TOTS ELS PROGRAMES

TOTS ELS PROGRAMES

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 287
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 286
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 285
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 285

  MÉS ENLLÀ DEL 2000: FARMACOLOGIA ABORIGEN La tribu dels Tiwi, de l'illa de Melville, a l'extrem nord d'Austràlia, ajuden actualment els etno biòlegs en la seva cursa per documentar els usos tradicionals de les plantes i els animals de l'illa. El coneixement dels Tiwi sobre les plantes medicinals pot ser beneficiós per a tothom. MAPA PARLANT Tots sabem que frustrant que pot ser buscar una adreça en una ciutat que no coneixem o a vegades fins i tot a la ciutat on vivim. Encara que vagis seguint el camí en el mapa, ens podem perdre, sobretot si és fosc. Doncs imaginin que han de buscar un lloc en la foscor més absoluta. Això és el que han hagut de fer sempre els invidents. Ara, per donar un cop de mà a qui el necessiti, arriba el "mapa parlant". ECOLOGIA I ESQUÍ L'escola d'esquí Thredbo és una de les primeres escoles que, a més d'ensenyar a esquiar als nens de 3 a 14 anys, els instrueix en l'ecologia alpina. LA MALALTIA DE LYME La malaltia de Lyme, greu i dolorosa, va ser descoberta per primera vegada als Estats Units fa vint anys, i els científics de seguida en van identificar la causa: un bacteri que la paparra dels cérvols porta als intestins i que transmet quan menja. Com que la població de cérvols ha augmentat, també ho ha fet el nombre de paparres, i com que cada vegada viu més gent a la zona del llac Lyme, que dóna nom a la malaltia, les paparres han trobat una nova font d'alimentació. http://www.ucc.uconn.edu/~wwwlyme/geninfo.html MAPES Un grup de científics s'ha embarcat en una missió monumental que pretén fer un mapa dels deserts d'Austràlia, i això suposa molt més que posar noms als llocs i traçar el contorn de les serralades. Es parla de fer un llistat amb cadascun dels trets d'aquest paisatge: geologia, topografia, flora, fauna, tot dins d'una base de dades que definirà els deserts i que potser salvarà, fins i tot, algunes espècies en vies

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 284
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 283
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 282
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 281
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 280
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 279
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 279

  MÉS ENLLÀ DEL 2000: ESQUÍ I VÍDEO L'escola d'esquí de Thredbo, a Austràlia, fa servir la càmera de ídeo com a ajuda per analitzar les tècniques d'esquí dels alumnes i poder corregir els errors de moviments i posicions. RETRO: NEU EN TOTES LES ESTACIONS DE L'ANY Avui repassem un reportatge que els oferíem en una època passada de "Més enllà del 2000", en què els presentàvem neu de llarga durada. LESIONS AL POLZE La lesió al polze és típica d'esquiadors. És dolorosa i immobilitza. La majoria d'aquestes lesions necessiten intervenció quirúrgica. Un cirurgià ortopèdic de Sydney ha trobat una solució pràctica al problema: unes bandes ben senzilles que s'ajusten al canell i protegeixen el polze de les lesions. L'"SLIM MAKE" Fins ara, per veure si ens havíem aprimat o engreixat, ens havíem de refiar de la bàscula, o mirar si la roba ens cabia o ens anava baldera. L'"Slim Make" ens pot dir de manera instàntania i amb una exactitud mil·limètrica si la dieta o l'exercici han fet efecte o no. EL "HUBBLE", AVUI Des del moment del seu llançament, l'abril del 1990, el telescopi "Hubble" prometia obrir una finestra als misteris del nostre univers. Els astrònoms havien esperat durant molt de temps una plataforma d'observació espacial lluny dels efectes distorsionadors de l'atmosfera terrestre. I, avui, el "Hubble" es dedica a reescriure el coneixement que es tenia de les galàxies, però no sempre ha estat així. ROBOTS ESQUIADORS (RETRO) En aquest espai retrospectiu recordem els estranys aparells per aprendre a esquiar que "Més enllà del 2000" els presentava ja fa deu anys. EL PRIMER ATLES CLIMÀTIC DE CATALUNYA A començaments dels vuitanta, l'Institut Cartogràfic de Catalunya va demanar a investigadors de la Universitat de Barcelona que preparessin un conjunt de mapes sobre el clima al Principat. Aquesta tasca ha estat coordinada, entre d'altres, pel geògraf Javier Martín-Vide.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 278
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 277
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 277

