TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 15/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/02/2017

  Aquesta setmana, el "Joc de Catalunya" ens porta fins al gel polar. Des de fa molts anys, els investigadors catalans han tingut un paper molt actiu en la recerca que es fa a l'Antàrtida, des de pioners com els professors Antoni Ballester i Josefina Castellví fins a la missió que hi ha actualment navegant a la zona, amb l'oceanògraf Rafel Simó, de l'Institut de Ciències del Mar, a bord. La disminució del gel als dos pols és un motiu constant de preocupació per als experts en canvi climàtic. A l'Antàrtida, els científics estan pendents de l'evolució de l'imminent despreniment d'un enorme iceberg de la mida de la província de Girona. L'Àrtic ha arribat als seus mínims històrics de gel durant la tardor passada. Les temperatures han marcat deu graus per sobre del que és habitual i el gel no ha parat de disminuir. Com afecta el canvi climàtic els pols? Quines conseqüències pot tenir sobre el nostre planeta a mitjà i llarg terminis? De tot plegat, en parlarem amb un expert, aquest dimecres.

 • Espai Terra - Programa 1500
  Veure vídeo

  Espai Terra - Programa 1500

  Aquest dimarts, l'"Espai terra" celebra el programa 1500 i evidentment ho volem fer amb tots els nostres seguidors que any rere any ens han acompanyat. Des de l'abril de l'any 2009 hem treballat per mostrar el territori, per parlar de les tradicions del nostre país, per proposar infinitat de rutes per conèixer-lo, parlar de tot el que sigui preservació de la natura, respecte pel medi que ens envolta i fins i tot consells per intentar ajudar a evitar el fantasma del canvi climàtic i els seus efectes perniciosos. Estaran al plató d'aquest dimarts tots o gairebé tots els nostres reporters actuals i també recordarem els que, en un moment o altre, han estat també amb nosaltres, amb les millors anècdotes i imatges divertides que també us hem ensenyat durant tots aquests anys al programa.

 • Espai Terra - 13/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 13/02/2017

  Dilluns que ve coneixerem algunes de les singularitats naturals que formen part del Geoparc de la Catalunya Central, a la comarca del Bages. Recorrerem un tram del Llobregat entre el Pont de Vilomara i Sant Benet de Bages on trobarem salts d'aigua, roques erosionades amb formes curioses i fins i tot, un pont de pedra natural de 25 metres. Entre els espectadors del programa sortejarem un cap de setmana per conèixer aquest entorn tan especial.

 • Espai Terra - 10/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/02/2017

  I aquest divendres, la Tana Collados ens acosta al Baix Llobregat per descobrir a fons el Parc Agrari. Aquest espai agrícola protegit, que sobreviu a nusos viaris, al port, a l'aeroport i a espais industrials, està rebent nous pagesos, compromesos amb la terra i amb el llegat d'altres pagesos, alguns dels quals encara hi viuen.

 • Espai Terra - 09/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/02/2017

  Sabíeu que, molt a prop de les grans ciutats, encara hi ha gent que fa de pastor? En Rafel Bagot ha anat a conèixer un pare i un fill que porten a pasturar les seves ovelles i cabres a Collserola. Amb ells ha conversat d'aquest ofici que s'està perdent, de les feines que fan i de la tranquil·litat que es viu passejant els animals per la muntanya.

 • Espai Terra - 08/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 08/02/2017

  Aquest dimecres, el plató de l'"Espai Terra" es converteix en una estació de tren. Ens visita la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú. Aquest és un dels museus més importants d'Europa dedicat als trens, amb una col·lecció de màquines i de vagons autèntics, que es conserven tal com eren quan estaven en servei. Entre les joies del museu, hi ha un vagó del primer Talgo que feia la ruta Barcelona-Madrid, 28 locomotores de vapor de finals del segle XIX, o la rèplica històrica del primer tren que va funcionar a la península, el de la línia Barcelona-Mataró. Descobrirem alguns dels secrets d'aquest museu i al plató tindrem peces que segur que ens transportaran a l'època daurada del transport per ferrocarril.

 • Espai Terra - 07/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 07/02/2017

  Catalunya és terra d'oliveres i d'olis de qualitat. Amb el temps, però, els molins on aixafar i premsar les olives, especialment els més petits, han anat desapareixent per culpa de la competència de la producció industrial. Però encara hi ha reductes que resisteixen. Amb l'Eduard Querol hem volgut redescobrir l'ofici de fer oli artesanalment. Per aconseguir-ho, ens hem desplaçat fins al petit municipi de Rajadell, al Bages, per conèixer un dels últims molins on trituren les olives amb pedra i n'extreuen l'oli en fred. Construït als anys 20 del segle passat, actualment s'ha reconvertit en una cooperativa en què el pagesos dels voltants i de fora de Catalunya porten la collita pròpia per transformar-la en "or verd". Al molí també es pot comprar oli verge extra d'oliveres del Bages. Ara bé, les instal·lacions només estan obertes de mitjan desembre fins a mitjan febrer, el que dura la temporada de l'oliva a la comarca. Aquest any, els estan traient l'oli de les mans... i en donem fe!

