Més 324 - 03/12/2015

Coincidint amb l'inici de la campanya electoral, el programa "Més324" ha entrevistat un del 11 membres de l'equip de Piedras de Papel, Sebastián Lavezzolo, autors d'"Aragón es nuestro Ohio. Así votan los españoles". El llibre respon a la pregunta: per què vota la gent? "Hi ha un benefici psicòlogic, com si d'un acte de consum es tractés, diuen els autors. La gent vota -afegeixen- perquè sent una mena d'orgull complint amb el que considera un deure cívic o social, o perquè gaudeixen formant part d'un procés democràtic, perquè els agrada sentir-se membres d'una comunitat, perquè se senten bé si els seus familiars i amics saben que han votat".
El programa també ha coincidit amb la publicació del baròmetre del CIS previ a les eleccions espanyoles del 20-N. L'enquesta afirma que s'acaba el bipartidisme i que el PP guanyaria les eleccions, però necessitant suports per governar d'altres forces com ara Ciutadans. I això malgrat que Mariano Rajoy és el candidat més mal valorat pels ciutadans. Un especialista com Lavazzolo ha explicat aquesta paradoxa. Considera que el candidat no pesa a l'hora de predir el vot, que el que ho fa és el partit. La història és plena de presidents de govern avorrits, ha sentenciat.
Una de les preocupacions bàsiques dels ciutadans segons el CIS és la corrupció. Per Lavazzolo, els estudis que ho analitzen demostren que els ciutadans la castiguen quan es produeix un enriquiment personal i la perdonen quan afavoreix a la comunitat.
De tot plegat, n'han fet tertúlia amb les periodistes Odei Etxearte i Esther Vivas, amb l'escriptor i periodista valencià Francesc Viadel i l'advocada Maria Vila.Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3