  MÉS ENLLÀ DEL 2000: COTXE-COET Què passa quan s'encreua una moto amb un cotxe de curses de fórmula 1? Doncs que en surt un coet.. Sona com un coet, sembla un coet i fins i tot corre com un coet. És més ràpid que un Ferrari Testarossa o un Porsche 911 turbo, i està garantit que crida l'atenció. Però tot i que aquest bòlid admet moltes comparacions amb l'era espacial, sota el capó és força senzill. SIMULADOR DE SUBMARINS A la base "Sterling", a Garden Island, a Austràlia occidental, els tripulants d'un submarí viuen en un món artificial creat íntegrament per la tecnologia. Cada vegada que es fan a la mar arrisquen la vida, i més que el blindatge, el que garanteix la seva seguretat és la preparació. LA GUERRA DELS ROBOTS La "Guerra dels robots" és una competició futurista de lluita de robots regida per les normes dels gladiadors de l'antiguitat.Té lloc anualment a Califòrnia i consta de dos jocs diferents: el "cara a cara", que és com una competició de boxa, i la "May Lay", que és com una cursa de demolició amb un grup de robots de la mateixa categoria de pes. AEROLLISCADOR SIMULAT Durant anys els pilots han utilitzat simuladors per aprendre a volar... És més econòmic, proporciona més oportunitats d'entrenament davant les emergències, és més pràctic i més segur. La "Hughes Inc." ha dissenyat un simulador per entrenar les tripulacions que han de maniobrar i conduir els aerolliscadors. ENTRENAMENT PER PILOTAR COTXES DE COMPETICIÓ (RETRO) "Més enllà del 2000" va enviar ja fa deu anys el periodista Chris Ardill Guiness a una escola d'entrenament per a pilots de cotxes de competició.. Avui recuperem el reportatge d'aquella escola de campions.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 276
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 276

  MÉS ENLLÀ DEL 2000: "WOMAD" A ADELAIDE El "Womad" és un festival de música ètnica. És un aparador de nous talents i el punt de trobada on gent de tot el món pot interactuar i gaudir de les seves diferències. Els festivals com aquest s'estan convertint en actes globals i, en comptes d'omplir només parcs i estadis, s'obren a tot el món. VESTITS DE TEFLÓ Un fabricant de roba de Texas s'ha unit a la casa Dupont per crear una roba que no s'embruta amb res. ARQUEOLOGIA MARINERA Una barca de 2000 anys d'antiguitat va ser trobada a la vora del riu Humber, a Anglaterra, colgada en el fang i en bon estat de conservació. A fi de preservar-la, s'han hagut de desenvolupar tecnologies especials. DOUGLAS ADAMS El clàssic de culte "Guia de la galàxia per a autostopistes", que parla de viatges intergalàctics molt curiosos, ha fet que el seu creador, Douglas Adams, sigui una persona molt coneguda. S'han venut més de quinze milions d'exemplars de la novel.la i se n'han fet sèries de ràdio i televisió. Els seus protagonistes s'han fet famosos a tot el món per mèrits propis. JOHNNY MNEMÒNIC Fins ara era: primer el llibre i desprès la pel.lícula.Però amb "Johnny Mnemònic", escrita per William Gibson, autor de "Neuromancer", primer va ser el llibre i, desprès, de forma simultània, la pel.lícula i un joc interactiu amb quatre formats diferents. Aquesta pel.lícula interactiva en CD anuncia l'arribada d'una nova forma d'entreteniment on podreu ficar-vos en la pell de l'heroi.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 274
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 273
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 272
  Veure vídeo