TOTS ELS PROGRAMES

  • Mercats de Badia, El Lleó de Girona i la Boqueria
    Veure vídeo

    Mercats de Badia, El Lleó de Girona i la Boqueria

    A "Gent de Mercats i Comerços" visitem La Boqueria, el mercat del Lleó de Girona i el mercat municipal de Badia del Vallès.

    El mercat de la Rambla de Barcelona, el que té més comerços de la ciutat i el més emblemàtic, el coneixem de la mà del Pere, un pagès que recorre cada dia el camí entre els camps del Parc Agrari del Baix Llobregat i La Boqueria per vendre-hi les seves verdures i hortalisses. Els de Cal Neguit fan aquest camí des del 1877, ja que hi tenen parada fixa des d'aleshores. Amb les seves faves tendres, veurem quin plat fa l'Arnau, del Direkte Boqueria, que, amb una cuina molt personal i un restaurant molt petit, ha aconseguit superar amb èxit la falta de visitants estrangers del mercat. Sense moure'ns de La Boqueria, on moltes parades tornen a estar engrescades perquè han recuperat l'antiga clientela, coneixem també la Francesca i la seva filla Rosa, de Menuts Rosa, que són un exemple d'emprenedoria i resiliència. Com ho és la Teresa, de Calçats Queisalós, un comerç històric, sempre comandat per dones, que ara també està aconseguint superar la crisi del seu sector.

    Al mercat de Badia del Vallès coneixem la història de l'Alexandra, una romanesa establerta des de fa 17 anys a la població vallesana que és tot un exemple de superació personal. I, per dones coratjoses, la Raquel, la Carmen i l'Olga, que estan a càrrec d'altres parades que també han fet del de Badia un dels mercats més actius del Vallès Occidental.

    A Girona anirem al mercat del Lleó amb un paradista multifacètic, el Josep Campmajó, que té tots els negocis amb exparelles i "germans" que no ho són de sang. I sabrem per què el del Lleó és un mercat molt i molt gurmet, amb el periodista gastronòmic Vador Garcia-Arbós.

    A "Gent de Mercats i Comerços" visitem La Boqueria, el mercat del Lleó de Girona i el mercat municipal de Badia del Vallès. El mercat de la Rambla de Barcelona, el que té més comerços de la ciutat i el més emblemàtic, el coneixem de la mà del Pere, un pagès que recorre cada dia el camí entre els camps del Parc Agrari del Baix Llobregat i La Boqueria per vendre-hi les seves verdures i hortalisses. Els de Cal Neguit fan aquest camí des del 1877, ja que hi tenen parada fixa des d'aleshores. Amb les seves faves tendres, veurem quin plat fa l'Arnau, del Direkte Boqueria, que, amb una cuina molt personal i un restaurant molt petit, ha aconseguit superar amb èxit la falta de visitants estrangers del mercat. Sense moure'ns de La Boqueria, on moltes parades tornen a estar engrescades perquè han recuperat l'antiga clientela, coneixem també la Francesca i la seva filla Rosa, de Menuts Rosa, que són un exemple d'emprenedoria i resiliència. Com ho és la Teresa, de Calçats Queisalós, un comerç històric, sempre comandat per dones, que ara també està aconseguint superar la crisi del seu sector. Al mercat de Badia del Vallès coneixem la història de l'Alexandra, una romanesa establerta des de fa 17 anys a la població vallesana que és tot un exemple de superació personal. I, per dones coratjoses, la Raquel, la Carmen i l'Olga, que estan a càrrec d'altres parades que també han fet del de Badia un dels mercats més actius del Vallès Occidental. A Girona anirem al mercat del Lleó amb un paradista multifacètic, el Josep Campmajó, que té tots els negocis amb exparelles i "germans" que no ho són de sang. I sabrem per què el del Lleó és un mercat molt i molt gurmet, amb el periodista gastronòmic Vador Garcia-Arbós.

  • Mercats dels Encants i Sant Andreu de Barcelona, Sagarra de Santa Coloma de Gramanet i Palafrugell
    Veure vídeo

    Mercats dels Encants i Sant Andreu de Barcelona, Sagarra de Santa Coloma de Gramanet i Palafrugell

    Ens llevem ben d'hora per veure de primera mà com es preparen les subhastes al mercat dels Encants de Barcelona. El Miquel, un antiquari que hi ha crescut, ens fa de guia per les històries que amaga aquest mercat històric de la ciutat. Com les del Víctor i l'Ibrahim, sempre atents per trobar-hi petits tresors amagats. Fem un descans a la xurreria del Joan, on descobrirem maneres... diguem que "peculiars" de prendre uns xurros per esmorzar de la mà d'un dels seus clients més fidels, el Tío Luis. La Jackie, irlandesa de naixement i catalana d'adopció, ens fa venir gana amb els seus platets i entrepans.

