TOTS ELS PROGRAMES

 • del be i del mal
  Veure vídeo

  del be i del mal

  Abordem la qüestió del bé i del mal amb la voluntat d'esbrinar si la distinció entre l'un i l'altre forma part d'una llei moral natural. Entrevistem John Connolly, l'escriptor dublinès de novel·la negra creador entre d'altres del detectiu Charlie Parker. A la taula de debat, Marta Tafalla, Francesc Torralba i Rogeli Armengol discuteixen si la humanitat és capaç de decidir lliure i rectament sobre allò que és bo per a ella mateixa. I entrevistem també Joan-Carles Mèlich, filòsof, i Sasha Agranov, membre del grup Selva de mar.

 • cultura i televisió
  Veure vídeo

  cultura i televisió

  Avui parlarem de cultura, de televisió i del futur de totes dues indústries. Per fer-ho, Ramon Colom entrevistarà Olaf Grunert, un dels directius del canal europeu ARTE. A la taula de debat, Anna Pont, Josep Gifreu i Toni Vall discutiran si la televisió com a mitjà audiovisual pot generar, per ella mateixa, productes culturals. Tancarem el programa amb Felip Solé, que ens parlarà del documental "Camp d'Argelers" i Bruno Sokolowicz, amb qui rememorarem algun dels millors moments musicals de l'Sputnik.

 • Expulsats : la tragèdia dels moriscos
  Veure vídeo

  Expulsats : la tragèdia dels moriscos

  A "Millennium", recuperarem els fets que van portar a l'expulsió general dels moriscos l'any 1609. Ramon Colom entrevistarà l'escriptor i antropòleg Joan Francesc Mira, que després compartirà taula de debat amb els historiadors Ricardo García Cárcel i Dolors Bramon. Tancarem el programa amb una recomanació de música marroquina per part de la periodista Pilar Sampietro.

 • religions perseguides
  Veure vídeo

  religions perseguides

  Aquest dijous, al Millennium, posarem sobre la taula el mapa de les religions i els principals punts de conflicte que actualment hi ha entre unes i altres. Ramon Colom entrevistarà el teòleg egipci Abu Zayd, amb qui descobrirem una nova i poc ortodoxa interpretació de l'Al Corà. Tancarem el programa en companyia del fundador i director de l'Orquestra Àrab de Barcelona.

 • Segle XXI: primer decenni
  Veure vídeo

  Segle XXI: primer decenni

  Encetem l'any repassant els esdeveniments claus de l'última dècada, la primera del segle XXI, que segons uns quants analistes podria ser una de les més terribles des de les acaballes de la Segona Guerra Mundial. En una edició especial del programa, Ramon Colom moderarà una taula de debat amb Enriqueta Camps (economista), Elisabeth Engel (biòloga), Rafael Argulloll (escriptor), Antoni Segura (historiador) i Vladimir de Semir (periodista científic).

 • Vampirs entre tenebres
  Veure vídeo

  Vampirs entre tenebres

  Aquest dijous, al "Millennium", ens preguntarem pels orígens mitològics, antropològics i literaris de la figura del vampir. Per fer-ho, Ramon Colom entrevistarà Dacre Stoker, nebot besnét de Bram Stoker, el creador del personatge de Dràcula. A la taula de debat, Emili Olcina, Eulàlia Iglesias i Jordi Ardanuy analitzaran el mite del vampir des de l'antropologia, la literatura i el cinema. Finalment, Jaume Radigales ens descobrirà l'única òpera que s'ha escrit amb els vampirs com a protagonistes.

 • Malalties minoritàries i nanotecnologia
  Veure vídeo

  Malalties minoritàries i nanotecnologia

  Al "Millennium" parlarem de malalties minoritàries i de les noves tècniques que utilitza la medicina per diagnosticar-les i tractar-les. Per fer-ho, Ramon Colom entrevistarà el doctor Francesc Palau, director del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares. A la taula de debat, els doctors Simó Schwartz, Roser Torra i Montserrat Martínez discutiran sobre com la nanomedicina ha suposat un avenç en el tractament d'algunes d'aquestes malalties.

 • "e" d'erotisme
  Veure vídeo

  "e" d'erotisme

  Aquest dijous al "Millennium" parlarem d'erotisme en l'art, la literatura i el cinema i de les noves tendències eròtico-sexuals que s'imposen en la societat actual. Ramon Colom entrevistarà a Lluís Permanyer, que acaba de publicar un llibre sobre El Molino, el mític local de Barcelona. A la taula de debat, sexòlegs, escriptors i directors de cinema discutiran sobre les diferències entre erotisme i sexe, d'ahir i d'avui. Tancarem el programa amb una entrevista a l'editor i escriptor Roberto Calasso que recuperarà grans mites eròtics de la tradició literària de tots els temps.

