El viatge de Companys - capítol 2

Des que va ser afusellat per l'exèrcit franquista, el 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir que va defensar la dignitat del país i la institució fins a la mort.

El presentador, Antoni Tortajada, ens acompanya en un viatge fascinant que reconstrueix aquest gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys.

En el segon capítol, el programa repassa els anys de Companys com a president de la Generalitat:

- La primera història, "El moment balcó de Companys" recorda els Fets d'Octubre de 1934, quan Companys creu que els valors de la República estan en perill per l'emergència de l'extrema dreta espanyola i decideix saltar-se la legalitat i provocar una ruptura amb el govern de Madrid, proclamant l'Estat Català dins de la República Federal espanyola.

- "L'amic dels revolucionaris?", la segona història, narra les conseqüències del fracàs del cop d'estat del 19 de juliol del 1936, considerat pels historiadors com el moment més crític del president Companys.

- La tercera història, "El complot", explora per primera vegada en televisió els intents dels sectors més radicals de l'independentisme català de fer caure el president Companys durant els primers mesos de la guerra, amb la intenció d'aturar la violència revolucionària i, probablement, buscar una pau separada per a Catalunya amb el suport europeu.

- "La història de Lluís jr." representa el final del president Companys, un president exiliat, abandonat i menyspreat per gairebé tothom.

Capítol 1:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/el-viatge-de-companys-capitol-1/video/5556523/

Direcció: Joan Gallifa i Antoni Tortajada

Direcció històrica:​ Borja de Riquer, que encapçala l'equip d'historiadors format per Soledad Bengoechea, Jordi Casassas (UB), Joan B. Culla (UAB), Arnau Gonzàlez Vilalta (UAB), Manel López (Universitat de Lleida), Andreu Mayayo (UB), Anna Sallés (UAB), Susana Tavera (UB) i Enric Ucelay-Da Cal (UPF)

Origen: Catalunya

Any: 2015

Guió: Joan Gallifa, Antoni Tortajada i Eloi Vila

Producció: Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media

Fotografia: Xavier Gil

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3