    Al mercat de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet ens trobem amb el Carlos i la Carmen, pagesos i enamorats de la seva professió. També coneixem el Ramon, un antic venedor del mercat que ara reparteix sort i conversa com a venedor de loteria. I l'Ana, la venedora amb la parada més dolça del mercat.

    Tornem a Barcelona per passar per Sant Andreu i conèixer el Pep, un cuiner que ha crescut entre els taulells del mercat i que és "el fill del mercat". Veiem com es reparteix el temps entre la parada familiar i la de l'Elisenda, cansaladera i veïna de parada. L'Andreu ens sorprendrà descobrint-nos la relació entre els llibres antics que compra al mercat mateix i la cuina, i sortim a fer un volt per la plaça del Mercadal, la plaça del mercat de tota la vida. Ara, el Robert i l'Ana del Bar Aparici esperen amb ganes que acabin les obres de rehabilitació. De camí, fem parada (O: ens aturarem) en una botiga amb contacte directe amb l'escola de màgia de Hogwarts.

    Acabem vora el mar, comprant al mercat de Palafrugell amb la Roseta, que, tot i tenir el seu restaurant tancat per la pandèmia, no deixa de visitar el mercat cada setmana. Allà organitza una garoinada amb el Jordi, un paradista amb el cor robat per les havaneres. Tenim pla i tenim música. Només falta l'Ivan per posar les garoines i preparar una *xefla vora el mar. Una d'aquelles que tant ens agrada.

    Ens llevem ben d'hora per veure de primera mà com es preparen les subhastes al mercat dels Encants de Barcelona. El Miquel, un antiquari que hi ha crescut, ens fa de guia per les històries que amaga aquest mercat històric de la ciutat. Com les del Víctor i l'Ibrahim, sempre atents per trobar-hi petits tresors amagats. Fem un descans a la xurreria del Joan, on descobrirem maneres... diguem que "peculiars" de prendre uns xurros per esmorzar de la mà d'un dels seus clients més fidels, el Tío Luis. La Jackie, irlandesa de naixement i catalana d'adopció, ens fa venir gana amb els seus platets i entrepans. Al mercat de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet ens trobem amb el Carlos i la Carmen, pagesos i enamorats de la seva professió. També coneixem el Ramon, un antic venedor del mercat que ara reparteix sort i conversa com a venedor de loteria. I l'Ana, la venedora amb la parada més dolça del mercat. Tornem a Barcelona per passar per Sant Andreu i conèixer el Pep, un cuiner que ha crescut entre els taulells del mercat i que és "el fill del mercat". Veiem com es reparteix el temps entre la parada familiar i la de l'Elisenda, cansaladera i veïna de parada. L'Andreu ens sorprendrà descobrint-nos la relació entre els llibres antics que compra al mercat mateix i la cuina, i sortim a fer un volt per la plaça del Mercadal, la plaça del mercat de tota la vida. Ara, el Robert i l'Ana del Bar Aparici esperen amb ganes que acabin les obres de rehabilitació. De camí, fem parada (O: ens aturarem) en una botiga amb contacte directe amb l'escola de màgia de Hogwarts. Acabem vora el mar, comprant al mercat de Palafrugell amb la Roseta, que, tot i tenir el seu restaurant tancat per la pandèmia, no deixa de visitar el mercat cada setmana. Allà organitza una garoinada amb el Jordi, un paradista amb el cor robat per les havaneres. Tenim pla i tenim música. Només falta l'Ivan per posar les garoines i preparar una *xefla vora el mar. Una d'aquelles que tant ens agrada.

  • Mercats de Salt, Guineueta, Sant Cugat i les Corts
    Veure vídeo

    Mercats de Salt, Guineueta, Sant Cugat i les Corts

    Fem un recorregut per tot el territori per descobrir quatre mercats plens d'històries. Al mercat de Salt sentirem la del Pep, l'únic hortolà d'un mercat on tothom es coneix pel sobrenom. No us direm encara qui és qui, però prepareu-vos per trobar-vos amb "l'Alcaldessa" i "la Gallineta". Xerrarem amb la Tamara, la georgiana que té el mercat com una patena, i amb l'Anna, vinguda de Romania, i sempre amb un somriure a punt.

    Som testimonis de primera mà de com el mercat ha canviat la vida del Manel, el repartidor del mercat de les Corts de Barcelona i un apassionat de la fotografia. A la plaça de la Concòrdia, el centre neuràlgic del barri, entrarem a la farmàcia de l'Helena, un establiment amb més de 160 anys d'història. Creuant (O: A l'altra banda de) la plaça ens colarem en dos bars, els locals del Lito i l'Enric, dos amics d'infantesa i, tal com ells mateixos es defineixen, dos autèntics "inventors de bars".

