TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 24/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/01/2017

  Una universitat que té en plantilla un ramat d'ovelles i cabres i un pastor! Un fet ben curiós, però que té la seva explicació. La Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma aposta per mostrar als seus alumnes com és la vida real dels veterinaris en tots els seus àmbits. Així que coneixerem els altres treballadors de la Universitat: 10 rucs catalans, 2 eugues i 250 ovelles entre molts altres animals.

 • Espai Terra - 23/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/01/2017

  Per fi ha arribat la primera gran nevada d'aquest hivern al Pirineu i fins a totes les valls i cotes baixes, just la setmana dels barbuts. Als pobles i viles de la ribera de la Noguera Pallaresa s'hi van acumular entre 20 i 60 cm entre els 900 i els 1.200 metres d'alçada. La neu porta postals de gran bellesa al bosc, al riu, als prats i als pobles, però també problemes a les carreteres i als carrers. Viurem la nevada a Llavorsí i Escaló, i també una de les formacions geològiques més curioses del Pallars: l'Argenteria, al congost de Collegats.

 • Espai Terra - 20/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/01/2017

  Descobrirem els jardins que s'amaguen dins de les illes de l'Eixample de Barcelona. El 1860, Ildefons Cerdà va dissenyar aquesta àrea de Barcelona de manera que cada interior d'illa dels edificis fos una zona verda, un pulmó per a la ciutat, perquè els habitants visquessin en un lloc amb tant d'espai construït com enjardinat. Era una ciutat ideal que l'especulació urbanística no va deixar que es materialitzés. Afortunadament, a poc a poc, aquests espais s'estan transformant en jardins, la Cori Calero n'ha visitat alguns i ens ho mostrarà aquest divendres.

 • Espai Terra - 19/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/01/2017

  La Sagrada Família acaba d'iniciar la construcció de les sis torres centrals (les 4 dels evangelistes, la de la Mare de Déu i la de Jesucrist). Comença així un període en què la silueta del temple canviarà mes rere mes. A peu de carrer, els vianants veurem com les grues eleven plafons fets de pedra massissa i acer fins a encaixar-los allà on toca. Però el que molta gent no sap és que els milers de blocs de pedra que faran falta ¿i d'altres materials¿ es treballen abans en un taller del Bages. És un recinte de vuit hectàrees poc conegut i del qual podríem dir que és on realment s'està construint la basílica. Excepcionalment ens han obert les portes per veure com combinen el disseny gaudinià amb les tecnologies constructives més avançades. L'Eduard Querol n'ha estat testimoni a peu de terra... i a més de 60 metres d'alçada!

 • Espai Terra - 18/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 18/01/2017

  El litoral català és un autèntic tresor on s'amaguen les restes de centenars de naufragis de tots els temps. Només l'any passat, per exemple, es van localitzar les restes d'un vaixell romà del segle I dC enfonsat a la zona de les illes Formigues. Es troba a més de 40 metres de fondària, transportava un carregament de garum ¿una salsa de peix molt apreciada durant l'antiguitat clàssica¿ procedent de l'actual Andalusia. Una altra recent troballa, de gran importància, és la d'un vaixell de guerra britànic, localitzat davant la costa de Deltebre, que tot just ara s'ha acabat d'investigar. Aquest dimecres, al Joc de Catalunya, parlarem amb Gustau Vivar, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, perquè ens expliqui com és la feina de catalogació i conservació de tots aquests tresors.

 • Espai Terra - 17/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 17/01/2017

  Aquest dimarts, la Tana Collados ens portarà al Pallars Jussà, on dormen a l'hivern les vinyes del celler Castell d'Encús, a 1.000 m d'altitud. L'enòleg i propietari del Celler, Raül Bobet, hi ha trobat prou "energies" per quedar-s'hi, la tel·lúrica i l'espiritual ¿que el guia¿, i la geotèrmica, que canalitza en una moderna instal·lació.

 • Espai Terra - 16/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/01/2017

  El Prat de Bacies és un gran altiplà de pastures a més de 2.000 metres d'altitud que es troba al massís del Port del Comte. Les nevades que van caure al començament de temporada van fer una base de neu molt compacta que podria quedar-s'hi bona part de l'hivern. En anys com aquest és un bon lloc per practicar les raquetes de neu, l'esquí de muntanya o, fins i tot, el múixing. Dilluns que ve, amb l'Eloi Cordomí, aixecarem el dron de l'"Espai Terra", que ens acompanyarà en la nostra descoberta hivernal d'aquest altiplà prepirinenc.

