03/11/2014

Primer dels debats sobre el futur en una hipotètica Catalunya independent. Les pensions estan garantides o no?
Cinc catedràtics d'Economia han debatut sense posar-se totalment d'acord però amb un mínim comú denominador: el sistema actualment vigent a l'estat espanyol i bona part de països de la Unió Europea no assegura el futur de les pensions.
A poc a poc s'ha perfilat que les dades a Catalunya reflecteixen una posició millor, però no bona. La transició a un estat independent seria una oportunitat per fer un canvi important que afectaria el sistema fiscal en general per aconseguir una millor redistribució.
El superàvit que va tenir Catalunya durant quinze anys entre les cotitzacions a la Seguretat Social i les pensions que percebia haurien donat un coixí de 20.000 milions d'euros, segons Modest Guinjoan, d'Economistes per la Independència, per encarrilar el tema ara quan hi ha dèficit i es preveu un empitjorament.
L'augment d'impostos i/o de la productivitat són les solucions, a més de canviar a un sistema que depengui menys de la conjuntura econòmica local, el que es coneix com a sistemes de capitalització de les pensions.
Tot plegat necessita d'un bon govern i d'una mentalitat empresarial decidida

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3