    A Sant Cugat ens perdem entre formatges amb l'Imma, una autèntica apassionada de tot el que ven. Al bar coneixerem el Ferran, "el Fugas", que reparteix el temps entre la vida al mercat i la feina de model, i ens arrencarem a cantar amb el Carlos, bacallaner i showman del mercat.

    I tornem a Barcelona, al mercat de la Guineueta, on ens espera la Yolanda, una cuinera amb un ingredient infal·lible: la passió i l'estima que posa en cada plat. També ens trobarem amb el Manuel, que està immensament agraït al barri que el va acollir fa 50 anys, i amb un altre veí agraït, el José Antonio, el sabater de la Guineueta.

    Fem un recorregut per tot el territori per descobrir quatre mercats plens d'històries. Al mercat de Salt sentirem la del Pep, l'únic hortolà d'un mercat on tothom es coneix pel sobrenom. No us direm encara qui és qui, però prepareu-vos per trobar-vos amb "l'Alcaldessa" i "la Gallineta". Xerrarem amb la Tamara, la georgiana que té el mercat com una patena, i amb l'Anna, vinguda de Romania, i sempre amb un somriure a punt. Som testimonis de primera mà de com el mercat ha canviat la vida del Manel, el repartidor del mercat de les Corts de Barcelona i un apassionat de la fotografia. A la plaça de la Concòrdia, el centre neuràlgic del barri, entrarem a la farmàcia de l'Helena, un establiment amb més de 160 anys d'història. Creuant (O: A l'altra banda de) la plaça ens colarem en dos bars, els locals del Lito i l'Enric, dos amics d'infantesa i, tal com ells mateixos es defineixen, dos autèntics "inventors de bars". A Sant Cugat ens perdem entre formatges amb l'Imma, una autèntica apassionada de tot el que ven. Al bar coneixerem el Ferran, "el Fugas", que reparteix el temps entre la vida al mercat i la feina de model, i ens arrencarem a cantar amb el Carlos, bacallaner i showman del mercat. I tornem a Barcelona, al mercat de la Guineueta, on ens espera la Yolanda, una cuinera amb un ingredient infal·lible: la passió i l'estima que posa en cada plat. També ens trobarem amb el Manuel, que està immensament agraït al barri que el va acollir fa 50 anys, i amb un altre veí agraït, el José Antonio, el sabater de la Guineueta.

  • Mercats d'Olot, Roses i La Llagosta
    Veure vídeo

    Mercats d'Olot, Roses i La Llagosta

    Personatges, productes i històries de tres mercats. A la Llagosta coneixem la Gemma, que des del seu forn i el seu despatx de pa abasteix tot el mercat. Coneixem també el trosset de Jaén que el Francisco ha portat a la Llagosta, i parlem amb la Sílvia, que s'ha passat la vida darrere el taulell. I veiem com la Fina, que és la costurera del mercat i la presidenta per sorteig, està al cas de tot el que hi passa perquè el seu pare li fa l'informe d'anècdotes diari.

    A Olot, hi trobem una altra Fina, de cognom Puigdevall, xef del Restaurant Les Cols, i la seva filla Martina. Grans ambaixadores de la Garrotxa, totes dues ens acompanyen a plaça per descobrir els fesolaires, carnissers i peixaters d'un mercat ple de vida. Entre aquests últims, el Miquel i el Pol, sogre i gendre, que seran els nostres ulls a la llotja de Roses.

    I és a Roses on coneixem les peculiaritats d'un mercat amb un futur incert. Allà parlem amb el Santi, forner i president de l'Associació de Comerciants, i la Maria, una olivaire que, quan surt del mercat, encara té temps i forces per repartir pizzes a domicili.

    Personatges, productes i històries de tres mercats. A la Llagosta coneixem la Gemma, que des del seu forn i el seu despatx de pa abasteix tot el mercat. Coneixem també el trosset de Jaén que el Francisco ha portat a la Llagosta, i parlem amb la Sílvia, que s'ha passat la vida darrere el taulell. I veiem com la Fina, que és la costurera del mercat i la presidenta per sorteig, està al cas de tot el que hi passa perquè el seu pare li fa l'informe d'anècdotes diari. A Olot, hi trobem una altra Fina, de cognom Puigdevall, xef del Restaurant Les Cols, i la seva filla Martina. Grans ambaixadores de la Garrotxa, totes dues ens acompanyen a plaça per descobrir els fesolaires, carnissers i peixaters d'un mercat ple de vida. Entre aquests últims, el Miquel i el Pol, sogre i gendre, que seran els nostres ulls a la llotja de Roses. I és a Roses on coneixem les peculiaritats d'un mercat amb un futur incert. Allà parlem amb el Santi, forner i president de l'Associació de Comerciants, i la Maria, una olivaire que, quan surt del mercat, encara té temps i forces per repartir pizzes a domicili.

