TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 08/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 08/03/2017

  Aquest dimecres, El Joc de Catalunya ens proposa una commemoració molt especial: el centenari de l'aparició del "TBO", una de les revistes infantils més populars de tots els temps. El 17 de març de 1917 va aparèixer el primer número d'aquesta publicació adreçada als més petits. El seu gran moment d'èxit va ser als anys 50 i 60, quan va arribar a tenir més de 600.000 lectors i va acabar donant nom a totes les revistes d'historietes, que es van conèixer com a "tebeos". A les seves pàgines hi van treballar alguns dels dibuixants més importants de l'època, com ara Opisso, Urda, Castanys, Coll i Blanco. Entre els seus personatges fixos en van destacar alguns, com ara els de "La familia Ulises i "Morcillón y Babali", de Benejam; "Josechu, el vasco", de Montañola, o "Los grandes inventos de TBO, del professor Franz de Copenhague", dibuixat en l'última etapa per Ramón Sabatés.

 • Espai Terra - 07/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 07/03/2017

  Amb el doctor Martí Boada, aquest dimarts parlarem de la regeneració de boscos. Ha anat a la Cerdanya per comprovar com la tala d'arbres escollits i una planificació adient fan que els boscos es puguin repoblar més ràpidament i obtenir un bosc més sa i més frondós. És a dir, la mà de l'home en aquest casos és beneficiosa per als nostres boscos. Però el Martí també ens parlarà d'un problema a què s'enfronten cada any precisament aquests boscos: la plaga de la processionària, que tot i que encara som a l'hivern, ja comença a fer acte de presència.

 • Espai Terra - 06/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 06/03/2017

  El sistema d'aigües subterrànies que circula entre la Garrotxa i la part baixa del riu Fluvià, camí de la Costa Brava, ens ha ofert dies enrere un fenomen que costa de veure i que ara feia tres anys que no passava. De cop, després d'un període de pluges destacades a les capçaleres dels rius de la Garrotxa, apareix un gran estany a prop de Banyoles, l'anomenada bassa o platja d'Espolla. Persisteix uns dies i aboca aigua al riu Fluvià en forma d'uns salts d'aigua fantàstics a l'altura del pla de Martís, a prop d'Esponellà. Les cascades d'aigua baixen amb abundància i fan una forta remor. Com que no es pot veure cada dia ni cada any, amb el Dani hem aprofitat per gaudir d'aquest estanyol efímer, intermitent, i l'hem sobrevolat a vista de dron.

 • Espai Terra - 03/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 03/03/2017

  I aquest divendres la Tana Collados ens portarà a conèixer els horts bio-dinàmics de Joan Salicrú a Vallgorguina. Coneixerem en aquest paratge de la Serra del Montnegre-Corredor la filosofia que impregna les pràctiques d'aquest mètode d'agricultura, on cada planta i cada animal compleixen una funció d'acord amb el cosmos.

 • Espai Terra - 02/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 02/03/2017

  El centre marí de L'Aquàrium de Barcelona acull 18 pingüins de Humboldt enllaçats amb les parelles respectives. Viuen en un ecosistema especialment dissenyat per mantenir les condicions climàtiques naturals de la costa Pacífica, d'on són originaris. El pingüí de Humboldt viu en temperatures fredes, entre 16 i 17 graus, i és capaç de nedar a velocitats fins a 20 quilòmetres per hora. L'Aquàrium de Barcelona fa més de 17 anys que estudia i protegeix aquesta espècie. Actualment, el pingüí de Humboldt es considera molt vulnerable. Aquest dijous en parlarem amb un dels cuidadors i veurem com ha anat una visita d'uns nens a L'Aquàrium que donaran menjar als animals.

 • Espai Terra - 01/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 01/03/2017

  Aquest dimecres, les protagonistes del "Joc de Catalunya" seran les motos d'època, uns vehicles clàssics que van circular per les carreteres i circuits de velocitat fa moltes dècades, i que el cap de setmana que ve es podran tornar a veure i tocar a la Fira RetroMoto, a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Barcelona té la taxa més gran de motos per habitant i el nombre més alt de matriculacions, però, a més, compta amb una gran tradició industrial, amb més d'un centenar de marques al llarg de la seva història. Per parlar-nos d'aquest certamen vindrà un dels col·leccionistes que hi participa i ens portarà alguna de les seves motos.

 • Espai Terra - 28/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 28/02/2017

  La plaga de l'escarabat "Tomicus" està arrasant, matant les pinedes del Maresme. Cori Calero ha anat a veure les tasques per intentar lluitar contra aquesta plaga que comporta la tala massiva dels arbres morts. Aquest dimarts en parlem amb ella i amb un especialista en plagues.

 • Espai Terra - 27/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 27/02/2017

  Aquest hivern hem tingut nombroses llevantades que han deixat el Pirineu Oriental replè de neu, com feia anys que no es veia. L'acumulació inusual de neu ha obligat els tècnics en nivologia i els artificiers a provocar allaus controlades per evitar mals majors. Dilluns que ve, amb l'Eloi, us ensenyarem la feina que es fa per avaluar el risc d'allaus i protegir un espai tan concorregut a l'hivern com la Vall de Núria.

