TOTS ELS PROGRAMES

TOTS ELS PROGRAMES

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 302
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 301
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 301

  "MÉS ENLLÀ DEL 2000": CREACIÓ DE CABRES TRANSGÈNIQUES Investigadors de la Unitat de Producció Animal del Departament de Patologia i de Producció Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigits per la doctora M. Teresa Paramio, investiguen la producció in vitro d'embrions de bestiar cabrum. Aquest grup forma part d'un equip multidisciplinari de la UAB que té com a objectiu la creació de cabres transgèniques que poden produir, amb les glàndules mamàries, compostos d'interès farmacològic. INVESTIGACIÓ GENÈTICA Avui els expliquem els avenços que està aconseguint en el camp de la genètica, al Darwin Molecular, de Seattle, una companyia biofarmacèutica, líder en el camp de l'aplicació de teràpia genètica. El president d'aquesta empresa és Leroy Hood, el pare del projecte "Genoma humà", i el financer n'és el conegut Bill Gates. L'EXPERIMENT GANZFELD El cervell i el sistema nerviós són com una superautopista bioelèctrica de la informació, de complexitat sorprenent. Com un radar ben sintonitzat, capten un ampli espectre de senyals que constitueixen el nostre món de llum, ombra, so, olor, gust i tacte. Però en aquest reportatge dirigirem els nostres escànners personals cap al món interior. En concret, estudiarem la percepció extrasensorial seguint un projecte dels investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat d'Edimburg, a Escòcia. ESTUDIS SOBRE LA SÍNDROME DE LA MORT SOBTADA INFANTIL El sorprenent fenomen mèdic conegut com la síndrome de la mort sobtada de l'infant, a causa de qual un nen es pot morir de sobte al bressol mentre dorm, sense cap motiu aparent, ha estat objecte d'estudis i especulacions durant molts anys. Ara, en una sèrie d'experiments que es fan a Alemanya i Portugal, s'està posant a prova un sistema especial de controlar els bebès mentre dormen com a part d'un programa de recerca d'aquesta síndrome.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 300
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 299
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 298
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 298

  MÉS ENLLÀ DEL 2000: CAMES INTEL.LIGENTS Els pirates de pel.lícula com cal havien de tenir una cama de fusta i portar un ull tapat... però els amputats del segle XX porten microprocessadors. L'empresa anglesa Blatchford lidera la recerca en cames artificials d'alta tecnologia. Amb les cames intel.ligents, els amputats experimenten de nou la llibertat de passejar o de practicar esports. NOUS ENFOCAMENTS PER A L'ESTUDI DEL CÀNCER DE MAMA El càncer de mama és el més freqüent entre les dones. El grup de Fisiologia del Departament de Biologia Cel.lular i de Fisiologia de la Universitat Atònoma de Barcelona estudia els efectes dels greixos de la dieta sobre l'evolució del càncer de mama, en dos àmbits diferents: el fisiològic i el molecular. Aquesta recerca, encapçalada pel dr. Eduard Escrich, és pionera a Espanya i representa un enfocament molt nou des de la perspectiva internacional. EL "BREAST SENSOR PAD" Encara que no hi ha res com una mamografia per detectar un càncer de mama, el "Breast Sensor Pad" pot ser un accessori útil per a un autoreconeixement. MEDICINA PER A MÚSICS Els músics, com els esportistes, sovint tenen lesions derivades de la feina. Però ells no reben la mateixa atenció mèdica. Un metge francès, el dr. Travers, ha muntat una clínica especialitzada en els problemes dels músics. Actualment, a Catalunya, també hi ha centres on es tracten aquests problemes. EL PROGRAMA INFORMÀTIC "LIFEFORMS" A través de la dansa, la flexibilitat meravellosa del cos humà troba la màxima expressió. És capaç de fer moviments complicats i plens de gràcia. Si els especialistes en animació amb ordinadors han donat vida a la forma humana, no han estat capaços de fer el pas següent: crear moviments que semblin biològics i no pas mecànics. I això és el que intenta fer un programa informàtic que es diu "Lifeforms".

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 297
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 296
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 296

  "MÉS ENLLÀ DEL 2000": "THE SPOT", LA PRIMERA NOVEL.LA A INTERNET Avui els presentem la Michelle, la Tara, en Lon i en Geoff, joves i ben plantats, que han revolucionat el món de les sèries de televisió. Són les estrelles de "The Spot", la primera sèrie d'Internet. Aquest programa atreu cada dia més de cent vint mil visites, pagades, dels admiradors. http://www.thespot.com/ L'"OUTPOST NETWORK" Actualment, les notícies ens arriben molt de pressa, però sovint perden el toc personal. En canvi, les postals i cartes amb un missatge escrit a mà demostren clarament que es pensa en la persona a qui s'escriu. L' "Outpost" ofereix la combinació de la rapidesa d'Internet amb la calidesa del toc personal. INVENTORS Devaid Levy és un jove inventor que acaba de sortir del MIT de Boston. Els presentem algunes de les seves enginyoses creacions que inclouen una petita computadora, un control remot de la televisió i un seient de bicicleta impossible de robar. Sembla senzill, però, a vegades, els petits problemes són els que tenen solucions més complicades. La creativitat li ha fet guanyar el Premi de Joves Inventors del MIT. LA CONSERVACIÓ D'ALIMENTS A ALTES PRESSIONS Avui visitem el Centre Especial de Recerca en Tecnologia dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona. La planta on ens trobem pertany a la xarxa de Centres de Referència en Tecnologia Alimentària de la Generalitat de Catalunya i és aquí on els científics de l'Autònoma investiguen nous sistemes per conservar aliments. Les recerques s'adrecen precisament a trobar sistemes que preservin al màxim els components nutritius, així com tot el sabor i l'aroma que els caracteritzen.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 295
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 294
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 294

  "MÉS ENLLÀ DEL 2000": LA BIBLIOTECA DEl VATICÀ "ON LINE" Sota el palau papal del Vaticà hi ha un laberint impressionant de saber, que molt pocs han pogut visitar. La biblioteca del Vaticà, fundada pel Papa Nicolau Cinquè, allotja obres de Dant, Ptolomeu i Virgili que aviat es podran veure arreu del món. S'està digitalitzant i distribuint per Internet a fi que tothom hi pugui tenir accés. http://risc590.bologna.enea.it/Gip/HTDocs/Cont/MDS/E_vati.html "ELS VILARS", UNA FORTALESA INEXPUGNABLE El conjunt arqueològic dels Vilars d'Arbeca constitueix un cas extraordinari dins l'arqueologia catalana. Un equip interdisciplinari, el Grup d'Investigació Prehistòrica dirigit pel professor Emili Junyent, l' estudia des del 1985. El poble emmurallat dels Vilars d'Arbeca va ser fortificat i planificat urbanísticament almenys un segle abans de l'arribada dels grecs a Empúries "SAN VINCENZO" En una regió muntanyosa del centre d'Itàlia un grup d'arqueòlegs britànics estan desenterrant les restes d'un monestir benedictí del segle nou. Blocs de pedra tallada i teules d'argila marquen el lloc on s'alçava la badia de San Vincenzo Albertono.

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 293
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 292
  Veure vídeo

  Més enllà del 2000 95/00 - capítol 292

  IBM.Data.Informix.IfxClob

 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 291
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 290
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 289
  Veure vídeo
 • Més enllà del 2000 95/00 - capítol 288
  Veure vídeo