  • Mercats del Ninot, L'Hospitalet i Sarrià
    Veure vídeo

    Mercats del Ninot, L'Hospitalet i Sarrià

    Anem fins al mercat del Ninot de Barcelona, on coneixem un peixater d'aquells de tota la vida, el Xavier, a qui acompanyem a la llotja de Barcelona. Veiem com els cuiners del Disfrutar, un dels millors restaurants del món, creen un plat innovador i, sobretot, de mercat, ja que són clients del Ninot. El Joan, un cuiner reconvertit en paradista, ens descobreix tot un món darrere els tradicionals biquinis, i coneixem l'Aurora, una cinèfila al capdavant del Videoinstan, un videoclub històric amb més de 46.000 referències, ara situat a l'esquerra de l'Eixample.

    A Sarrià ens trobem amb els Margarit, una nissaga de xarcuters que uneix l'experiència de la Dolors amb l'empenta de la nova generació, els seus nebots Joan i Martí, dos germans molt joves que estan aprenent l'ofici a l'obrador familiar. I dels nouvinguts als històrics, com la centenària pastisseria Foix, que endolceix el barri des del 1886. No ens en anem de Sarrià sense tastar les propostes gastronòmiques per menjar a casa del cuiner Jordi Vilà.

    A Santa Eulàlia, a l'Hospitalet de Llobregat, matinem amb el Mingo, que serveix cafès i somriures des de darrere la barra del mercat. La Natàlia ens demostra que els joves també tenen lloc a les parades del mercat, i descobrim els secrets del bacallà de la mà de la Montse i la Lourdes, dues germanes que, de bacallà, en saben un bon tros.

    Anem fins al mercat del Ninot de Barcelona, on coneixem un peixater d'aquells de tota la vida, el Xavier, a qui acompanyem a la llotja de Barcelona. Veiem com els cuiners del Disfrutar, un dels millors restaurants del món, creen un plat innovador i, sobretot, de mercat, ja que són clients del Ninot. El Joan, un cuiner reconvertit en paradista, ens descobreix tot un món darrere els tradicionals biquinis, i coneixem l'Aurora, una cinèfila al capdavant del Videoinstan, un videoclub històric amb més de 46.000 referències, ara situat a l'esquerra de l'Eixample. A Sarrià ens trobem amb els Margarit, una nissaga de xarcuters que uneix l'experiència de la Dolors amb l'empenta de la nova generació, els seus nebots Joan i Martí, dos germans molt joves que estan aprenent l'ofici a l'obrador familiar. I dels nouvinguts als històrics, com la centenària pastisseria Foix, que endolceix el barri des del 1886. No ens en anem de Sarrià sense tastar les propostes gastronòmiques per menjar a casa del cuiner Jordi Vilà. A Santa Eulàlia, a l'Hospitalet de Llobregat, matinem amb el Mingo, que serveix cafès i somriures des de darrere la barra del mercat. La Natàlia ens demostra que els joves també tenen lloc a les parades del mercat, i descobrim els secrets del bacallà de la mà de la Montse i la Lourdes, dues germanes que, de bacallà, en saben un bon tros.

  • Mercats de Santa Caterina, Vilafranca del Penedès i el Clot
    Veure vídeo

    Mercats de Santa Caterina, Vilafranca del Penedès i el Clot

    Anem fins el Mercat de Santa Caterina de Barcelona per conèixer el David, un carnisser enamorat de l'òpera. Parlem amb L'Ana, una estilista gastronòmica d'aquelles que aconsegueixen que mengem pels ulls, i som testimonis del renaixement de la Brunells, una pastisseria emblemàtica del barri.

    A Vilafranca del Penedès sabem com ha estat per a l'Àgueda convertir-se en agricultora i comerciant, partint de zero. Coneixem l'Oriol, el xef propietari del Cigró d'Or, situat a sobre del Mercat de la Carn, i veiem com s'ha hagut d'adaptar a la Covid. Sortim a fer un tomb amb el Salvador, l'últim pastor de Vilafranca, que és alhora carnisser.

    També visitem el mercat del Clot de Barcelona, on l'Enric, tot un expert en el món de la pasta, ens explica com el mercat va adaptar-se als pitjors moments de la pandèmia de la Covid-19. I sortim al carrer per conèixer la Tutu, que ens introdueix a la cuina vietnamita amb un somriure, mentre, amb el restaurant tancat, prepara menjar per emportar, i el Ferran i la Pilar, mare i fill, de la bodega (celler taverna) Sopena, un establiment del segle XIX en ple eix comercial del Clot.