 • Espai Terra - 24/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/02/2017

  Sabíeu que la ciutat de Barcelona té 15 horts urbans amb un total de gairebé 400 parcel·les? Doncs aquest divendres la Tana Collados ens mostrarà alguns d'aquests horts, equipaments per als barris que serveixen de lloc d'esbarjo per a persones majors de 65 anys i alhora tenen funcions pedagògiques per als infants que els visiten, que aprenen a reconèixer les hortalisses i verdures que són de temporada.

 • Espai Terra - 23/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/02/2017

  La feina d'una il·lustradora de natura no comença davant d'una llibreta o un ordinador, sinó enmig de l'entorn natural, seguint els animals i recorrent els espais naturals. Els seus dibuixos han de ser més reals fins i tot que una fotografia. Seguim l'aventura diària d'una dibuixant d'animals i descobrim com ho fa perquè els seus esbossos tinguin vida pròpia.

 • Espai Terra - 22/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/02/2017

  Demà és Dijous Llarder o Dijous Gras, el dia en què tradicionalment es dona el tret de sortida a les festes carnavalesques, de gran tradició al nostre país. Durant els pròxims dies els carrers de pobles i ciutats s'omplen amb les actuacions i desfilades de les comparses i les rues, amb carrosses i milers de participants disfressats. Catalunya té molts carnavals de renom com ara els de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sallent, Platja d'Aro o Torelló. Al programa volem destacar-ne un, el de Solsona, considerat un dels més populars i multitudinaris. Coneixerem alguns dels trets més singulars, com ara la tradició de les bates de colors o la dels "gegants bojos".

 • Espai Terra - 21/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 21/02/2017

  Us heu fixat si a les vostres ciutats o pobles veieu gavines en llocs on no hi haurien de ser? Està passant amb les gavines el que ha passat amb els porcs senglars? Sembla que el fet que cada cop es recicli més i hagin pràcticament desaparegut els antics abocadors fa que les gavines busquin aliment on sigui. Segur que n'heu vist algunes menjant coloms per Barcelona o en poblacions de la costa als contenidors d'escombraries. De tot això en parlarem al programa amb el nostre company Marc Pérez, que ens aportarà els coneixements d'un expert en aquesta matèria.

 • Espai Terra - 20/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/02/2017

  L'hivern ens brinda la possibilitat de gaudir de paisatges bonics i encantadors en molts llocs de Catalunya. Cada zona geogràfica té el seu referent. I si neva, aquest punt en concret agafa una bellesa màxima. A Barcelona, ho és el Tibidabo. A l'Empordà, el Canigó i la Mare de Déu del Mont. A Reus, la Mussara. A Terrassa i Sabadell, la Mola. I al nord d'Osona, és la serra de Bellmunt i el seu santuari. Amb el Dani hi farem una visita, entre turons nevats. Molta gent de la comarca hi puja cada dia a contemplar les vistes, a fer esport o a fer un bon àpat a l'hostal de Bellmunt.

 • Espai Terra - 17/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 17/02/2017

  I en la nostra cita setmanal amb el món de les plantes i l'horticultura, aquest divendres estarà amb nosaltres el paisatgista i dissenyador de jardins, Jorge Muñiz. Amb ell i el Rafel coneixerem els festivals de plantes més espectaculars que es fan al món i que són referent absolut per al sector. També veurem com podem ser creatius amb un hort urbà que tinguem a casa. Però aquest divendres també descobrirem una cova aquàtica, farem espeleologia submarina amb el nostre company d'esports Jaume Pinyol. Una cova que tenim a tocar. És al Baix Llobregat, un indret molt especial que compartirem amb els espectadors del programa.

 • Espai Terra - 16/02/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/02/2017

  El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, és una antiga abadia del segle XII adaptada a les necessitats del segle XXI. Amb més de 850 anys d'història, els Germans Maristes hi mantenen la vida religiosa i ha esdevingut casa pairal de la congregació. Al mateix temps, és un monestir de portes obertes -amb una hostatgeria- al servei de les persones, la cultura i el territori. En els últims anys, han fet un gran esforç en l'aplicació de polítiques de protecció del medi ambient. Recentment, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha distingit el monestir de les Avellanes com a exemple d'èxit en la reducció de l'emissió de gasos amb efecte hivernacle. Des de l'any 2000, la comunitat ha modernitzat les instal·lacions tèrmiques i elèctriques. Com a conseqüència, entre els anys 2013 i 2015 han reduït el consum energètic un 24%, i han aconseguit un estalvi que supera els 10.000 euros anuals. Aquesta setmana, amb l'Eduard Querol, volem descobrir un monestir eficient energèticament, des del seu claustre medieval il·luminat amb leds fins a la planta fotovoltaica amb què generen l'electricitat.

Anar al contingut