 • Espai Terra - 13/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 13/01/2017

  A Catalunya existeix un arbre capaç de viure durant 8 segles, i que pot arribar a fer uns impressionants 50 metres d'alt. Aquest arbre és el pi de la varietat pinassa i, malauradament, la majoria de vegades desapareix abans de poder assolir una edat madura. Els boscos de pinassa estan desapareixent, però amb la Cori aquest divendres coneixerem el projecte europeu Life que s'ha proposat conservar l'hàbitat d'aquesta espècie.

 • Espai Terra - 12/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/01/2017

  Aquest dijous us parlarem de gossos, però d'uns gossos molt especials. Sabíeu que, a Catalunya, hi ha un grup de rescat aquàtic caní? Són uns gossos, majoritàriament de la raça Terranova, amb els seus guies, que estan preparats per a qualsevol emergència. Poden arrossegar 1.500 quilos dins l'aigua i en Rafel Bagot ha estat amb ells per veure com s'entrenen i com es preparen per a tot tipus d'eventualitat.

 • Espai Terra - 11/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 11/01/2017

  Lleida va registrar, el mes de desembre passat, el seu rècord amb menys hores de sol. Des del 1942 no hi havia hagut tants dies seguits de boira. Per això, la Cori, que, com saben els nostres seguidors, és de Lleida, ha decidit marxar cap allà per mostrar-nos com es viu i què en pensen els lleidatans d'aquest clima, que, vist des d'altres llocs, sembla més aviat " inhòspit". Ho veurem dimecres.

 • Espai Terra - 10/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/01/2017

  El poble de Gurb, a Osona, s'ha convertit en el primer de l'estat a desplegar la fibra òptica a través de la canalització de l'aigua. És una idea que prové d'Anglaterra i Alemanya i que permet que una vintena de masies allunyades del nucli urbà puguin tenir internet a casa. Rafel Bagot hi ha anat per conèixer com funciona aquest sistema i parlar amb els protagonistes d'aquesta iniciativa i també els usuaris del servei.

 • Espai Terra - 09/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/01/2017

  Després de buscar bolets pels boscos de tot Catalunya, el Dani comença l'any proposant-nos rutes pel país per descobrir llocs especials, amb una orografia especial. I ha començat pel Baix Camp; en concret, ens portarà a conèixer La Febró, on trobarem tot un seguit de coves i avencs que formen un paisatge increïble. Més de 1.800 metres de galeries sota terra, amb caigudes, esquerdes de més de 30 metres de profunditat. Dilluns anem al fons de la terra!

 • Espai Terra - 23/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/12/2016

  Sabíeu que la zona de les Guilleries és la màxima productora d'avets del sud d'Europa? Rafel Bagot ha anat a Sant Hilari Sacalm per conèixer, de més a prop, aquests arbres que tenim molt presents en les festes de Nadal. Sabrem quines varietats hi trobem, com són, com els hem de tractar i a quins països s'exporten els arbres de Nadal que produïm a Catalunya. A més, participarem en un taller de confecció d'ornaments nadalencs naturals. Materials reciclables per a unes decoracions sostenibles.

 • Espai Terra - 22/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/12/2016

  Aquest dijous visitarem Sa Roncadora, una escletxa natural de roca a prop de Tamariu que connecta amb el mar i forma un bufador. En dies de gran temporal de llevant com el d'ahir, les onades penetren amb força per l'esquerda i produeixen l'efecte d'un guèiser d'aigua salada que apareix enmig del bosc. Eloi Cordomí va presenciar aquest fenomen natural tan especial, que es repeteix un cop cada dos o tres anys, i demà ens ho ensenyarà.

 • Espai Terra - 21/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 21/12/2016

  Dimecres dedicarem el programa a algunes de les tradicions més arrelades a Catalunya per aquestes festes. Amb l'Enric Oller visitarem el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, que aquest any fa la 66a exposició de pessebres, on també seran molt destacades les nadales davant el pessebre. Al plató vindran alguns d'aquests grans apassionats del pessebre i ens mostraran com fan les seves obres. I amb el Jordi Aguilera, una altra de les grans tradicions nadalenques, la representació d'"Els pastorets".

Anar al contingut