    Anem fins el Mercat de Santa Caterina de Barcelona per conèixer el David, un carnisser enamorat de l'òpera. Parlem amb L'Ana, una estilista gastronòmica d'aquelles que aconsegueixen que mengem pels ulls, i som testimonis del renaixement de la Brunells, una pastisseria emblemàtica del barri. A Vilafranca del Penedès sabem com ha estat per a l'Àgueda convertir-se en agricultora i comerciant, partint de zero. Coneixem l'Oriol, el xef propietari del Cigró d'Or, situat a sobre del Mercat de la Carn, i veiem com s'ha hagut d'adaptar a la Covid. Sortim a fer un tomb amb el Salvador, l'últim pastor de Vilafranca, que és alhora carnisser. També visitem el mercat del Clot de Barcelona, on l'Enric, tot un expert en el món de la pasta, ens explica com el mercat va adaptar-se als pitjors moments de la pandèmia de la Covid-19. I sortim al carrer per conèixer la Tutu, que ens introdueix a la cuina vietnamita amb un somriure, mentre, amb el restaurant tancat, prepara menjar per emportar, i el Ferran i la Pilar, mare i fill, de la bodega (celler taverna) Sopena, un establiment del segle XIX en ple eix comercial del Clot.

  • Mercat Municipal de Sitges, Central de Tarragona i d'Horta, a Barcelona
    Veure vídeo

    Mercat Municipal de Sitges, Central de Tarragona i d'Horta, a Barcelona

    En aquest capítol ens sumem a l'Ester i la Vinyet, mare i filla, en la seva trobada setmanal al mercat de Sitges, i amb elles aprenem com es fa un autèntic arròs a la sitgetana. Allà ens trobem amb el Ricky, un cuiner anglès tatuat fins a les celles (literalment) convençut que la galeria del producte fresc que és el mercat és el millor reclam per acostar la cuina catalana als visitants de la població. Al mercat de Sitges també hi trobem una parada de venda directa de fruita i horta, la del Daniel, un excomercial que ven el que produeixen els camps que conrea. L'acompanyem a Mercabarna, on hi ha la cooperativa de pagesos d'agricultura ecològica de la qual és soci per endur-se el que necessita i ell no té. Al mercat Central de Tarragona seguim el Josep en les seves tres ocupacions, la de llibreter, la de venedor de pastissos al mercat i la de casteller, tot un senyor de Tarragona! Si encara no ho heu fet, us convidem a sentir com sona el carilló i a conèixer la Carmeta, una peixatera nascuda al Serrallo molt pessimista amb l'estat actual del mar. També visitem el mercat d'Horta, a Barcelona, on coneixem l'Eva, la florista del mercat, poc convençuda de la reforma integral que s'hi ha de fer, i el pessebrista oficial, que reprodueix les parades en figuretes. Finalment, comprem números per a una rifa que involucra tot el mercat. Tot això acompanyat de moltes més històries de la nostra Gent de Mercats!

    En aquest capítol ens sumem a l'Ester i la Vinyet, mare i filla, en la seva trobada setmanal al mercat de Sitges, i amb elles aprenem com es fa un autèntic arròs a la sitgetana. Allà ens trobem amb el Ricky, un cuiner anglès tatuat fins a les celles (literalment) convençut que la galeria del producte fresc que és el mercat és el millor reclam per acostar la cuina catalana als visitants de la població. Al mercat de Sitges també hi trobem una parada de venda directa de fruita i horta, la del Daniel, un excomercial que ven el que produeixen els camps que conrea. L'acompanyem a Mercabarna, on hi ha la cooperativa de pagesos d'agricultura ecològica de la qual és soci per endur-se el que necessita i ell no té. Al mercat Central de Tarragona seguim el Josep en les seves tres ocupacions, la de llibreter, la de venedor de pastissos al mercat i la de casteller, tot un senyor de Tarragona! Si encara no ho heu fet, us convidem a sentir com sona el carilló i a conèixer la Carmeta, una peixatera nascuda al Serrallo molt pessimista amb l'estat actual del mar. També visitem el mercat d'Horta, a Barcelona, on coneixem l'Eva, la florista del mercat, poc convençuda de la reforma integral que s'hi ha de fer, i el pessebrista oficial, que reprodueix les parades en figuretes. Finalment, comprem números per a una rifa que involucra tot el mercat. Tot això acompanyat de moltes més històries de la nostra Gent de Mercats!

  • Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Central de Reus
    Veure vídeo

    Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Central de Reus

    Visitem el remodelat mercat de Sant Antoni per conèixer la Maria Masclans, part d'una nissaga centenària de bacallaners, que gestiona dues parades i un bar. Ah! I amb quatre fills encara té temps de posar d'acord els companys, com a presidenta dels comerciants d'alimentació. Veurem com, en un mercat tan antic, hi ha paradistes que s'han criat pràcticament junts i vides senceres que transcorren entre aquestes parets. Sant Antoni és "dos mercats en un", com ens expliquen els Bernaus, d'una de les botigues dels encants de roba que amb la remodelació s'han pogut oblidar d'allò de muntar i desmuntar parada cada dia. Al mercat de fruites i verdures de Mercabarna, coneixerem l'empresa de cítrics que ara porta la Montse Sanahuja i el seu orgullós pare, el Florencio, que hi va de tant en tant per retrobar-se amb antics companys i clients, com la Carme, que té parada a Sant Antoni. També visitarem el mercat de Provençals per encomanar-nos pel bon rotllo que es respira entre els seus paradistes, que munten taules al bell mig del mercat per dinar junts el dia que obren a la tarda. Amb el Juan Antonio, d'una família de carnissers, ens mourem entre les parades del mercat ambulant dels dimecres, on, al seu torn, té clients de fa molts anys, com la Mari. Celebrarem el Corpus al Mercat Central de Reus, i veurem com fa la coca amb cireres, típica d'aquest dia, la bloguera Marta Jubert, que compra les cireres a l'Anna Gisbert. Un bon amic de l'Anna, que va cada dia a la seva parada i a la de la pesca salada dels Vidal, és el Ferran Cerro, un cuiner que ha voltat molt per restaurants amb estrella fins a establir-se a casa, en un establiment propi on fa la cuina amb productes frescos comprats al dia. Històries de tots els sabors a "Gent de mercats".

    Visitem el remodelat mercat de Sant Antoni per conèixer la Maria Masclans, part d'una nissaga centenària de bacallaners, que gestiona dues parades i un bar. Ah! I amb quatre fills encara té temps de posar d'acord els companys, com a presidenta dels comerciants d'alimentació. Veurem com, en un mercat tan antic, hi ha paradistes que s'han criat pràcticament junts i vides senceres que transcorren entre aquestes parets. Sant Antoni és "dos mercats en un", com ens expliquen els Bernaus, d'una de les botigues dels encants de roba que amb la remodelació s'han pogut oblidar d'allò de muntar i desmuntar parada cada dia. Al mercat de fruites i verdures de Mercabarna, coneixerem l'empresa de cítrics que ara porta la Montse Sanahuja i el seu orgullós pare, el Florencio, que hi va de tant en tant per retrobar-se amb antics companys i clients, com la Carme, que té parada a Sant Antoni. També visitarem el mercat de Provençals per encomanar-nos pel bon rotllo que es respira entre els seus paradistes, que munten taules al bell mig del mercat per dinar junts el dia que obren a la tarda. Amb el Juan Antonio, d'una família de carnissers, ens mourem entre les parades del mercat ambulant dels dimecres, on, al seu torn, té clients de fa molts anys, com la Mari. Celebrarem el Corpus al Mercat Central de Reus, i veurem com fa la coca amb cireres, típica d'aquest dia, la bloguera Marta Jubert, que compra les cireres a l'Anna Gisbert. Un bon amic de l'Anna, que va cada dia a la seva parada i a la de la pesca salada dels Vidal, és el Ferran Cerro, un cuiner que ha voltat molt per restaurants amb estrella fins a establir-se a casa, en un establiment propi on fa la cuina amb productes frescos comprats al dia. Històries de tots els sabors a "Gent de mercats".

  • Gent dels mercats Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i de la plaça de Cuba de Mataró
    Veure vídeo

    Gent dels mercats Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i de la plaça de Cuba de Mataró

    N'hi ha que s'han passat tota una vida al mercat, i d'altres que tot just emprenen un nou negoci. Al mercat de Sabadell coneixerem diversos d'aquests perfils; joves que han ampliat els comerços dels seus pares, com l'Àlex Castany, al costat d'altres que són els nous al mercat com els Davids, que acaben d'obrir una parada de sushi. Si és per conèixer bones iniciatives comercials, no us perdeu la història del Manel Andreu, que amb 90 anys, els mateixos que el mercat, resumeix una vida d'emprenedoria. Qui també s'ha passat la vida entre parades és la Rosario, que des del mercat provisional espera amb ganes la renovació de la nova Abaceria de Gràcia. Tot i que hi va començar molt joveneta, la seva no seria una història excepcional, si no fos que té 88 anys i es lleva cada dia a les 4h, fora de Barcelona, per poder seguir darrere el taulell. A Mataró coneixerem la història del Raúl, un enginyer informàtic reconvertit en pagès, masover i venedor, que té parada al mercat de la plaça de Cuba. Entre els seus clients hi ha la María, que ha "descobert" que comprant productes frescos al mercat ha millorat sensiblement de la malaltia que té. Acompanyarem la Teresa Codina a la llotja d'Arenys, tota una senyora del peix, amb parada al mercat. I sense moure'ns d'aquí aprendrem a cuinar aprofitant tot el que tenim al rebost per evitar el malbaratament. Un altre bon grapat d'històries de la Gent de Mercats.

