1968, l'any que el món va voler canviar

Mig segle després del 1968, el programa "Món" s'endinsa en els fets que van convertir aquest any en la icona dels anhels de canvi de la joventut nascuda després de la Segona Guerra Mundial. Un impuls que es va deixar sentir en molts racons del planeta, com un moviment sísmic de fons, que va fer trontollar, amb intensitat variable, les bases de la societat establerta.

El programa aporta punts de vista inèdits, o molt poc coneguts, d'alguns d'aquells episodis. Veurem, per exemple, les escassíssimes imatges en color que hi ha de l'entrada a Praga dels tancs del Pacte de Varsòvia. Les va rodar Josep Maria Garcia-Planas, un industrial de Sabadell que es va trobar amb la seva càmera i la seva perplexitat per immortalitzar la caiguda d'aquell moviment que va intentar obrir escletxes de llibertat en els països satèl·lits de la Unió Soviètica. Veiem aquelles imatges al costat del fill del camarògraf, el periodista Plàcid Garcia-Planas.

Ens fm ressò d'un capítol quasi oblidat de maig del 68 francès: l'ocupació estudiantil del Col·legi d'Espanya, a la Cité Universitaire de Paris, on va coincidir l'esperit de la revolta juvenil amb la denúncia de la dictadura franquista. El nostre corresponsal, Josep Capella, n'ha trobat testimonis. 

Des dels Estats Units, Xesco Reverter descobreix els paral·lelismes entre aquell 1968 i el 2018, en què el món també està experimentat un gran sacseig de la mà d'un líder tan imprevisible com Donald Trump. El president dels Estats Units posa en qüestió  les bases de funcionament de les relacions internacionals i està provocant moviments de protesta que tornen a fer sortir al carrer la joventut nord-americana. 

També ens fixem en el 68 més proper, el que van viure els universitaris catalans. El programa s'ha colat en la celebració del cinquantenari de la graduació d'aquells estudiants que van mobilitzar-se per intentar accelerar un procés de canvi en les acaballes del franquisme, que s'acabaria imposant, uns quants anys després. El programa recull testimonis de membres d'aquella promoció, com Jordi Porta, Borja de Riquer o Marina Subirats.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3