius d'Apple i altres firmes, com Amazon i Hewlett-Packard-, es repetien els suïcidis de treballadors. Per què? Un desgraciat fenomen esporàdic, casual, o un símptoma d'alguna cosa més greu?

Un equip de televisió d'Upside TV es va desplaçar a la Xina per investigar el cas. Partien d'uns antecedents clars: denúncies contra Foxconn d'associacions de defensa dels drets laborals sobre les condicions de treball a les seves fàbriques, requisitòries i auditories d'Appel... L'equip d'Upside ha trobat un panorama esfereïdor i ha obtingut un document exclusiu: un sistema de producció que militaritza els treballadors, que els pressiona fins a extrems insuportables, que els obliga a fer jornades maratonianes i que absorbeix una mà d'obra encara més barata: la d'estudiants menors d'edat.

Actualment, Foxconn, amb un milió quatre-cents treballadors, és l'empresa privada amb més personal de la Xina. Els seus centres, repartits per tot el país, estan dissenyats com megaciutats on el treballador produeix, dorm i menja dins les instal·lacions. Tot i oferir sous més elevats que altres sectors i empreses, cada treballador cobra, per terme mitjà, uns 220 euros mensuals. D'aquesta quantitat, al treballador, se li descompta l'allotjament, el menjar i una assegurança.

El reportatge "Made in China" es va realitzar en ple procés de fabricació en massa del nou telèfon d'Apple, l'iPhone 5, i de les noves tauletes de la companyia nord-americana.

Però Foxconn ha segellat les seves intal.lacions als periodistes. Upside TV, amb la col·laboració indispensable de joves treballadors, ha introduït càmeres ocultes dins les fàbriques. Assistim no pas a la línia de producció --missió impossible--, sinó a les condicions contractuals i de vida dels treballadors. Amb una atenció especial a les causes de dos casos de suïcidi: un, frustrat, d'una noia que avui ha d'anar en cadira de rodes, i un altre d'un noi que no va poder suportar la pressió dels seus caps ni el ritme de treball. Les seves famílies ens ajuden a entendre el seu neguit quan treballaven a Foxconn.

Poc després de ser emès aquest reportatge per primera vegada a la segona cadena de la televisió francesa, Apple va haver de fer un comunicat en què instava novament Foxconn a millorar les condicions laborals dels seus treballadors.
Informació d'interèsDisponible fins al 26/08/2013 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3
Anar al contingut