    N'hi ha que s'han passat tota una vida al mercat, i d'altres que tot just emprenen un nou negoci. Al mercat de Sabadell coneixerem diversos d'aquests perfils; joves que han ampliat els comerços dels seus pares, com l'Àlex Castany, al costat d'altres que són els nous al mercat com els Davids, que acaben d'obrir una parada de sushi. Si és per conèixer bones iniciatives comercials, no us perdeu la història del Manel Andreu, que amb 90 anys, els mateixos que el mercat, resumeix una vida d'emprenedoria. Qui també s'ha passat la vida entre parades és la Rosario, que des del mercat provisional espera amb ganes la renovació de la nova Abaceria de Gràcia. Tot i que hi va començar molt joveneta, la seva no seria una història excepcional, si no fos que té 88 anys i es lleva cada dia a les 4h, fora de Barcelona, per poder seguir darrere el taulell. A Mataró coneixerem la història del Raúl, un enginyer informàtic reconvertit en pagès, masover i venedor, que té parada al mercat de la plaça de Cuba. Entre els seus clients hi ha la María, que ha "descobert" que comprant productes frescos al mercat ha millorat sensiblement de la malaltia que té. Acompanyarem la Teresa Codina a la llotja d'Arenys, tota una senyora del peix, amb parada al mercat. I sense moure'ns d'aquí aprendrem a cuinar aprofitant tot el que tenim al rebost per evitar el malbaratament. Un altre bon grapat d'històries de la Gent de Mercats.

  • Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona
    Veure vídeo

    Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona

    Aquest capítol és la prova que al mercat es pot trobar gent d'allò més diversa. Al mercat de Sants coneixerem els peixaters Leyva. El Francesc està a punt de deixar el negoci en mans del seu fill Pere, però encara que comparteixen la feina a la parada i, de matinada, van a comprar el peix a Mercabarna, un mercat central amb codis propis. A l'Aula de Cuina de Sants coneixerem els participants en un taller contrarellotge per fer una carmanyola saludable. A Vilanova i la Geltrú, la cuina que fa la Mimi al bar del Mercat del Centre és coneguda dins i fora del mercat. Ha nascut allà, com qui diu, i no se li escapa res del que hi passa. D'una altra nissaga de peixaters, els Perelló, també de Vilanova, ens fixarem especialment en el Xavier, que tan aviat talla peix com carn, ja que ha hagut d'aprendre aquest altre ofici per amor. Amb el Xavier i el Sergi, el seu germà, veurem com funciona la subhasta del peix a la llotja de Vilanova. Tots els mercats tenen personatges entranyables, i aquí hem conegut la Remei, una pagesa amb parada a fora, i la Provi, una dependenta que està a l'atur i s'enyora dels companys amb qui ha compartit la vida. Finalment, al mercat de la Mercè serem testimonis d'un paradista que plega, el Jaume Vila, en aquest cas sense tenir relleu a la família. Aquí veurem com fer esport uneix a molts dependents, amb l'equip de runners del mercat. Que degusteu totes les seves històries!

    Aquest capítol és la prova que al mercat es pot trobar gent d'allò més diversa. Al mercat de Sants coneixerem els peixaters Leyva. El Francesc està a punt de deixar el negoci en mans del seu fill Pere, però encara que comparteixen la feina a la parada i, de matinada, van a comprar el peix a Mercabarna, un mercat central amb codis propis. A l'Aula de Cuina de Sants coneixerem els participants en un taller contrarellotge per fer una carmanyola saludable. A Vilanova i la Geltrú, la cuina que fa la Mimi al bar del Mercat del Centre és coneguda dins i fora del mercat. Ha nascut allà, com qui diu, i no se li escapa res del que hi passa. D'una altra nissaga de peixaters, els Perelló, també de Vilanova, ens fixarem especialment en el Xavier, que tan aviat talla peix com carn, ja que ha hagut d'aprendre aquest altre ofici per amor. Amb el Xavier i el Sergi, el seu germà, veurem com funciona la subhasta del peix a la llotja de Vilanova. Tots els mercats tenen personatges entranyables, i aquí hem conegut la Remei, una pagesa amb parada a fora, i la Provi, una dependenta que està a l'atur i s'enyora dels companys amb qui ha compartit la vida. Finalment, al mercat de la Mercè serem testimonis d'un paradista que plega, el Jaume Vila, en aquest cas sense tenir relleu a la família. Aquí veurem com fer esport uneix a molts dependents, amb l'equip de runners del mercat. Que degusteu totes les seves històries!