 • Espai Terra - 03/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 03/02/2017

  Estan considerats per la premsa internacional com els "Ferran Adrià" de les flors perquè són artistes florals tan creatius i innovadors que els seus rams i decoracions han revolucionat el món de la flor tallada. El seu nom artístic és Flowers by Bornay i tenen el taller a Barcelona, en una antiga fàbrica reconvertida en hivernacle. La Cori els ha visitat i ens ho ensenyarà divendres.

 • Espai Terra - 02/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 02/02/2017

  Sabíeu que els pilots d'aviació estudien assignatures relacionades amb la meteorologia durant la seva formació? Les condicions del temps són bàsiques a l'hora de prendre decisions quan s'està pilotant un avió. En Rafel Bagot ha estat a una escola de pilots i ha vist com interpreten els mapes del temps i aprenen a desenvolupar-se en diferents condicions meteorològiques usant el simulador de vol.

 • Espai Terra - 01/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 01/02/2017

  Aquesta setmana el Joc de Catalunya ens porta una fragància que segur que tots hem olorat alguna vegada: la de la loció Floïd per a després de l'afaitat. Contràriament al que molta gent creu, aquesta popular colònia no és d'origen estranger, sinó que va ser inventada per un barber català. I va ser el seu fill, Joan Baptista Cendrós, l'empresari que la va transformar en una primera marca internacional. Cendrós no només va ser un home de negocis d'èxit, sinó que amb els diners guanyats amb el Floïd es va convertir en un dels principals mecenes culturals del país durant el franquisme. Ara Cendrós és noticia per partida doble: protagonitza una exposició al Palau Robert, i el periodista Genís Sinca acaba de publicar la seva biografia, "El Cavaller Floïd". Genís Sinca ens acompanyarà al plató de l'Espai Terra per explicar-nos algunes de les millors anècdotes protagonitzades per aquest peculiar empresari i repassar alguns dels anuncis que van popularitzar la marca Floïd.

 • Espai Terra - 31/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 31/01/2017

  Dimarts la Tana Collados ens portarà al Baix Llobregat a visitar uns horts que pertanyen a una iniciativa solidària, Cuina Justa. El projecte que continua als obradors on es prepara càtering i menjar per a avions, dona ocupació a persones amb risc d'exclusió social o amb fragilitat mental. Ella ha compartit un dia amb ells i ens ho explicarà al plató.

 • Espai Terra - 30/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 30/01/2017

  Dilluns que ve anirem a la Cerdanya a acompanyar uns científics que estan estudiant la inversió tèrmica a la comarca. Aquest fenomen fa que les nits d'hivern siguin extremadament fredes amb temperatures pròpies de les regions siberianes. El dia que vam gravar el reportatge hi va haver la temperatura més baixa en 15 anys i vam aprofitar el fred extrem per localitzar el lloc més fred de la vall.

 • Espai Terra - 27/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 27/01/2017

  Sabeu què passa amb els arbres de Nadal, un cop han passat les festes? Doncs que una bona part es reciclen. Es porten a punts de recollida i van a parar a unes fàbriques on es trituren per fer-ne compost. En Rafel Bagot ha anat a Sant Hilari Sacalm a veure com es fa tot aquest procés, que tanca el cicle dels arbres de Nadal. Natura que torna a la natura.

 • Espai Terra - 26/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 26/01/2017

  Aquest dijous, Martí Boada no ha sortit de la ciutat de Barcelona. Hi ha volgut anar per demostrar que la biodiversitat no està renyida del tot amb una gran urbs com aquesta. Ens parlarà dels animals que comparteixen la ciutat amb nosaltres, des de les cotorres que comparteixen espais amb els coloms fins als falcons que han fet de la Sagrada Família casa seva.

 • Espai Terra - 25/01/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 25/01/2017

  Aquesta setmana, el Joc de Catalunya torna a convertir el plató de l'Espai Terra en un veritable laboratori de química. Ens visita el professor de la Universitat de Girona i divulgador científic Josep Duran, que proposarà en directe alguns experiments espectaculars. El tema d'aquesta setmana és el clima, ja que el professor Duran mirarà de reproduir a l'interior del plató el que hem viscut aquests últims dies a una gran part de Catalunya; és a dir: neu i gel. Barrejant diferents substàncies químiques, el repte serà aconseguir uns efectes "meteorològics" artificials que ni el Tomàs Molina serà capaç de preveure!

Anar al contingut