Espinàs. L'ofici de conversar

Durant deu anys, entre el 1984 i el 1994, l'escriptor Josep Maria Espinàs, va presentar i dirigir tres programes d'entrevistes a TV3 i al C33." Identitats" el programa més emblemàtic. Malgrat els canvis que hi ha hagut al país en els últims 30 anys, malgrat l'evolució que també s'ha produït a TV3 durant aquest període, les entrevistes que va fer Espinàs no han perdut gens de força.

Aquest documental se centra en allò que, en el món del periodisme, es pot considerar un ofici més: el d'entrevistador. Josep Maria Espinàs rep a casa seva la periodista Peté Soler i, al llarg de gairebé una hora, recorda el seu pas per Televisió de Catalunya, amb tot d'anècdotes que es complementen amb imatges dels seus programes. Ens explica la manera que té d'entrevistar, de "conversar" -com li agrada de dir-, i ens parla de la importància del tempo; de com generar un clima de confiança amb l'entrevistat o de com conduir la xerrada... en definitiva, de la seva experiència davant les càmeres en un moment en què s'estaven formant encara molts dels actuals professionals del periodisme. 

A "L'ofici de conversar", Espinàs, autor de 90 llibres i més de 10.000 articles, també ens parla del seu ofici d'escriptor, que sempre ha sabut compaginar amb les nombroses activitats que l'han envoltat. 


El pas d'Espinàs per Televisió de Catalunya

El primer programa que Josep Maria Espinàs va dirigir i presentar a TV3 va ser "Identitats", entre el 1984 i el 1988. Es tractava d'entrevistes en profunditat a personatges reconeguts del món artístic, científic o cultural. Però també n'hi van haver d'altres a desconeguts, com al pastor de Toralla o a l'enterramorts de Berga, convidats a "Personal i intransferible" (1991-1994). Un tercer programa que també va dirigir i presentar va ser "Senyals", al 33 (1989-1991), un programa de converses al voltant d'un tema d'interès per al país.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3