  • Els mercats de la Concepció de Barcelona, de la Masuca d'Igualada i municipal de Tortosa
    Veure vídeo

    Els mercats de la Concepció de Barcelona, de la Masuca d'Igualada i municipal de Tortosa

    Anem fins al mercat de la Concepció de Barcelona per conèixer l'Àngels Fisas, una paradista de fruites i hortalisses amb els camps al Baix Llobregat que agrairia que els dies tinguessin 25 hores. La seguim tot un dia i la veiem compartir les feines del camp amb el seu fill i soci, el Lluís, un pagès que cultiva una trentena de varietats de tomàquets i no n'ha tastat mai ni un! Al mercat de la Masuca d'Igualada coneixem les tres generacions de les Esquius i una altra emprenedora incansable, l'Olga Rovira, creadora del "sushi català". Sense moure'ns de la Masuca preparem una truita amb plantes "oblidades"; herbes silvestres recuperades per a la cuina per un grup de joves molt actiu, els de l'Eixarcolant. I pel riu arribem a Tortosa, on el mercat, un temple construït a finals del segle XIX, és tota una font de vivències, com les que expliquen la Camencín, la Pepita o el Manolo, exparadistes, o la Carme Loras i el Jordi Sorolla, bacallaners en actiu. Anem fins a la serra del Cardó i del Boix a conèixer els últims pastors de cabres d'aquells paratges, que són els pares del carnisser Julián Montero, i comprovem com el mercat de Tortosa continua sent un centre de reunió i una galeria dels productes singulars de les Terres de l'Ebre. Tres mercats amb històries per triar i remenar!

    Anem fins al mercat de la Concepció de Barcelona per conèixer l'Àngels Fisas, una paradista de fruites i hortalisses amb els camps al Baix Llobregat que agrairia que els dies tinguessin 25 hores. La seguim tot un dia i la veiem compartir les feines del camp amb el seu fill i soci, el Lluís, un pagès que cultiva una trentena de varietats de tomàquets i no n'ha tastat mai ni un! Al mercat de la Masuca d'Igualada coneixem les tres generacions de les Esquius i una altra emprenedora incansable, l'Olga Rovira, creadora del "sushi català". Sense moure'ns de la Masuca preparem una truita amb plantes "oblidades"; herbes silvestres recuperades per a la cuina per un grup de joves molt actiu, els de l'Eixarcolant. I pel riu arribem a Tortosa, on el mercat, un temple construït a finals del segle XIX, és tota una font de vivències, com les que expliquen la Camencín, la Pepita o el Manolo, exparadistes, o la Carme Loras i el Jordi Sorolla, bacallaners en actiu. Anem fins a la serra del Cardó i del Boix a conèixer els últims pastors de cabres d'aquells paratges, que són els pares del carnisser Julián Montero, i comprovem com el mercat de Tortosa continua sent un centre de reunió i una galeria dels productes singulars de les Terres de l'Ebre. Tres mercats amb històries per triar i remenar!

  • Els mercats del Carmel i de l'Estrella de Barcelona i el Mercat de la Independència de Terrassa
    Veure vídeo

    Els mercats del Carmel i de l'Estrella de Barcelona i el Mercat de la Independència de Terrassa

    En aquest capítol ens activem amb el grup de zumba del mercat del Carmel de Barcelona. Un dia a la setmana, durant el descans del migdia, paradistes de totes les edats es reuneixen per ballar, com l'Amparo de les olives, o el Pau, que amb 15 anys té clar que vol ser peixater com els pares i els avis, encara que hagi de matinar molt per anar a Mercabarna. Al mercat de l'Estrella, el Xavi Arbolí ens demostra que es mou com peix dins de l'aigua tant darrere el taulell de la seva peixateria com davant la càmera de la websèrie del mercat, en la faceta d'actor amateur. Al Mercat de la Independència de Terrassa descobrim la terregada, la botifarra "inventada" a la localitat i que ara s'hi identifica. El Jordi, un cuiner que ha triat fer cuina de mercat, al mercat, la posa en un plat del menú del dia. Aquí coneixem també els de Ca n'Oliveró, el Pere i l'Assumpta, que tenen el camps a Castellbisbal i fan la venda directa, amb parada fixa al mercat, des dels temps dels avis.

    En aquest capítol ens activem amb el grup de zumba del mercat del Carmel de Barcelona. Un dia a la setmana, durant el descans del migdia, paradistes de totes les edats es reuneixen per ballar, com l'Amparo de les olives, o el Pau, que amb 15 anys té clar que vol ser peixater com els pares i els avis, encara que hagi de matinar molt per anar a Mercabarna. Al mercat de l'Estrella, el Xavi Arbolí ens demostra que es mou com peix dins de l'aigua tant darrere el taulell de la seva peixateria com davant la càmera de la websèrie del mercat, en la faceta d'actor amateur. Al Mercat de la Independència de Terrassa descobrim la terregada, la botifarra "inventada" a la localitat i que ara s'hi identifica. El Jordi, un cuiner que ha triat fer cuina de mercat, al mercat, la posa en un plat del menú del dia. Aquí coneixem també els de Ca n'Oliveró, el Pere i l'Assumpta, que tenen el camps a Castellbisbal i fan la venda directa, amb parada fixa al mercat, des dels temps dels avis.

Anar al contingut