 • La urgència de la fama
  Veure vídeo

  La urgència de la fama

  Aquest dijous a "Millennium" parlarem de la fama i analitzarem algunes icones de la religió mediàtica actual. Per fer-ho, Ramon Colom entrevistarà l'actriu Lola Herrera. A la taula de debat abordarem el tema amb la periodista Sílvia Cóppulo, el director creatiu Tinet Rubira i l'escriptora i periodista Margarita Riviére. Finalment, tancarem el programa amb el periodista i escriptor David Escamilla, que evocarà la figura del seu pare, Salvador Escamilla, amb la música com a fil conductor.

 • Viure sota control
  Veure vídeo

  Viure sota control

  A "Millennium", analitzarem la situació d'excepcionalitat que, en termes de seguretat i vigilància, vivim actualment i que, segons els experts, amenaça el dret a la intimitat. Ramon Colom entrevistarà Joachim Förster, cap del Departament d'Informació al Ciutadà dels arxius de l'STASI, l'antiga policia de la RDA. Amb ell farem un salt en el temps per descobrir com es vivia aleshores en un món vigilat. A la taula de debat, abordarem amb diversos experts com, en els últims temps, les noves tecnologies han fomentat l'ús de mètodes cada cop més opressius quant a vigilància, control i restricció de les llibertats individuals. I, com cada setmana, parlarem també d'art, de música i dels llibres que ens il·lustraran sobre aquest tema.

 • D'urbanistes i burgesos
  Veure vídeo

  D'urbanistes i burgesos

  Aquest dijous a "Millennium" viatjarem 150 anys enrere per recuperar una de les figures cabdals de l'urbanisme català: Ildefons Cerdà. Ramon Colom entrevistarà l'arquitecte Miquel Corominas, commissari d'una de les exposicions que enguany commemoren i expliquen què va significar i significa per a la ciutat de Barcelona el Pla Cerdà. A la taula de debat, Rosa Regàs, Francesc Cabana i Pere Portabella també ens traslladaran a mitjans del segle XIX per tal d'aprofundir en els orígens d'un dels estaments més influents i controvertits de la societat catalana: la burgesia. Finalment, tancarem el programa amb Quico Pi de la Serra i la seva cancó "El burgès".

 • 500 programes sense murs
  Veure vídeo

  500 programes sense murs

  "Millennium" arriba als 500 programes i ho celebra fora del seu plató amb una edició especial des de Berlín dedicada al 20è aniversari de la caiguda del mur. En aquest especial, Ramon Colom entrevista a diferents personalitats vinculades a la història de la ciutat com la exalcadessa Baerbel Grygier, els escriptors Inka Parei i Ingo Schulze, i el dramaturg Dirk Laucke, entre d'altres.

 • Amb ulls de dona
  Veure vídeo

  Amb ulls de dona

  Sota el títol "Amb ulls de dona", descobrirem si realment existeix o no una mirada femenina a l'hora d'analitzar els principals conflictes del món. Per fer-ho, entrevistarem la periodista anglesa d'origen libanès Hala Jarber, que va ser testimoni directe de la guerra de l'Iraq i que ara publica a Espanya "La alfombra voladora". També comptarem amb la presència d'altres tres corresponsals de guerra: Anna Cortadas, de Catalunya Informació; Ángela Rodicio, de TVE; i Maria Dolors Massana, corresponsal de "La Vanguardia" i presidenta de la seu espanyola de Reporters Sense Fronteres. Finalment, Montserrat Doménech, del grup de folk Falsterbo 3, ens ajudarà a recuperar el millor de la Joan Báez, una figura mítica de la cançó de protesta nord-americana.

 • I quins diaris llegirem?
  Veure vídeo

  I quins diaris llegirem?

  Aquesta setmana, a "Millennium" ens preguntem pel futur de la premsa escrita. Per fer-ho, entrevistararem en Rafael Nadal, director d'"El Periódico de Catalunya". També tindrem amb nosaltres el periodista Arcadi Espada, José Sanclemente (president del grup Imagina Media i uns dels creadors del diari gratuït "ADN") i José Caballero (autor de l'assaig "Periodistas y lacayos") els quals discutiran sobre el paper de la digitalització i de la premsa gratuïta en la crisi que en els últims mesos ha afectat bona part dels diaris més importants del país. Finalment, Lluís Hidalgo ens parlarà d'un dels gèneres que més ha canviat en els últims anys dins la premsa escrita: el del periodisme musical.

 • Visions del món
  Veure vídeo

  Visions del món

  Aquest dijous al "Millennium", Ramon Colom entrevistarà l'escriptor i periodista Amin Maalouf, que acaba de publicar l'assaig titulat Un món desajustat. A la taula de debat, el director Ricardo Macián, el filòsof Joan-Carles Mèlich i el professor Teun A. Van Dijk discutiran sobre els conflictes més importants que actualment afecten el nostre món, com el terrorisme internacional, la situació a l'Afganistan i les diferències entre orient i occident. Finalment, Judit Llimós ens parlarà del Festival Músiques del Món, enguany dedicat als sons de l'Àfrica.

Anar al contingut